435 ROĐENDAN KARLOVCA

435 ROĐENDAN KARLOVCA

30. lipnja, 2014.

 

 

dan-grada-zastava 22 Custom

Pripremljen bogat rođendanski program

 

Napisla: Andrea Štalcar Furač

Iz godine u godinu proslava rođendana Karlovca poprima oblik centralne kulturne manifestacije kontinentalne Hrvatske jasno dajući da znanja da je upravo grad u srcu Hrvatske onaj koji ima što ponuditi na samom početku ljetne sezone, ali i podignuti razinu ljetne kulturne ponude s obzirom da se sva pažnja seli na more. Grad u koji se dolazi s razlogom, i kroz koji se prolazi na putu do mora, zauzeo je mjesto nezaobilazne destinacije pa stoga upravo događanja zaokružena zajedničkom temom i povodom- rođendan Karlovca- postaju kulturni brend kontinentalne Hrvatske.

NIZ SPORTSKIH I KULTURNIH DOGAĐAJA

Bogat rođendanski program je počeo  u subotu 28. lipnja, Karlovačkim kazališnim festivalom  KA Kafe kao sasvim novim kulturnim osvježenjem, a završiti 13. srpnja, točno na 435. rođendan Karlovca, već tradicionalnim Rođendanskim balom.

Karlovčane i posjetitelje Karlovca očekuje niz sportskih i kulturnih događanja; Ljetna škola gitare, Međunarodni festival folklora, Hrvatska flautistička akademija i Karlovački kazališni festival a važno je naglasiti da je ovogodišnji program u čast rođendana grada koji obiluje povijesnim scenama iznimne kulturne i umjetničke vrijednosti.

Raspjevana obitelj Surian uz mjuzikl Jalta, Jalta, Teatar Kabare Tuzla s Krojcerovom sonatom L.N.Tolstoja, Kazalište Virovitica i  Škrtac te Timon Atenjanig Georija Para u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu samo su djelić prekrasne kazališne atmosfere s potpisom Zorin doma i novog koncepta Karlovačkog kazališnog festivala koji se ove godine predstavlja po prvi puta. U Galeriji „Vjekoslav Karas“ će povodom obilježavanja Dana grada Karlovca biti postavljena izložba izabranih djela crtačkog opusa priznatog i nagrađivanog karlovačkog akademskog slikara Daniela Butale. Izložba će biti otvorena u srijedu 9. srpnja 2014. godine u 19.00 sati, a ostaje otvorena do kraja kolovoza.

Karlovački motivi svjetla i vode, grada vječite inspiracije svima koji stvaraju, postaju dio atmosfere rođendanske proslave Karlovca, s autorskim potpisom Zvonimira Gerbera, Dinka Neskusila i Denisa Stošića. Režija i scenarij: Novi svijet-KA Urbani / KA salon.
Točno u podne, 10. srpnja, kad je sunce najviše, kad svjetlo postaje čarolija, karlovačka će umjetnička fotografija iz atrija Gradskog muzeja u Karlovcu zasjeti fascinantnim motivima grada inspiriranim čovjekom koji je obasjao svijet- Nikolom Teslom. Ujedno je to i prvi Nacionalni Dan Nikole Tesle u Hrvatskoj i Teslin rođendan. Karlovac je grad u kojem je upravo Tesla stekao svoje jedino formalno obrazovanje i formirao osobnost. Iz Karlovca je krenuo i obasjao svijet.

ČAROLIJA POVIJESNE ARHITEKTURE

Naglasak na povijesnim eksterijerima kao izvornim scenama, od Zorin doma i Starog grada Dubovca, Promenade,Foginovog kupališta ,Šanca, Starog placa, Gradskog muzeja, postavlja Karlovac u funkciju grada-scene i to na način da tematika izvedbe korespondira s odabranim prostorom na način da zajednički sklop daje potpunu impresiju. Nakon dosta godina Karlovac je uslijed mnogih nedoumica oko toga što je grad zapravo: poticaj ili spoticaj, pronašao ono što je oduvijek bilo nadomak ruke, ono zbog čega je na ovoj idelanoj poziciji, u idealnom renesansnom tlocrtu sagrađen: Karlovac je pronašao svoju bit. Ona se ogleda u čaroliji povijesne arhitekture, prirodnih ljepota od kojih zastaje dah, najljepšim izlaskom sunca s dubovačkog proplanka podno Starog grada, obiljem svjetla i vode kao izvora života i nepresušnom inspiracijom ljudi koji se ovdje susreću sa svih europskih pravaca. Tako je bilo u prošlosti, tako je i danas.

Na centralnom trgu u povijesnoj Zvijezdi Karlovčani će 13. srpnja zaplesati Rođendanski bal, petu godinu za redom . Pozdrav je to iz europskog grada susreta svim prijateljima Karlovca koji u ovaj grad dolaze, koji kroz njega prolaze i koji u njemu žive. Ovogodišnji moto je upravo taj: grad koji svojom četiri stoljeća dugom tradicijom kulture, umjetnosti i stvaranja svoju budućnost bilježi kao grad u koji se dolazi u kojem se s razlogom ostaje. T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code