11. 11. 2011.

11. 11. 2011.

12. studenoga, 2011.

Piše: Miro Glavurtić

Ovako sam ja mislio: dolazi 11. 11. 11. Numerolozi će se uznemiriti. Tako je bilo i 06. 06. 2006 godine. Kada je Globus priredio okrugli stol, da izrečemo svoje mišljenje o Kraju svijeta. Po mene je autom došao Nedžad Haznadar. Gdje li je sada, Bože moj. Malo-malo, pa se izgubi. Onda ga nema. Pa ga vidim u Bandićevom stožeru. Bavio se Banderasovim stajlingom. Namjestio mu je lijepu kravatu. Nikada Milan Bandić nije ljepše izgledao, nego te predsjedničke kampanje. Prepušten Nedžadu Haznadaru. Sada nastupa pod znakom Stijene. Kao Apostol Petar. Ti se Petar, Stijena. Ali, to, da bude Stijena, Isus nije rekao i Bandiću. Tko zna kako je do toga došao.

Onda, u Globusu, za okruglim stolom, nitko nije ustvrdio da će biti – Konca svijeta, barem toga datuma, 6. 6. 6. Bit će ga, ali kada to nitko ne zna. Katolička crkva je zabranila da se spekulira sa datumima Smaka. Jehovini su se svjedoci opako opekli, takvim spekulacijama. Konac svijeta vezivali su za 1914. godinu. Već slijedeće godine osjećali su se pokislo. Da ne upotrijebim grublju riječ. A ona postoji. A ovih dana baš se mnogo spekulira. Jedan protestantski pastor svako malo vremena najavljuje tu i takvu apokaliptičku katastrofu kozmičkih razmjera. Nema trezvenosti ni kada je riječ o značajkama toga povijesnog trenutka. Američki futurolozi i sociolozi rabe termin Kraj povijesti. Posljednji Čovjek. Sraz civilizacija. Koji je veliki vjerski rat, a uvijek se cilja na Islam, ali se, kada je u pitanju slavni harvardski profesor, cilja i na ruski carizam. U njegovoj glavi, i u njegovim očima, on , ruski carizam, nije dovoljno obezglavljen. A možda i nije ako Putin obnavlja Carstvo i na pragu je da se proglasi Carem, što sugerira i naš politolog, Slaven Letica, u Hrvatskom listu, a možda to i priželjkuje, uspoređujući nabildanog Rusa, sa fotografijama mlohavih i grotesknih gospodara Europe. Jedan savez mističnih ruskih žena u Putinu vide otjelovljenje svetog Pavla, a to je kao u Bandiću vidjeti mistični Stijenu Crkve. No, sve to govori o duhu vremena, koji je uznemiren, bolestan, prestrašen. To je vrijeme gdje je najviše zlih plodova. Sveti tekst kaže da se naučimo čitati znakove vremena. Treba se naučiti i čitati knjige. Treba naučiti i čitati znake uznemirene Prirode, koja se buni. I čitati na primjeru smokve, kako kaže Sveto Pismo. Veliki Nauk.

 

111-ti PAPA

 

A 11. 11. 11. Što s tim? Neke slike završit ću i datirati. Jedno pjesmu ću privesti kraju i datirati je: 11¸ 11. 11. Potom dolazi 12. 11. 11. I tako dalje. Ali, dokle? Znam da to želite čuti od mene. Da se pozovem na konac kojim se okončava kalendar jednog starog indijanskog plemena : 21. 12. 2012. I na krugove u žitu. I to su znaci jednog vremena. Bilo kakvi da su: ljudski ili nadljudski. Ili da se pridržavam mudrih opomena Crkve. I da ne nagađam.

A ono što sam već učinio, na ovom mjestu, je moje sjećanje na proroštva Svetog Malahija. Proroštvo o Papama. Nizanka, ili serija Papa, od  vremena Svetog  Malahija, do danas, sadrži devize 111. papa. Ovo je sto i jedanaesti!!!

Pariški ritmolozi, a barem ih je tri svjetske slave, razmatrali su ritam od 111. u različitim pojavama. Ja sam ih obrađivao u mojim  komentarima proroštva Svetog Malahija, ali moji su rukopisi mahom izgubljeni. Sveti Malahije je bio Irac. I kao Irska, odan Rimu. Irska je bila odana sve do prije nekoliko dana. Kada je ukinula svoju Ambasadu pri Svetoj Stolici. I to je znak vremena. Ja sam samo nadodao, u mojoj kolumni, pomalo čapkunski, da postoje 111. stepenica na kapucinskim štengama u Zagrebu, i da bi ih trebalo opisati.

Ali nisam razmatrao pojavu Očenašeka, diplomate Mate Granića, na procesu Ivu Sanaderu, koja se očekuje toga kobnog dana. Niti hrvatski nogometni sraz s Turcima. Istog tog nadnevka. A upravo o tome šarmantno piše, za Jutarnji list, Zlatko Šimić: «Ako u petak 11 studenoga u 11 sati, 11 minuta i 11 sekunda pogledate na sat i zaželite želju, ta mistična kombinacija brojeva pomoći će vam da se želja svakako ispuni…postoje li realne šanse da na utakmici u Istanbulu jedan od naših jedanaest igrača, onaj s brojem 11 (Darijo Srna) baš u 11. minuti postigne pogodak sa 11 metara. A i izbornik Bilić, što nije loše, rođen je 11. rujna, a u imenu i prezimenu ima 11 slova… u tim minutama treba posebno na oku držati turskog igrača s brojem 11 Ismaila Koybasija…» Dugo smo tražili odgovore u vezi s tim datumom dok nam Dea Devidas, predsjednica udruge za promicanje kvaliteta života Elementi, inače majstorica tarota te kreatorica tehnike energetskog tretmana tijela ShamanTao, nije konačno pojasnila zašto nam nitko ne može odgovoriti. Na taj datum, kaže ona, prestaje postojati ovaj svijet kakvim ga poznajemo. Ni manje, ni više. Odigrat će se neki događaji koji će promijeniti našu dosadašnju percepciju stvarnosti. «Pojednostavljeno rečeno, doći će do rušenja svega što je lažno i rađanja novog života u istini. Ili još jednostavnije, nakon tog datuma neće više biti farbanja koje je do sada prolazilo, neke bi maske mogle pasti», rekla nam je Dea Devidas. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code