ANDRIJA KEVIĆ NARUČITELJ ATENTATA NA IVU PUKANIĆA?

ANDRIJA KEVIĆ NARUČITELJ ATENTATA NA IVU PUKANIĆA?

12. svibnja, 2012.

35945
Financijer Aktuala ima 72 kaznene prijave i dobre veze u Beogradu

Piše: Dražen Stjepandić

On ga je izbavio od zloće oko njega

svjetina to vidi, ali ne shvaća

njima ne pada na um

da milost i milosrđe pripadaju

izabranicima Božjim…

Ovi stihovi uklesani su na spomen ploči podignutoj proteklih dana na zgradi gdje je nekada bila NCL Media grupa. Spomen ploču mogu vidjeti samo oni koji parkiraju na parkiralištu u Palmotićevoj. I poslije tri i pol godine i dva suđenja u Zagrebu i Beogradu, još se ne zna tko je naručio taj atentat.

Nažalost, premda se u javnosti stvarao dojam kako  se policija trudi pronači naručitelja mora se konstatirati da policija mnoge potencijalne sumnjivce nije čak ni kurtoazno kontaktirala. Među onima koji su svakako trebali biti na spisku sumnjivih  je  kontroverzni poduzetnik Andrija Kević, glavni financijer tjednika Aktual. Ovaj virtouz u izbjegavanju pravde i pravosuđa u međuvremenu je postao vlasnik Pukanićevog stana u Importane Galeriji i kuće na Ribnjaku. Navodno je pokojni ivo Pukanić od Andrije Kevića posudio novac za kupovinu kuće, a kao granciju ponudio  mu je stan na petom katu u Importane Galerije. Ubrzo nakon Pukanićeve sahrane Andrija Kević se upisuje na pravo vlasništva na stan u Importane Galeriji, koji je godinama bio ljubavno gnijezdo pokojnog Pukanića i njegove najbliže suradnice Sine Karli. Zatim preko svojih poduzeća i off shore kompanija postaje i vlasnik kuće na Rinjaku.Nije li to dovoljan motiv za poziv a informativni razgovor? Tko zna kakve je još poslovne kombinacije imao s pokojnim Pukanićem?

Na suđenju u Beogradu iznoseći svoju obranu da je on organizator ubojstva Pukanića i Franjića Joca Amsterdam je postavio pitanje-što ako je eksplozivnu napravu aktivirao netko iz tadašnje redakcije Nacionala? Nažalost u istrazi policija se nije bavila takvim logičnim pitanjima, važnije im je bilo iznijeti sefove  iz Pukanićevog ureda i stana.

Po riječima pokojne Mirjane Pukanić njen suprug  Andriju Kevića nije dugo poznavao. Nedugo pred smrt odjenom mu se pojavio u životu govoreći da i on ima ludu ženu. Nakon toga često su viđani u sada zatvorenom restoranu Atlanta u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu. Uobičajeno  s njima u društvu je bila i Pukijeva najbliža suradnica Sina Karli.

72  KAZNENE PRIJAVE

Andrija Kević poznat je policiji iz splitskog područja kao osoba koja je počinila brojna kaznena djela iz gospodarskog poslovanja, u što je uključen kriminal u pretvorbi i privatizaciji, financijske malverzacije, krivotvorenja službenih isprava… Zbog brojnih kaznenih djela Andrija Kević boravio je 2 –3 puta u pritvoru, ali pravne procedure nikada nisu ispoštovane dokraja da bi ovaj financijski manipulator završio na sudu. Iako je splitska policija našla brojne nepravilnosti i potvrdila sumnje o počinjenju kaznenih djela, iz nepoznatih razloga Kević nikada nije pravno procesuiran. Prema policijskim izvorima protiv Andrije Kevića podignute su čak 72 kaznene prijave, koje ekskluzivno objavljujemo, za kriminal počinjen na operativnim prostorima policijskih postaja: Splita, Solina i Vodica.  Kaznena djela koja se Keviću stavljaju na teret klasificirana su u kaznenom zakonu kao: zlouporaba položaja i ovlasti, zlouporaba stečaja, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, zlouporaba u gospodarskom polslovanju, nesavjesno gospodarsko poslovanje…  i tako se nakupilo tih 72 prijave, bez ijednog sudskog postupka u proteklih 20 godina.

