AKCIJA LUTKA-OPTUŽNICA PROTIV 30 KRIMINALACA U BiH

AKCIJA LUTKA-OPTUŽNICA PROTIV 30 KRIMINALACA U BiH

26. kolovoza, 2013.
Print Friendly, PDF & Email

AKCIJA LUTKA FOTO

Posebno odeljenje Tužilaštva BiH za organizovani kriminal podneće Sudu BiH najkasnije do sredine sledeće sedmice optužnicu protiv više od 30 pripadnika nekoliko zločinačkih organizacija, razbijenih u zajedničkoj policijskoj akciji Lutka.

Na optužnici, koja je već napisana, naći će se, između ostalih, Darko Elez, vođa klana iz Istočnog Sarajeva, koji trenutno u Srbiji izdržava zatvorsku kaznu za drugo krivično delo, kao i mnogi pripadnici njegove i drugih zločinačkih organizacija iz BiH osumnjičeni za ubistva, otmice, iznude, pljačke i trgovinu narkoticima.
Izvor iz Tužilaštva BiH potvrdio je da optužnica neće obuhvatiti Nasera Keljmendija, osobu sa američke “crne liste”, koji je bekstvom na Kosovo dan pred početak akcije Lutka i dalje nedostupan pravosuđu BiH. Keljmendi, za koga se veruje da je jedan od najvećih narko-bosova u Evropi, ne može biti optužen jer ga Tužilaštvo nije saslušalo. Međutim, ova vrsta “amnestije” je privremenog karaktera.

“Blisko sarađujemo sa Euleksom, imamo jake dokaze protiv Keljmendija i mogu vam potvrditi da će on biti naknadno optužen i da će mu biti suđeno u BiH ili na Kosovu”, kaže sagovornik lista iz Posebnog odeljenja Tužilaštva BiH.
Lutka je jedan od najsloženijih i najvećih predmeta Tužilaštva BiH otkako ono postoji, što potvrđuje i informacija da će optužnica biti otkucana na stotinak stranica.
Posebno odeljenje Tužilaštva BiH arhiviralo je čak 18 registratora u kojima su dokumentovani dokazi o najtežim krivičnim delima. Reč je, između ostalog, o šest ubistava, tri pokušaja ubistva i četiri razbojničke pljačke.
List saznaje da je jedno od rasvetljenih i ubistvo Ramiza Delalića Ćele, za koje je kao naručilac osumnjičen Naser Keljmendi. Međutim, zbog nedostupnosti glavnoosumnjičenog ono neće biti tretirano ovom optužnicom.
Osim Delalićevog, Tužilaštvo je uspelo da rasvetli i ubistva Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića na Palama, Borisa Govedarice u Lukavici, kao i atentat na Zorana Goluba, zvanog Čarlama, u Istočnom Sarajevu.
Sva tri pokušaja ubistva odnose se na neuspele atentate na Đorđa Ždralu, za koje će biti optužen Elez i njegovi ljudi. Elezov klan, prema nalazima istrage, vodio je glavnu reč i u nekim od oružanih pljački koje je Tužilaštvo dokumentovalo. Najveća je pljačka Privredne banke Istočno Sarajevo 2006. godine, a plen je iznosio 2,2 miliona evra, nakon čega je ova grupa dve godine kasnije opljačkala i 668.000 maraka iz BH pošte u Sarajevu. 
Tužilaštvo je, takođe, rasvetlilo i pljačku 1,8 miliona KM Pavlović banke u Han Pijesku iz 2005 i pokušaj krađe 2,2 miliona KM iste godine iz Nove banjalučke banke u istočnom Sarajevu.

Izvor: tanjug/e-novine

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

<