38 481 JEDINSTVENA ADRESA U SVIBNJU

38 481 JEDINSTVENA ADRESA U SVIBNJU

5. lipnja, 2012.

stst52012
Prva godina je iza nas

Piše: Dražen Stjepandić

Prva godina je iza nas. Prošle godine 16. svibnja započeo je naš medijski život.
Na godišnjicu sam nazdravio sa Zoranom Milanovićem, skromno kao i kad smo  počeli, podigli smo čaše i našem portalu poželjeli smo što dulji život.
Razmišljao sam kako proslaviti prvu godišnjicu, ali nije bilo vremena ideje provesti u djelo. Vjerovali ili ne, to je glavni razlog zašto je prigodna fešta prolongirana. Više puta  čuo sam da je portal Tjedno one man show, nije baš tako, ali ni nema nas mnogo, a kako gajimo malo dulje tekstove, nego što je to uobičajeno na ovdašnjim portalima, pa mi za neke intervjue, da ih skinem treba i po dva dana, a portal nije samo pisanje, nego tu ima još raznoraznih poslova i eto nismo stigli prvu godišnjicu bolje obilježiti. Koliko god se trudili, svega nas nekoliko mijenja novinarski pogon, pa mnogo toga koliko god ostvarivo bilo ostaje u planovima.

TJEDAN PORTALA TJEDNO

Za prvu godišnjicu sam želio prirediti tjedan portala Tjedno i zanimljive događaje koje sam mislio staviti u jedan tjedan rasporedit ćemo na dulje razdoblje. Na prvom od tih događaja, a to je koncert pasa koji pjevaju, već se radi. Istodobno našim suradnicima i sve brojnijim prijateljima našeg portala javno dajem riječ da ćemo godišnjicu dobro zaliti, prije ili poslije koncerta.
U ovom trenutku je mnogo važnije da se možemo pohvaliti da smo postali medij, sve utjecajniji i značajniji. Najbolji dokaz je naša anketa s anketnim pitanjem tko će postati novi predsjednik HDZ-a. Anketa je  zabilježila  preko 32 tisuće ulaza. Daleko više od brojnih sličnih anketa na drugim portalima.
Brojni naši napisi izazvali su veliku pozornost, o mnogim pojavama i ljudima smo prvi pisali, a to u medijskim poslovima uvijek donosi dobre rezultate.
Više puta sam čuo kako je Indexu skočila posjećenost nakon serije tekstova o ZAMP-u, naša kolumnistica Jasna Babić o ZAMP-u je pisala još prije deset godina, ali dozvolite da se pohvalimo u ovoj novoj gunguli oko ZAMP-a mi smo ispalili prvi metak. Krenulo je s tekstom “Predsjednikova ljubavnica drma HRT-om” objavljenim u siječnju. I ne mogu ne reći to je naša tema, prvi smo jasno dali do znanja da  predsjednikov i poslovni i ljubavni život nikako ne odgovaraju slici koju se trudi ostaviti u javnosti.

