AZAPOVIĆ MARKO HEROJ NAVIJAČA

AZAPOVIĆ MARKO HEROJ NAVIJAČA

7. svibnja, 2013.

torcida-navijaci

U sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ promatrači HHO-a pratili su utakmice 30. kola HNL-a i zabilježili sljedeća događanja.

NK Lokomotiva – NK Osijek 1 : 0

Utakmica je odigrana u petak 03. 05. 2013. u 20 sati na stadionu u Maksimiru pred svega nekoliko stotina gledatelja (300-400), od čega tridesetak pripadnika Kohorte navijačke skupine NK Osijeka. Mirnu i gotovo komornu atmosferu navijači Kohorte kvarili su poznatim uvredama  „HNS, pederi, nogomet ste sjebali“, „Purgerske pičke“, „Gazi, gazi purgera“  te „Ubij, ubij Srbina“.

U 59. minuti, Kohorta skandira u nekoliko navrata „Mamiću- Mamiću, Cigane!“, a nakon toga slijedi „HNS, pederi, nogomet ste sjebali!“. U 77. minuti Kohorta skandira „Travu pušimo, Srbe tučemo!“, „Travu pušimo, Srbe mučimo!“. Pojedini navijači Kohorte uzvikivali su igraču NK Lokomotive, tamnoputom Chagi: „Chago, baci nam bananu!“

 

RNK Split – HNK Hajduk 2:1

Splitski gradski derbi odigran je u subotu, 04. 05. 2013. u 19 sati na stadionu Park mladeži  pred oko 1500 gledatelja. Navijača Hajduka nije bilo budući su bojkotirali utakmicu zbog povećanja cijene ulaznica. Pripadnici Torcide okupili su se izvan stadiona, njih preko 1000. Tamo su razvili transparent: „Azapović Marko, prisutan duhom, uniforma plava, simbol je šljama!“ aludirajući time na smrt navijača Hajduka iz Županje. Najveći dio navijača optužuje policiju da je kriva za njegovu smrt, koja je, navodno, posljedica batinanja u policijskoj postaji. Policija je stadion RNK ogradila metalnom ogradom. Od 54. do 59. minute Torcida je, na ulici uz stadion, zapalila desetine bengalki, dimnih baklji, petardi i topovskih udara, te su njima, kao i kamenjem i bocama, iz obližnjeg kafića gađali policiju i službena vozila.

Dio navijača po završetku utakmice, u miru se razišao, dok je oko 500-tinjak preostalih nasrnulo na policiju, pretrčavši ulicu, i srušivši zaštitnu ogradu. Sukob navijača i policije je trajao oko 20 minuta, letjele su stolice, isčupana novoposađena stabla, drveni potpornji stablima, boce i drugi predmeti koji su im se našli pod rukom. Policija je primjenila silu prisilivši navijače na uzmak. Osim oštećenih vozila lakše je ozljeđeno devet policajaca, a napadnuti su i neki slučajni prolaznici. Oštećeno je osam osobnih vozila, te dva policijska automobila. Policija je odmah privela dvojicu napadača i protiv njih podnijela prekršajne i kaznene prijave, dok je sutradan priveden još znatan broj pripadnika Torcide. Prema izjavi policije, potraga za ostalim počiniteljima protuzakonitih radnji, njihova identifikacija i krim obrada se nastavlja. Hrvatski mediji bez iznimke ovom su događaju posvetile znatnu pažnju.

 

HNK Rijeka – GNK Dinamo  0 : 0

Utakmica odigrana u nedjelju, 05. 05. 2013. u 19 sati na stadionu Kantrida u Rijeci pred oko 10 000 od čega nekoliko tisuća pripadnika Armade (navijačka skupina NK Rijeke) i oko 500- 600 pripadnika Bad Blue Boysa. Službeni je spiker je na početku utakmice pozvao na korektno navijanje uz napomenu da rasizmu nema mjesta na sportskim borilištima. BBB već  u 3. a kasnije i u 87. minuti skandiraju „Mamiću, Cigane, odlazi iz svetinje!“. Prvo je poluvrijeme proteklo u znaku 26. godišnjice osnutka Armade, a bilo je popraćeno brojnim topovskim udarima, paljenjem baklji i dimnih bombi.

Drugo poluvrijeme nastavlja se u sličnom ozračju, a u 60. minuti slijedi Armadina prava kanonada topovskih udara kojih je u idućih 6-7 minuta ispaljeno gotovo dvadesetak. Uz topovske udare počinje paljenje baklji i dimnih bombi, a dvije su baklje s Armadine  strane bačene preko ograde na tartan. BBB  u 69. minuti bacaju dvije baklje na tartan stazu. U 79. minuti BBB skandiraju: „Šugava Rijeko, puna si Srba, ništa ne brini, ima još vrba“.

Utakmici je prisustvovao ministar sporta Željko Jovanović, koji kao i na prethodnoj utakmici u Splitu,  no na pirotehničke ispade, bacanje baklji, šovinistička skandiranja, nitko od službenih osoba nije reagirao, pa ni ministar, iako ih na to obvezuje Zakon o sportu i Akcijski plan HNS-a. T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code