ANTIKUKURIKU KOALICIJA OSUĐENA NA PROPAST

ANTIKUKURIKU KOALICIJA OSUĐENA NA PROPAST

17. studenoga, 2012.

 

karamarko tomislav cx bc

Pravaška ideologija u toj priči nema što tražiti

Piše: Josip Miljak, predsjednik HČSP-a
Fotografije: Tjedno

Sam naziv „Antikukuriku“ je nesretno odabran, jer nama treba koalicija za Hrvatsku, a ne koalicija protiv nekoga. U toj koaliciji bi se trebali naći HDZ, BUZ i HSPAS a poslije i HSS, HSLS i još neke stranke koje se deklariraju kao desno od centra, što god to značilo. Startno određenje, anti, podosta govori o namjerama te koalicije lišene čvrstog ideološkog predznaka. Tu je zburljano (1) sve i svašta a jedini imperativ koji ih vodi jest vraćanje HDZ-a na vlast i dobivanje mrvica s toga stola, bez preispitivanja o politici koja bi se imala provoditi u slučaju eventualne pobjede. To je sve u redu, ljudi se imaju pravo nadati da su Hrvati tako naivni, pa da će dati još jednu u nizu bjanko mjenica HDZ-u. Pogrješna je i naivna prosudba o sinergiji takvih neprincipijelnih koalicija, i pogrješna je matematička računica zbrajanja, tu prije pristaje operacija oduzimanja. Tu se dovoljno postaviti u ulogu „običnog“ birača, kojemu je dosta stranaka i partija koje služe same sebi i svojoj kliki, a koji bi trebao olovkom zaokružiti takvu listu.

NEDEMOKRATSKI HDZ

HDZ sebe predstavlja kao demokratsku i demokršćansku stranku. Demokratska nije nikada bila a nema pretenzija to ni biti, jer je smijenila Antu Zvonimira Golema koji je konačno nakon 22 godine jedini predsjednik GO Zagreba izabran na demokratski način i velikom većinom glasova članstva. Smijenila je još nekoliko legitimno izabranih predsjednika, kao npr. velikog domoljuba Milu Biondića u Rijeci. Demokršćanski također nisu jer pristaju na koalicije s bezbožnicima i zagovornicima krupnoga kapitala (BUZ i HSLS), a po tomu nisu ni domoljubni. HDZ-u, nije više dovoljna deklarativna politika, nego ona stvarna i djelatna. BUZ, prvi koalicijski partner HDZ-a je interesna skupina, što je također legitimno ako ima potporu svojih birača, ali kakvih dodira ima njihova politika s domoljubljem, državotvorstvom i demokršćanstvom  kada se uzmu u obzir izjave Lazara Grujića (Novi list). Drug Lazar tako zbori da njih ne zanima nikakva ideologija, nacija a niti vjera. Oni koje ništa od toga ne zanima svoje koalicijske partnere vrlo lako mogu naći u Kukuriku koaliciji, pa je očito da su zalutali u Antikukuriku priču. HSPAS, naš koalicijski partner s prošlih parlamentarnih izbora je drugi koalicijski partner HDZ-a. Pravaška ideologija u ovoj čudnoj koaliciji nema što tražiti, i to bi mogao biti kraj te stranke, a ne veličanstveni uspon kakvom se oni nadaju. Ako se i uspnu po pitanju nekoliko mandata, oni sigurno neće proizaći iz sinergije i pravaškoga biračkoga korpusa, nego će se to otkinuti od samoga HDZ-a.

FOTELJAŠKI HSS I NEDEFINIRANI HSLS

Treći partner HDZ-a tu bi trebao biti HSS, koji već odavno luta po stranputici i bespuću foteljaško-mandatne politike, pa su tako, po riječima njihova tajnika Ilije Ćorića spremni i na koalicije s SDP-om ili HNS-om. Pragmatično, nema što. Takav stav HSS-a nas ne čudi, ali će začuditi njih kada s takvom politikom potpuno nestanu s političke scene. Četvrti partner HDZ-a je HSLS, a njihovu politiku ni uz najbolju volju ne mogu definirati, osim što laviraju na staroj slavi, koju su olako prokockali dovođenjem Račana na vlast. Ni tada to nije bila neka suvisla politika, sve se svodilo na minulo političko žrtveništvo Dražena Budiše. Ah da, oni također uz neke, zagovaraju vladu „stručnjaka“, koji bi stečeno stanje stranim kapitalom okupirane Hrvatske, trajno zacementirali i konačno lišili politiku raznih opterećujućih ideologija, ta čovjek je samo materija, izjelica bez duše. Osiguraj mu dobre jasle, a sindžir (2)  i kandžiju drži u svojim rukama. Vrlo liberalno, nema što.

PRAVAŠI NA JEDNOJ, A HDZ NA DRUGOJSTRANI

Kada bi ovakva koalicija uspjela pobijediti na izborima, onda bismo sa sto postotnom sigurnošću mogli ustvrditi da je hrvatski narod totalno prolupao i da ga definitivno nije briga što će biti s njim i državom. Za HSP u takvoj koaliciji nema mjesta, jer onda iz nje izlazi HSPAS, a ostali koji se spominju a koji bi se trebali ovomu priključiti, još nisu definirani, ali sa sigurnošću tvrdimo da HČSP ne spada u desni centar, što je čvrsti i krajnji graničnik koalicije kojega je postavio Gordan Jandroković. Zbog čega on, ne znam. Uglavnom, ovakvo slaganje alternative Kukuriku koaliciji, je najbolji jamac njihove dugotrajne vladavine. Njih će za sada jedino moći s vlasti skinuti nepremostiva kriza na koju oni nemaju odgovora, a nikako ova čudnovata Antikukuriku koalicija. Jedino pravo rješenje bi bilo da sve četiri stranke prava (HČSP, HSP, A-HSP i HSPAS) budu na jednoj, a HDZ na drugoj strani. Međutim tu su dvije očito nepremostive zapreke, prva je to što se HDZ boji da bismo mi ujedinjeni pravaši dobili više glasova od njih, a druga još važnija je to da bi HDZ svoju politiku onda morao zaokrenuti k stvarnom državotvorstvu i stvarnoj zaštiti nacionalnih interesa. A to se ne može, jer to jamči otvoreni sukob s nevidljivim okupacionim silama koje sve što vrijedi u Hrvatskoj drže u svojim rukama.

  1. Zburljano, znači sve ispremiješano, tj. ispremiješano nešto nesrodno, potpuno različito.
  2. Sindžir, je izraz za okove ili lanac kojim su se u turska vremena vezali hajduci i drugi ustanici. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code