11 STRANAKA NIJE PONIJELO FINANCIJSKO IZVJEŠĆE

11 STRANAKA NIJE PONIJELO FINANCIJSKO IZVJEŠĆE

5. siječnja, 2012.

11stranaka

 

Čak 11 političkih stranaka, takmaca na proteklim parlamentarnim izborima, u potpunosti je ignoriralo zakonsku obvezu prema kojoj u Državno izborno povjerenstvo (DIP) moraju dostaviti konačna izvješća o troškovima izborne promidžbe i konačna izvješća o donacijama, zbog čega im prijeti novčana kazna, a zbog povrede zakona već je i prijavljena Neovisna lista don Ivana Grubišića. Tu smo informaciju doznali u DIP-u, gdje nisu željeli govoriti o kojim je strankama poimence riječ.

 

U zakonskom roku, prema podacima do početka tjedna, zaprimljeno je 96 izvješća, dok je izvan propisanog roka na DIP-ovu adresu stiglo još 8 izvješća. Izvješća je valjalo predati u roku od 15 dana od objave konačnih službenih rezultata izbora, dok izborne takmace slovo zakona obvezuje da osim DIP-u uvid u ta izvješća osiguraju i javnosti, i to ili objavom na vlastitim internetskim stranicama ili u dnevnom tisku, najkasnije dva dana nakon isteka roka.

Propisano je i da na internetskim stranicama izvješća moraju biti dostupna najmanje 30 dana. Međutim, ni nakon isteka roka, kako objašnjavaju u DIP-u, nisu stigla izvješća 11 političkih stranaka i 2 nositelja neovisnih lista. To su to Savez za promjene, Istarska socijaldemokratska nezavisna stranka, Demokratska stranka slavonske ravnice, Hrvatska demokratska seljačka stranka, Hrvatska kršćanska demokratska unija, Hrvatska radnička stranka, Hrvatska Straža – Nacionalna stranka, Nacionalni demokrati, Stranka Hrvatskog zajedništva, Hrvatska europska stranka te Zeleni Hrvatske. Dakle, redom političke stranke koje su ostvarile vrlo slabe izborne rezultate. Što se tiče nositelja neovisnih lista koji nisu predali izvješća, to su Ivan Fiolić Fio i Hrvoje Mirković.

Posebno nemarnima pokazali su se kandidati za zastupnike nacionalnih manjina. Naime, njih čak 17 nije poslalo svoja izvješća DIP-u, a najviše ih dolazi iz redova romske i srpske nacionalne manjine. Rekorder izbora s najmanje osvojenih glasova Tofko Dedić predvodi listu, a za njim slijede Sead Braco Hasanović, Željko Bogdan, Milan Ignac, Željko Ivanišević i Ivan Jelenić. Što se tiče srpske manjine, četvero je kandidata – Dušan Cvetanović, Nemanja Marić, Milan Rodić i Dragana Resan – također bilo neodgovorno. Niti izvješće kandidata ukrajinske manjine Slavka Burde još uvijek nije stiglo, kao ni kandidata češke (Ivan Danjek), rusinske (Zvonko Kostelnik), albanske (Idris Sulejamni i Dželjalj Malići), makedonske (Angel Mitrovski) i bošnjačke (Ibrahim Ružnić) manjine.

Zanimljivo je spomenuti da neki kandidati imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe iz državne blagajne iako se nisu plasirali u Sabor. Zakon kaže da kandidati manjina koje su zastupljene u ukupnom stanovništvu Hrvatske s manje od 1,5 posto, a na izborima su dobili više od 15 posto glasova mogu ostvariti naknadu, i to u visini od 15 posto iznosa naknade koja pripada ‘manjincu’ izabranom u Saboru. No, nijedan od ovih 17 ne spada u tu kategoriju.

Iako su u nekim strankama objašnjavali da rok za predaju izvješća prema njihovu tumačenju još nije istekao, u DIP-u imaju drugačiji stav. »Sudionici izbora dužni su dostaviti konačna izvješća u roku od 15 dana od dana objave konačnih službenih rezultata izbora, i to: izvješća o primljenim donacijama za financiranje izborne promidžbe i izvješća o troškovima (rashodima) izborne promidžbe za svaku izbornu jedinicu na posebnom obrascu. Navedena izvješća bilo je potrebno dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije do 28. prosinca 2011. do 24 sata, i to osobno u radnom vremenu od 8.30 do 16.30 sati ili poštom preporučeno«, pojašnjeno je Vjesniku iz DIP-a, a rok za slanje financijskog izvještaja o financiranju izborne promidžbe nema nikakve veze s rokom za slanje tih dvaju izvještaja. No, i rok za to posebno, posljednje izvješće istekao je u utorak u ponoć. Jedina sankcija za one koji izvješća nisu dostavili na vrijeme je novčana kazna koja se naknadno propisuje.

S takvim odnosom prema financijskim obvezama teško je vjerovati da u nadzoru financiranja izborne promidžbe u kojem se pregledavaju posebne knjige blagajne i knjige prihoda kod pojedinca neće isplivati određene nepravilnosti. Inače, DIP ima mogućnost da preko nadležnih tijela i službi provjeri odgovara li iznos utrošenih sredstava primljenim iznosima navedenim u financijskim izvještajima. Koliko će i kakvih nepravilnosti biti, znat će se najkasnije sljedećeg mjeseca s obzirom na to da DIP u roku od 60 dana od objave konačnih službenih rezultata na svojoj internetskoj stranici mora objaviti izvješće o nadzoru poštivanja odredbi Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

O svim povredama, kako zakonskih rokova tako i nadzora, DIP će obavijestiti Državno odvjetništvo (DORH), kojem će dostaviti i cjelokupnu dokumentaciju za svaki posebni slučaj, a DORH će potom utvrđivati o kojim je prekršajnim odredbama riječ te izricati novčanu kaznu. Među prvima je prijetnju sankcijama osjetio don Ivan Grubišić, koji je jedno od najvećih iznenađenja proteklih izbora. Njegova neovisna lista osvojila je dva saborska mandata, a DIP ju je već prijavio DORH-u. Kako doznajemo, DIP je obavio nadzor njegovih izvješća o donacijama i putem Porezne uprave utvrdio neke povrede u primljenim donacijama.

Mobitel novopečenog saborskog zastupnika, kojem je u utorak zbog političkog angažmana stigla i crkvena kazna zabrane ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabrana nošenja svećeničkog odijela, bio je isključen, pa nismo uspjeli dobiti njegov komentar na prijavu DORH-u. T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code