30. GODINA  CENTRA ZA AUTIZAM U ZAGREBU

30. GODINA CENTRA ZA AUTIZAM U ZAGREBU

2. listopada, 2013.

dubrava centar za autizam

Ove godine navršava se  30. godina  Centra za autizam Zagreb. Centar za autizam skrbi o 355 polaznika, od kojih je 236 s poremećajima iz autističnog spektra svih dobnih skupina. U sklopu Centra djeluje i osnovna škola za učenike s intelektualnim teškoćama, a Centar u Zagrebu djeluje na osam lokacija, te  ima odjele u Rijeci, Splitu i  Novoj Gradišci.

Prema procjenama Udruge za autizam Hrvatske  samo u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji ima oko 2 000 osoba s autizmom, od čega su ¼ odrasle osobe. Organiziranim radom obuhvaćeno je svega 2% ove populacije.

U Hrvatskoj nije sustavno riješena skrb za odrasle osobe s autizmom. Nema razvojnih programa skrbi za ove osobe, niti na nacionalnoj, ni lokalnoj razini, stoga su odrasle osobe s autizmom u najnepovoljnijem položaju. Velik broj odraslih osoba s autizmom živi u obitelji sa starijim i često bolesnim roditeljima. Roditelji dugi niz godina nose teret brige za svoju djecu bez dovoljne potpore društva. Mnogi se više ne mogu kvalitetno brinuti za svoju djecu koja su sada odrasle osobe i imaju svoje specifične potrebe. Njihov je život određen stalnom neizvjesnošću i dubokom zabrinutošću za budućnost djeteta. Najviše ih boli beznađe jer ne vide kvalitetna rješenja za život svoje djece u vremenu kada njih više ne bude. T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code