ART WEEK U DUBROVNIKU

ART WEEK U DUBROVNIKU

22. studenoga, 2014.

1312270829ARL  VIDEO PROJEKCIJA ZELJKA BLAKSIC I LENA KRAMARIC 01082011 BY ZT  1 Custom

U palači Prijeko od 23. do 30 studenoga 2014.

Napisao: Ivan Raos

Art Week je naziv manifestacijetjedana umjetnosti, koja se održava u prvi put u Dubrovniku na Prijekom (u novo obnovljenoj palači Prijeko) od 23. – 30. studenoga 2014. Započinje otvorenjem izložbe akademske slikarice Lene Kramarić pod nazivom ‘Through the looking glass’ (u nedjelju 23. studenoga 2014 u 16:00 sati), svečenost umjetnosti upotpunjuje izvrsna glazba za dušu koje ne će ne dostajati a, za koju su zaduženi Klapa Kaše i Maja Grgić & Igor Vlahušić.

Lena Kramarić  je zagrebačka slikarica koja od 2007. godine živi i umjetnički djeluje u Dubrovniku. Nastanila se u Duborvniku jer 2009. godine upoznaje Florien i Woutera van Wijk (bračne partnere zaljubljene u Dubrovnik), koji joj već pri prvom susretu ne sebično nude prostor palače Prijeko za njezine umjetničke potrebe. Zapravo tad se za palaču Prijeko iščekivala građevinska dozvola kako bi počela njezina obnova, a koja bi trebala biti radni prostor (atelier)….

KRAMARIĆ ROOM

Tijekom dvije godine ozbiljenog kreativnog stvaralaštva Lene Kramarić u tom prostoru nastala su mnogobrojna zanimljivo dojmljiva umjetničina djela.  Zato se danas u primjereno obnovljenoj restauriranoj palači (između ostalih) nalazi i soba pod imenom ‘Kramarić room’. Stoga jer svaka soba u palači Prijeko posvećena je jednom iznimnom umjetniku, koje su dekorirane zasebno, zaista prema identitetu pojedine umjetničke osobnosti.

Uređena i obnovljena Palača danas odiše primjetnim skladom savršene harmonije prošlosti i sadašnjosti i, zaista je idealan objekt za ovakve umjetničke manifestacije.

Naziv izložbe  ‘Through the looking glass’ preuzet je iz naslova knjige Lewisa Carrolla (Through the Looking-Glass, and What Alice Found There ,1871). ‘Lov na zrcalo’ ili u slobodnom prjevodu ‘Kroz transparentno zrcalo’ zajednički je naziv za više odvojenih slika povezanih istom idejom kao pokušaj zatvaranja jedne cjeline. Zapravo  sve se naizgled odvojene cjeline stapaju u jednu priču koja se godinama neiscrpno razvija. Pojedine slike višeslojno obrađuje dobivajući strukturu sličnu njezinim mislima, zatrpanim željama, planovima i očekivanjima.

Umjetnica Kramarić ukazuje nam zašto je primjetan motiv žene na pojedinim novim njezinim radovima. Stoga jer spaja je s njezinim pomaknutim odrazom u zrcalu – jer se ona skriva ili djelomično pokazuje. Međutim odraz u zrcalu ipak tvori jednu novu sliku zbilje kojom dobiva jednaki, pa čak i veći značaj nego ona sama. Zrcalo postaje granica između zadovoljavajuće zbilje i jednostavne i intimne kontemplacije o unutarnjem svijetu.

“Moj stvaralački proces odvija na granici, između svjesnog i nesvjesnog sa određenom količinom svjesno planirane radnje – akcije i određenom količinom onog unutrašnjeg nagona. U trenutku kada imam prazan medij pred sobom; nisu mi posve jasni prizori koje ruka treba izvesti…osjećam samo atmosferu koju želim stvoriti. Obraćam se unutrašnjem svijetu, koristeći pritom, vizualne kodove onog vanjskog. A tu je i Bijeli zec koji je uvijek u žurbi… koji me sve više podsjeća na mene…” naglašuje mjetnica Kramarić.

SPOJ KULINARSTVA I UMJETNOSTI

U tjednu umjetnosti u Dubrovniku od 23. – 30. studenoga 2014. posjetitelji će imati jedinstvenu priliku razgledati izložena umjetnička djela u palači Prijeko susretati se s umjetnicom i uživati u posebnoj kombinaciji umjetnosti i kulinarstva – jer u ponudi su jela inspirirana radovima Lene Kramarić. Lena Kramarić je pripremila posebna iznenađenja za sve posjetitelje restorana. Svaki od njih će moći sam izvući po jedan papirić. Na papirićima ispisani su različiti postotci popusta na kupnju slika, dok osobe sretnih ruku moći će izvući i darove, bilo slike ili crteže.

O umjetnici: Lena Kramarić je rođena 1982. u Zagrebu, nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (grafički odsjek) u Zagrebu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti (nastavnički odsjek, smjer slikarstvo) kojeg završava 2008. godine. Potom nastavlja izobrabu na Poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva pod mentorstvom prof. D. Sokića. Članica je  Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Uz samostalnu umjetničku djelatnost radi i kao prof. likovne umjetnosti u Privatnoj gimnaziji, Dubrovnik, vodi različite likovne tečajeve i radionice, kako grafičim dizajnom i ilustracijom, a tako i uređenjem interijera. Sudjeluje na brojnim samostalnim (Galerija Sebastian, Dubrovnik // Leupold Gallery, Rothenbach, Njemačka // Amstel Gallery, Amsterdam, Nizozemska // AcquestArte, Ascona, Švicarska // Art radionica Lazareti, Dubrovnik (video rad Closer)  // Salon Galić, Split // Galerija Prica, Samobor ..) i grupnim (Affordable Art Fair, Nizozemska //Boiling point, Zagreb // 45. zagrebački salon, HDLU, Zagreb (performans Koliko vrjedi umjetničko djelo) // Galerija Galženica, Velika Gorica (Interzone/City) // Umjetnička galerija, Dubrovnik (Dubrovački likovni trenutak)…) izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.  Realizirani likovno-plesni projekti: “Neodgovorne“ (Zagrebački plesni centar, Zagreb, 2014) i ’’Luksuz’’ (Academia Moderna, Zagreb  & Art radionica Lazareti, Dubrovnik, 2013) u suradnji sa M. Tomić. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Miha
  #1 Miha 10 prosinca, 2014, 13:49

  Trebate pitati pitati urednika portala kakvu je fotografiju objavio i zašto baš ovu?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 5 prosinca, 2014, 17:30

  Jel ovo bila izložba trudnica kao i onih koje bi to htjele postati.Transparent na slici trebao bi namjesto””Ovo je bogu plakat” trebao glasiti “”OVO JE BOGU ZA PLAKAT “”……dalje iz pristojnosti neću……!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code