4. HAIKU SUSRETI «RENE MATOUŠEK» U ZELENGRADU

4. HAIKU SUSRETI «RENE MATOUŠEK» U ZELENGRADU

19. kolovoza, 2014.

 

Rene Matoušek foto Custom 2

U sklopu manifestacije Odškrinimo vrata Bukovice Zavičajnog kluba „Janko Mitrović”, u Zelengradu, u Domu zavičajnog kluba, u subotu 23. kolovoza 2014. godine u 15.30 sati, održavaju se 4. haiku susreti „René Matoušek”.

Haiku susreti u sjećanje na Renéa Matoušeka, inače poznatog haiku pjesnika, mučki ubijenog tijekom Domovinskog rata, 20. studenoga 1991. godine u Vukovaru, započeti su 2008. godine. Prvi susreti održani su u Gradskoj knjižnici u Obrovcu, a 2. Međunarodni haiku susreti “René Matoušek” u okviru programa 4. Obrovačkog kulturnog ljeta 2009. Ovi su susreti popraćeni zasebnim Zbornikom, u kojega su uvrštene pjesme osamdesetak haiku pjesnika.

Idejni pokretač i voditelj ovih Susreta je književnik Tomislav Marijan Bilosnić, predsjednik Ogranka DHK u Zadru, inače među prvim svjetski poznatim haiku imenima iz Hrvatske.

Organizator Susreta je Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Zadar i Udruga 3000 godina Za dar iz Zadra. Kao suorganizator najprije se javlja Obrovačko kulturno ljeto, a potom Zavičajni klub “Janko Mitrović” Zelengrad.

René Matoušek rodio se u Vukovaru 7. veljače 1958. godine. Osnovnu školu, gimnaziju i glazbenu školu pohađao je u Vukovaru. U Zagrebu je 1983. godine završio Stomatološki fakultet, a u doba studija počinje objavljivati i svoje prve književne radove. Od 1985. do 1990. godine kao stomatolog radio je u Žegaru nedaleko Obrovca, kada mu je i objavljena knjiga haiku poezije “Žegar”, koju u poznatoj biblioteci “Matsuo Basho” uređuje Tomislav Marijan Bilosnić.  Svoj petogodišnji život u Žegaru René je neponovljivo duhovito opisao u tekstu “Zgode zubara iz Žegara”. U doba svojih žegarskih godina René se povezao sa zadarskim književnim krugom, usko surađujući sa zadarskim autorima. Rene u Žegaru i Obrovcu pokreće niz zanimljivih kulturnih akcija i manifestacija, a zajedno s književnikom i slikarom Tomislavom Marijanom Bilosnićem održao je prvu pjesničku manifestaciju u Obrovcu, zapravo prvu kulturnu priredbu takvoga tipa u Obrovcu uopće.

René  se 1990. godine vratio u rodni Vukovar gdje se uključuje u ponovno ustrojavanje Društva “Hrvatski dom” i biva imenovan njegovim prvim tajnikom. Tijekom Domovinskog rata bio je član Stručnog operativnog štaba vukovarske bolnice a također njegov glas čuo se i s valova Hrvatskog radio Vukovara s kojeg je, prenosio izvješće o stanju u Gradu. Nakon pada grada bio je u koloni koja je odvedena na “Velepromet” i trag mu se gubi nakon izvođenja na saslušanje iz takozvane stolarije. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz skupne grobnice na vukovarskom Novom groblju a identificirani 14. studenoga 2002. godine na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu. René Matoušek pokopan je u Aleji hrvatskih branitelja u Vukovaru, 22. studenoga 2002. godine.

Priredio: R.F.T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code