POSLJEDNJI RAZGOVOR S MIRJANOM PUKANIĆ

Poslije toga digla se velika prašina zbog teksta “Josip Salapić sređuje ispite modnom Mačku”. O tome tekstu još se govori i piše, posebno ovih dana kad je Josip Salapić saborski zastupnik HDZ-a prešao u Glavašev HDSSB. Zbog tog teksta objavljenog u petak poslijepodne Josip Salapić je već u ponedjeljak ujutro sazvao presicu i najavio je tužbu protiv našeg portala.  Mnogi mediji su naveli ime našeg portala, a njih još više napisali su-jedan internetski portal, posebno u svom tiskanom izdanju. Do danas još nam nije stigla tužba, nego samo demant Modnog Mačka, koji smo u cijelosti objavili. Zbog portala Tjedno Josip Salapić je postao mnogo poznatiji.
Razgovor  s pokojnom Mirjanom Pukanić napravili smo povodom treće godišnjice
Ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića i zaobilazeći direktnu dijalošku formu objavili smo u formi priče s citatima. Ni u zadnjem prikrajku mozga nije mi bilo da bi to mogao biti posljednji intervju gospođe Mirjane. Nepuna dva mjeseca nakon toga zbog posljednjeg intervjua Mirjane Pukanić ponovno smo prešli dvije tisuće jedinstvenih adresa u jednom danu. Slične dobre posjete potrajale su po nekoliko dana. Prije toga to nam se dogodilo prošlog ljeta tekst koji crtu dnevnih posjeta na google analiticsu  prema gore bio je podigla kolumna Jasne Babić s naslovom”Što će sve natovariti Paravanji”. Na prvi pogled ništa posebno, ali ta kolumna zabilježila je tri tisuće jedinstvenih adresa u jednom danu. Nikad neću zaboraviti tu iznenadnu radost u Omišu kad sam vidio uspravnu crtu na grafikonu dnevnih posjeta, kao da me  iz vedra neba pogodio grom vedrine.
Intervju je novinarska forma kojoj se dosta posvećujemo. Orijentir su nam veliki intervju-i kakvi su se nekada  objavljivali u Startu. I tu smo prekršili uvriježeno pravilo kako je to preduga forma na internetu. Pokazalo se ako je intervju dobar on se lako pročita i obratno.  Najsretniji bi bili da možemo objavljivati takve intervju-e, ali što se može uvijek se to ne može i koliko god su nam ti intervjui cilj ne forsiramo ih po svaku cijenu jer sve ne mora biti dugo. O intervju-u Ninoslava Pavića za portal Tjedno još se govori, a ponosni smo na razgovore: s Brankom Lustigom, Jajom Hourom, Husom, Gibonnijem, Ivanom Zvonimirom Čičkom, Abdulahom Sidranom, Vlatkom Markovićem, Vladimirom Šeksom…

LJUBAVNI ŽIVOT TOMISLAVA KARAMARKA

Značajnije smo primijetili značaj Tomislava Karamarka od ostalih, pa smo u proteklih godinu dana mnogo toga  objavili smo prije ostalih. Prvo je veliku pozornost izazvala je priča o njegovom ljubavnom životu. Tada smo prvi put prešli tisuću jedinstvenih adresa u jednom danu. Za Tomislava Karamarka također  smo prvi napisali: da će uhapsiti Josipa Boljkovca, da će se vratiti u HDZ i  kandidirati za predsjednika te stranke. Objavili smo da je bio suradnik Udbe, prvi smo pisali smo i da je Gregorićev klan čiji je Karamarko igrač maknuo Sanadera upravo zbog preuzimanja HDZ-a. Ovih dana kolegica Jasna Babić u svojoj kolumni Podzemlje na našem portalu objavila da  Karamarko ne želi biti premijer što većina misli nego predsjednik Hrvatske…Nastavljamo prvi pisati o onome o čemu će se veliki mediji kasnije tek raskokodakati. Zato u novinarskim krugovima imamo mnogo stalnih posjetitelja našeg portala.
Kad govorimo o novom predsjedniku HDZ-a jedino se još nije dogodilo da Bajić uhapsi Karamarka što smo također pisali. No zato smo u intervju-u s antom nobilom prvi najavili mogućnost procesuiranja HDZ-a kao pravne osobe i model rušenja Jadranke Kosor s vlasti što se i dogodilo.
Nažalost ima još toga što smo pisali ili najavljivali, a nije se dogodilo. U izjavi za emisiju TV Bujica na Jabuka TV-u rekao sam kako ne griješimo tendenciozno što u današnjem novinarstvu nije mala stvar. U novinarstvu su greške kao tipfeleri, koliko god se trudili nemoguće ih je izbjeći, ali važno je boriti se protiv njih.

