ČAČIĆA SU MOGLI IZBACITI I RANIJE

ČAČIĆA SU MOGLI IZBACITI I RANIJE

16. siječnja, 2014.

Piše: Srećko Jurdana

Isključivanjem Radimira Čačića iz HNS-a predsjednica stranke Vesna Pusić demonstrirala je svoj liderski autoritet. Za nju je to na neki način bila „biti ili ne biti“ situacija, s obzirom na Čačićev nepokolebljivi doživljaj samoga sebe kao stvarnoga vođe HNS-a u sjeni. Mogli su gospodina Čačića izbaciti i znatno ranije, ili ga barem smijeniti s položaja predsjednika stranke odmah nakon mađarske tragedije koju je izazvao, jer za sobom je vukao vrlo lošu javnu predodžbu koja se neminovno reflektirala i na njegov blizak politički krug. Smijenili su ga, međutim, tek nakon zatvorske presude. Odgovornost za oklijevanje snosi i Zoran Milanović koji je Čačića frenetično štitio, i držao ga na položaju drugog čovjeka u vladi unatoč njegovoj lošoj reputaciji, sve dok nije postalo izvjesno da mu zatvor ne gine.

 

PROSTOR ZA DETRONIZACIJU VESNE PUSIĆ

Radimir Čačić svakako je profil čije ambicije zatvor ne ograničava. Nakon isteka te blage kazne koju, u ležernim uvjetima, služi u pitomoj Valturi, evidentno je planirao vratiti se na scenu u punom sjaju i dimenzijama. Još uoči zatvora samouvjereno je poručivao da ga s povratkom „čeka njegov mandat“. U međuvremenu, dok traje taj dosadni hendikep koji se naziva kaznom, mobilizirao je svoje varaždinsko-međimurske eskadrone za potporu i pokrenuo ih u akciju. Javno su lobirali u njegovu korist, izražavali mu bezrezervnu odanost, divili se na televiziji njegovom liku i djelu i pripremali teren za njegovo slavno postuzničko ustoličenje na položaj šefa regionalne stranačke branše, koji mu donosi mjesto u stranačkom predsjedništvu i širom otvara radni prostor za detronizaciju Vesne Pusić. Gospođa Pusić bila bi doista slaba političarka da je dopustila slobodan razvoj tog prilično providnog scenarija. Već podulje vrijeme bila je, zapravo, načistu sa spoznajom da Čačiću nema više mjesta u HNS-u, što je uvijeno davala na znanje izjavama tipa „ta priča je iza nas“ i slično. Pasivan otpor Čačićevoj ofenzivi nije, međutim, bio dovoljan. Visoki uznik namjeravao se na vlast vratiti galopom, i u tome su ga mogle spriječiti samo radikalne mjere.

Da gospođa Pusić i društvo nisu danas izbacili Čačića iz stranke, sutra bi se suočili ne samo s vlastitom političkom marginalizacijom, nego i sa sumrakom HNS-a kao takvog. HNS pod Vesnom Pusić i HNS pod Čačićem, to su dva različita pojma. Gospodin Čačić tegli za sobom previše loše energije da bi mogao funkcionirati kao uvjerljivi reprezentant građanske opcije u Hrvatskoj. Njegovi mega projekti, poput TE Plomin na ugljen ili uništenja savskog nasipa u Zagrebu zbog urbanizacije, potpuno su „morski“ i neprihvatljivi razvijenoj urbanoj svijesti, a njegov osobni politički image može se nazvati katastrofalnim. Nakon mađarske tragedije tražio je sućut uglavnom za samoga sebe zato što mu se to dogodilo, gotovo ne spominjući ljude koji su poginuli zbog njegovih loših refleksa i zato jer je vozio prebrzo. Da je uspio u konkvistadorskome naumu, Čačićeva antikarizma prenijela bi se neminovno i na HNS, koji bi preko noći izgubio svoj niz godina izgrađivani kultivirani image.

 

ČAČIĆEVE MARIONETE

Spašavajući sebe od Čačića, gospođa Pusić spasila je i stranku. Ostaje pitanje što će biti s Čačićevim marionetama iz sjeverozapadne Hrvatske koje su se do zadnjeg trenutka klanjale njegovoj veličini. Za takvu iskazanu nelojalnost vodstvu stranke – i nižerazredne političke procjene – u pravilu se snose posljedice, što znači da se u HNS-ovim ograncima nakon slučaja Čačić mogu očekivati „kadrovski pomaci“. Ako je već imala dovoljno energije da u završnici obračuna s gospodinom Čačićem, Vesna Pusić nema razloga za bilo kakav strah od njegovih rezidua koje danas – nakon trčanja za krivim gazdom – sa zebnjom iščekuju sudbinu svoju. Vesna Pusić je ta koja je u sedlu, a Radimir Čačić – kao što su mu poručili s televizije – može se nakon zatvora vratiti u biznis. Ne zna se koji, doduše, jer njegovi biznisi su manje-više u stečaju, a s politikom su bili povezani pupčanom niti tako da je pitanje mogu li bez nje uopće vegetirati. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code