AKCIJA LUTKA-OPTUŽNICA PROTIV 30 KRIMINALACA U BiH

AKCIJA LUTKA-OPTUŽNICA PROTIV 30 KRIMINALACA U BiH

26. kolovoza, 2013.

AKCIJA LUTKA FOTO

Posebno odeljenje Tužilaštva BiH za organizovani kriminal podneće Sudu BiH najkasnije do sredine sledeće sedmice optužnicu protiv više od 30 pripadnika nekoliko zločinačkih organizacija, razbijenih u zajedničkoj policijskoj akciji Lutka.

Na optužnici, koja je već napisana, naći će se, između ostalih, Darko Elez, vođa klana iz Istočnog Sarajeva, koji trenutno u Srbiji izdržava zatvorsku kaznu za drugo krivično delo, kao i mnogi pripadnici njegove i drugih zločinačkih organizacija iz BiH osumnjičeni za ubistva, otmice, iznude, pljačke i trgovinu narkoticima.
Izvor iz Tužilaštva BiH potvrdio je da optužnica neće obuhvatiti Nasera Keljmendija, osobu sa američke “crne liste”, koji je bekstvom na Kosovo dan pred početak akcije Lutka i dalje nedostupan pravosuđu BiH. Keljmendi, za koga se veruje da je jedan od najvećih narko-bosova u Evropi, ne može biti optužen jer ga Tužilaštvo nije saslušalo. Međutim, ova vrsta “amnestije” je privremenog karaktera.

“Blisko sarađujemo sa Euleksom, imamo jake dokaze protiv Keljmendija i mogu vam potvrditi da će on biti naknadno optužen i da će mu biti suđeno u BiH ili na Kosovu”, kaže sagovornik lista iz Posebnog odeljenja Tužilaštva BiH.
Lutka je jedan od najsloženijih i najvećih predmeta Tužilaštva BiH otkako ono postoji, što potvrđuje i informacija da će optužnica biti otkucana na stotinak stranica.
Posebno odeljenje Tužilaštva BiH arhiviralo je čak 18 registratora u kojima su dokumentovani dokazi o najtežim krivičnim delima. Reč je, između ostalog, o šest ubistava, tri pokušaja ubistva i četiri razbojničke pljačke.
List saznaje da je jedno od rasvetljenih i ubistvo Ramiza Delalića Ćele, za koje je kao naručilac osumnjičen Naser Keljmendi. Međutim, zbog nedostupnosti glavnoosumnjičenog ono neće biti tretirano ovom optužnicom.
Osim Delalićevog, Tužilaštvo je uspelo da rasvetli i ubistva Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića na Palama, Borisa Govedarice u Lukavici, kao i atentat na Zorana Goluba, zvanog Čarlama, u Istočnom Sarajevu.
Sva tri pokušaja ubistva odnose se na neuspele atentate na Đorđa Ždralu, za koje će biti optužen Elez i njegovi ljudi. Elezov klan, prema nalazima istrage, vodio je glavnu reč i u nekim od oružanih pljački koje je Tužilaštvo dokumentovalo. Najveća je pljačka Privredne banke Istočno Sarajevo 2006. godine, a plen je iznosio 2,2 miliona evra, nakon čega je ova grupa dve godine kasnije opljačkala i 668.000 maraka iz BH pošte u Sarajevu. 
Tužilaštvo je, takođe, rasvetlilo i pljačku 1,8 miliona KM Pavlović banke u Han Pijesku iz 2005 i pokušaj krađe 2,2 miliona KM iste godine iz Nove banjalučke banke u istočnom Sarajevu.

Izvor: tanjug/e-novine

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code