ARSEN DEDIĆ I ZAGREBAČKE POSVETE

ARSEN DEDIĆ I ZAGREBAČKE POSVETE

12. prosinca, 2012.

3505216784dac074756f46242889908 orig

U petak, 14. prosinca u Vip clubu, Trg bana Jelačića 9 u 19 sati,  Teatar poezije po autorskoj zamisli i režiji  Gorana Matovića  u okviru   Zagrebačkih  posveta priređuje multimedijalno događanje pod naslovom „ Pjesnik opće prakse“. U živoj dionici Zagrebačkih posveta  poznati umjetnici grade  scenski portret velikog  kantautora udjelom  govora, glazbe, pjeva i  filma.

 U programu sudjeluju: Arsen Dedić, Dijana Vidušin, Perica Martinović, Antonija Stanišić, Vesna Tominac  Matačić, Branko Bulić i  Goran Matović .

Arsen Dedić pjesnik i pjevač, jedan od najvećih koje smo imali. Kroničar ljubavi i sredozemnog duha, on spaja elitni kriterij odgojen na najvišim književnim vrijednostima s pučkim govorom. Otkad se pojavio, Dedić je pokrenuo pravu sentimentalnu revoluciju.
Odjek tog glasa oblikovao je jezik ljubavi pa se nakon Arsena o ljubavi počelo pisati i govoriti drugačije.
Arsen Dedić polazi od ideala, istovjetnosti mladosti i ljubavi, koje spaja glazbom i poezijom. S vremenom se u taj čisti doživljaj uvlači ironija i kritički doživljaj stvarnosti.
Njegove pjesme postale su opće dobro, postale su narodne pjesme, kao izvor poezije 21. stoljeća.
Arsen stvara nevjerojatnom lakoćom, čini se da se pjesme same pišu, a glazba sama komponira.

U kompaktnom sivilu šezdesetih godina, šansone Arsena Dedić jedna su od prvih naznaka rumenila na obzoru, koje su obećavale dolazak drugih vremena i drugačijeg života. Pjesnik koji je vođen slutnjom slobode i otvorenosti egzistencije tražio za svoje stihove krila glazbe, ako je potrebno i malo sentimentalne, upustio se od najranijeg u gonetanje znamenja vremena. Nasuprot dolasku vremena ironije, Dedić traži da vjerujemo samo svom srcu makar nas ono raznijelo kao nagazna mina. Okus ljubavi u okusu mora, okusu soli objavljuje nagovor prirode, imperativ spontanosti, bez obzira na društvene konvencije što se tome suprostavljaju. Zvonimir Mrkonjić

Glumci i glazbenici u ovoj  osebujnoj scenskoj kompoziciji razvijaju živi dijalog s pjesnikom i njegovim djelom.

cijena ulaznice: 40 kuna

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code