ČAČIĆEVI  ULAGAČI

ČAČIĆEVI ULAGAČI

4. lipnja, 2012.

 

Trotters
Vlada sposobna samo za poskupljenja

Piše:Josip Miljak

Radimir Čačić kao glavni strateg Milanovićeve vlade za gospodarstvo i prvi potpredsjednik već je nekoliko puta najavio da odlazi ukoliko se negativni trendovi u gospodarstvu ne promijene i ako ne krene na bolje. Po njemu prava ekspanzija investicija dolazi na jesen i to već u devetom mjesecu. Ako Čačić to doista misli onda mu je bolje odmah otići, jer za promjenu negativnih trendova u gospodarstvu nema nikakve nade. Ova vlada je potpuno nesposobna bilo što učiniti a to je pokazala u ovih gotovo šest mjeseci.


PAD U SVIM PRAVCIMA

Milanovićeva Vlada sposobna samo za poskupljenja, zna samo dizati cijene. Najprije su digli PDV na 25%, a onda su uslijedila poskupljenja komunalija, pa struje , plina, prijevoza, a porezna ofanziva koju provodi Slavko Linić će dokrajčiti većinu malih poduzetnika koji PDV moraju platiti unaprijed, a ne mogu naplatiti svoja potraživanja i tu im država nije osigurala nikakvu sigurnost jer sudski procesi traju godinama. Državna uprava je tvrdi bastion antipoduzetničke klime i glavni kočničar razvoja. To je teški i nepremostivi balast koji nas vuče na dno. Najava poreza na nekretnine je uvod u razvlašćivanje i rasprodaju djedovine u bescjenje. Uglavnom su to pokazatelji kuda smjera vladina politika, a to nisu nikakve spasonosne investicije kojima se busa Čačić, nego izvlačenje i zadnje zdrave supstance od samih građana koji još nisu opljačkani i koji nešto imaju. Tako će sami građani platiti svu moguću cijenu gospodarskih lutanja, promašaja i korupcije prethodnih i ove Vlade. Ali taj balon od sapunice je pred samim puknućem i ukoliko Vlada ne krene drugim putom, očekuju nas velika narodna gibanja i događanja na ulici, kao u Grčkoj, Španjolskoj i sl. Glavna preokupacija ove kao i prethodne Vlade jest punjenje proračuna, a ne razvoj i osiguravanje uvjeta poslovanja onima koji taj proračun pune. Takvi su listom proglašeni državnim neprijateljima i kulacima kao za vrijeme komunizma. Trendovi u hrvatskom gospodarstvu su katastrofalni i njih ne može promijeniti nikakva količina novca koju obećava Čačić,  jer puko upumpavanje svježeg novca samo kratkoročno daje rezultate, a na duži rok ćemo imati Grčku, koju je takav novac upropastio jer nije ulagan u proizvodne djelatnosti. Takav je krucijalni Čačićev projekt obnove pročelja na koja kani potrošiti nekoliko milijardi kuna. U svim pravcima se događa vidljivi pad, a jedino raste dug i broj nezaposlenih.


NODRŽIVA SITUACIJA

U prvom tromjesečju imamo pad BDP-a za 1,3%, pad industrijske proizvodnje za 9,3%, pad građevinske djelatnosti za 12%, pad zaposlenih za 2,3%, pad prevezenih roba za 11,1%, pad radno aktivnog stanovništva koji je sada na 1.703.287 osoba, od toga je zaposleno njih 1.363.405. Kretanje broja zaposlenih je poražavajuće, ako se uzme godina 2008., kada smo imali 1.600.000 zaposlenih osoba, a sada 2012. ih je 237.000 manje. Kretanje broja radno sposobnog stanovništva je također poražavajuće, 2008. godine smo imali oko 1.850.000 radno sposobnih i 250.000 nezaposlenih, a sada 2012. imamo samo u četiri godine 150.000 manje radno sposobnoga stanovništva. Broj umirovljenika je gotovo  jedan naprama jedan, dok je to npr. u Njemačkoj jedan naprama tri u korist zaposlenih. Ono što dodatno zabrinjava jest činjenica da od ovih 1.363.405 zaposlenih njih gotovo 350.000 tisuća prima plaću iz proračuna, tako da ovih 1.000.000 privređuju za sve ostale koji ne stvaraju nove vrijednosti. Tako dolazimo do jezive spoznaje kada zbrojimo umirovljenike, primatelje raznih socijalnih beneficija i ove koji su na proračunu, dobivamo 1,5 čovjeka na jednoga koji stvarno privređuje. Takva situacija je neodrživa i ne postoje nikakvi investicijski ciklusi i injekcije koje tu mogu pomoći, sve da takvih i bude, a znamo da ih neće biti jer nitko normalan ne želi ulagati u Hrvatsku u ovakvoj situaciji. Strani ulagači u Hrvatsku nikada ništa nisu uložili, nego samo iz nje iznose enormne dobiti poput banaka, Telekoma, Ine i drugih u bescjenje rasprodanih gospodarskih i financijskih sustava.


SLIJEDI SLOM DRŽAVNIH FINANCIJA

Slavko Linić sada ipak priznaje da je u državnoj upravi viška 15 – 20 tisuća zaposlenih, to je za njega veliki napredak, ali nije ni približno točan, taj broj je drastično veći. On se kreće oko brojke od 150.000 zaposlenih koji su nepremostivi teret za proračun i nekoga stabilnoga gospodarstva, a ne ovakvoga devastiranoga kao naše. Primjer opet iz Njemačke gdje je cca 5% onih koji primaju plaću iz proračuna, gledano od ukupnoga broja stanovništva, a kod nas ja taj postotak 8,9%.  Pošto je sasvim jasno da ova vlada nema ni hrabrosti ni volje tako drastično smanjiti broj proračunskih uživatelja,  jer bi izgubila izbore, ne treba se nadati oporavku gospodarstva, nego samo čekati konačni pad, kada Hrvati toliko osiromaše da više jednostavno neće moći sve to financirati. Taj dan je jako blizu, jer zamašnjak vanjskoga i unutarnjeg duga neprekidno radi i buja kao kvasac i uskoro nećemo moći ni kamate vraćati a kamoli glavnicu. Slijedi najprije slom državnih financija, nemogućnost isplate plaća, mirovina i socijalnih davanja, te drastično i prisilno kresanje svih tih troškova, naravno to mora pratiti i pad vlade, pa držim da će Čačić dosita održati to obećanje i da će otići ali ne svojom voljom, nego silom prilika.
(Izvor podataka; HGK, Gospodarska kretanja, svibanj 2013.) T

4 komentara

Uskoči u raspravu
  1. mayer
    #1 mayer 23 lipnja, 2012, 13:54

    Cacic je u pravom smislu rijeci mafijas! veliki mestar iz Coninga, koji je cak i Izraelce prevario jos 90 tih.A onda i Hrvatsku sa svojom mafijaskom hobotnicom. I taj nema politickih ideala…i jos manje ga interesira Hrvatska. Osobna korist je na prvom mjestu. A trebao je biti u Remetincu davno prije Sanadera.Ali tek ce Milanovica boliti glava jer doci ce vrijeme kad ce se USKOK i njime pozabaviti a moc njegovih sudruga u vrloj pljacki, poput Mesica, polako padati. Iako je Mesic dobio na poklon Talasotherapiju u Opatiji , naravno na racun drzave,od Cacica,nece ga moci zastititi.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code