DOBAR SA SANADEROM

Prvi gospodarski kriminal Andrija Kević realizirao je u splitskim tvrtkama: Mesoprodukt, Dinara i Salonakop, kroz koje je prohujao i koje je poharao i financijski uništio. Novac iz tih tvrtki kasnije je upotrijebio za druge projekte kao bi otežao financijske i porezne istrage ekspertize.

Andija Kević svoje poslovno carstvo sagradio je na temeljima dobrih političkih veza sa bivšim političarima. Jedan od njegovih najvećih prijatelja i osoba s kojom je bio gotovo svakodnevno u telefonskim kontaktima bio je bivši premijer Ivo Sanader, dok je drugi njegov poslovno-financijski partner Ivan Šuker. Kević kotira kao tajni vlasnik tvrtke Vodičanka, u činem je sastavu hotel Olimpija.

Među Kevićevim prevarama,  utajama poreza, pranju novca  posebna senzacija je  sumnjiva kupnja beogradskog hotela Jugoslavija – nekadašnjeg  štaba Željka Ražnatovića Arkana.

U taj je posao ušao s kumom Zoranom Šekarićem, crnogorskim poduzetnikom kojeg su u Beogradu držali odgovornim za pokušaj dvostrukog ubojstva. Premda ima uspješnu pekarnicu u Trebinju i zastupnik je jednog hrvatskog osiguranja u Republici Srpskoj, Šekarića mediji u Banjoj Luci opisuju kao opasnog kriminalca.

Kupnju hotela Jugoslavija  kreditnom linijom garantirao je Hypo Leasing, uz asistenciju Marije Zadro Šeremet, hrvatske državljanke koja već niz godina živi u Austriji i bliska je bivšoj upravi Hypo banke.  Hotel Jugoslavija, nekadašnje vlasništvo Dunav osiguranja, u kojem su odsjedali američki predsjednici Richard Nixon i Jimmy Carter, kraljica Elizabeta II.

Da se Keviću očito pogodovalo kod natječaja, govori i niska kupoprodajna cijena od 30,5 milijuna eura. Za usporedbu, Kević je toliko zaradio samo prodajom 30-postotnog udjela hotela.
Ovakvu poslovnu operaciju nije mogao obaviti netko tko nema dobre veze u beogradskom podzemlju, ali takvog čovjeka policija nikad nije ispitala čak ni kad je postao vlasnikom Pukanićevih nekretnina.

S Andrijom Kevićem se krajem prošle godine ozbiljnije htio pozabaviti  Oliver Grbić, nakon što je Aktual pisao o njegovoj ljubavnoj vezi s Dijanom Čuljak, međutim uslijedili su tekstovi u kojim se policija okrivila za pritiske na tisak u stilu onih iz devedestih godina i glavni finacijer ovog niskotiražnog tjednika ponovno se izvukao.

Slučaj s Oliverom Grbićem djelomično objašnjava zašto Andrija Kević  podmiruje milijunske minuse koje donosi izlaženje niskotiražnog, a skupog Aktuala, ali treba se zapitati ima li tu još nekih razloga? Što ako je Sina Karli umjesto prave istine  o pozadini atentata na Ivu Pukanića zamijenila  šutnjom u zamjenu za financiranje tjednika pokrenutog nakon što je smijenjena s mjesta glavne urednice Nacionala? T

{gallery}naslovne/kdpoduzetnik{/gallery}

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Tull
  #1 Tull 23 listopada, 2018, 12:20

  Ovo je tako očito i što više vrijeme ide dokazi su bolji

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Cezar
  #2 Cezar 17 svibnja, 2012, 17:01

  Kako stvari stoje, izgleda da je jedino Kević imao motive likvidirati Pukanića. I konačno, što je bilo u Pukijevom sefu, debili?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Marko
  #3 Marko 13 svibnja, 2012, 16:57

  72 kaznene prijave i nikom ništa! Pravosuđe i policija je stvarno za ku_ac.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Bull
   Bull 20 svibnja, 2019, 21:42

   Kević je bio od fonda za privatizaciju čitaj Kalmete postavljen u tvrtku vodičanka za stečajnog upravitelja da bi na kraju postao vlasnik iste. U dilu je sa jadranskom bankom podijelio kolač hotele puntu i olympiju sa stojanovićem yoliem uz šukerov potpis fiktivnih potraživanja banke gdje je stojanovićem bio većinski dioničar

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code