RASTEMO SVAKOG MJESECA

Svibanj je jako važan za portal Tjedno. Ovog svibnja zabilježili smo najveći broj jedinstvenih adresa 38 481 po web statu, a  37 923  po google analiticsu, s tim što na toj aplikaciji jedinstvene posjetitelje za protekli mjesec broje od 5. svibnja. Po WEB STAT- i po Google analitcs-u nema velikih odstupanja.  Riječnikom tiskanih medija imamo nedostaje nam malo do četrteset tisuća mjesečno.
Proteklog mjeseca prvi put smo u jednom danu dostigli deset tisuća jedinstvenih adresa i tko zna što bi bilo da nam sustav zbog velike posjete nije pao.
Da svibanjska  posjeta nije rezultat puke slučajnosti, zagrijanosti publike za jednu temu nego je to rezultat kontinuiranog uspona, govore posjete našeg portala Tjedno u prethodnim mjesecima. U siječnju je u rubrici total visits pisalo 26 229, u veljači 29 268, u ožujku 33 068, u travnju 34 216. Zabilježili smo milijune i milijune klikova odnosno pregleda u prosjeku oko tri milijuna mjesečno. Konstantno rastemo i došli smo do auditorija  o kojem brojne tiskovine mogu samo sanjati. Još nismo uspjeli više razviti facebook, a twittwr ni nemamo. Da smo to uspjeli bili bi još tri puta jači jer razvijen facebook i twitter uz web portal praktički znači još dva portala.
Slaba točka našeg portala je i nerazvijen marketing. Nije da na tome nismo radili i kakvih smo se sve obečanja naslušali. Dogovor bi “pao”, pa pao, odnosno dogovoreno nije bilo po dogovoru. I na tom planu nastavljamo dalje, moramo, mi smo kao lokal koji nudi “sve džaba”, internet je teško naplativ, na njemu zasad zarađuju samo kompjuteraši, a mi smo novinari koji grade medijsku kuću bez direktne mogućnosti naplate svog proizvoda. Bez financijskog partnera je nemoguće napraviti nešto više od jednog od brojnih internetskih fanzima, a mi to pšišući bezplatno zasad uspijevamo. Besplatno ne znači i badava, jer našim pisanjem gradimo medijsku kuću.

Financijski nas je do sada pomogao samo Grad Zagreb, odnosno gradonačelnik Milan Bandić i Miro Laco, dobili smo 20 000 kuna, a obećali su nam još pomoći. Unaprijed se zahvaljujemo i pomoć nestrpljivo očekujemo.
Vodili smo još neke razgovore i postigli neke dogovore i znate kako je to kod nas, svaki dogovor traži još razne dogovore i nadamo se da će sve to uroditi plodom. A ako dođe tih stotinjak tisuća kuna tada potpisujem da ćemo u par mjeseci biti među prvih dvadeset novinarskih portala. Sad smo po utjecaju među stotinjak, a po alksa.com aplikaciji počeli smo kao pet tisuća i petstoti, pa smo se prošle jeseni spustili na tri tisuće i petstoto mjesto, a onda smo domeni com dodali i hr, odnosno posjete smo počeli bilježiti samo uz oznaku za Hrvatsku i ponovno su nas vratili na kraj reda. I onda smo pet tisuća i petstotog mjesta dospjeli među prvih tisuću portala u Hrvatskoj, a portalima se smatraju i telefonski imenici, kolodvorske informacije, stranice sa vremenskim prognozama, turističkim ponudama, raznovrsnim oglasima…

Zamislite što bi tek postigli da imamo desetak mladih, pristojno honoriranih novinara željnih dokazivanja. Ekipu administratora, od kojih su neki zaduženi samo za facebook i twitter, ljude zadužene za administrativne poslove, u svakom trenutku posebne honorare spremne za pravu robu…Ma, to ne treba ni zamišljati,  na osnovu ove prve godine jasno se vidi što bi bilo. To vide i slijepi, zapravo oni bi samo čuli-buuum! T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. miljac
  #1 miljac 5 lipnja, 2012, 19:44

  Nikada mi nije bilo jasno, zašto mali portali poput ovog imaju potrebu za hvaljenjem o količini i broju posjeta mada nema baš i neke isrine u takvim podacima. Neki bolji poznavatelji analize posjeta bherojatno se smiju ovoj objavi.
  Dobar ste portal i nastavite tako ali izbjegavajte samohvalu na nerelevantnim podacima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. vjesnikovac
  #2 vjesnikovac 5 lipnja, 2012, 17:09

  Dragi uredniče,podizanje čašice s navedonom osobom vodi ravno prema Sanaderu i Mačeku…Ako vam nešto nije jasno njega pitajte za pojašnjenja.Živjeli!!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code