ZBIRNO IZVJEŠĆE 24. KOLA PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 24. KOLA PRVE HNL

14. ožujka, 2017.

 

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 24. kola MAXtv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

HNK HAJDUK – NK RIJEKA 1 : 1

Utakmica Hajduk – Rijeka održana je u Splitu na stadionu Poljud pred oko 15.500 gledatelja, od kojih je bilo oko 6000 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk) i preko 1.000 pripadnika navijačke skupine Armada (NK Rijeka), koji su u Split doputovali posebnim trajektom.

Nekoliko minuta prije samog početka utakmice, čim su navijači Armade započeli sa organiziranim navijanjem i bodrenjem svog kluba, Torcida odgovara skandiranjem “Ubij, ubij Srbina”. To skandiranje ubrzo su pretvorili u pjesmu s kojom nisu prestajali sve do sredine 4. minute.

U 4-oj Torcida pjeva: “I purgera, i Riječana, šakama i nogama, bocama i letvama, sve za našeg Hajduka”. Tu pjesmu kontinuirano pjevaju do 9. minute.

Torcida u 17′ i 18′ skandira “Riječki Srbi”, a u 18′ pjeva: “Šugava Rijeko smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade, šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba”.

Nakon pogotka Hajdukovog tamnoputog igrača Hamze u 31. minuti, on trči preko aut linije i slaveći dolazi pred tribinu sa riječkim navijačima, provokativno im mašući, Armada mu odgovara rasističkim hukanjem. Istovremeno Torcida slavi pogodak sa “Ubi, ubi Srbina”, a Armada skandira “Tovarske pičke” (što se po kriterijima UEFE smatra regionalnim rasizmom).

Navijači Torcide u 35′ skandiraju Armadi “Delije, Delije, Delije ste vi”, aludirajući na naziv navijača srbijanskog kluba Crvena zvezda.

Što se tiče pirotehničkih sredstava, navijači Torcide su u prvom poluvremenu zapalili po jednu signalnu baklju (popularnu bengalku) u 6′, 15′, 19′, 31′, 35′ i dvije u 34′, a za vrijeme slavlja u 33′ aktivirali su i dva topovska udara.

Drugo poluvrijeme Torcida započinje skandiranjem “Svima nama Zdravko, Zdravko, kurac pušio”(Zdravko Mamić, donedavni potpredsjednik HNS-a i izvršni direktor NK Dinamo Zagreb). U 52′ ispaljuju rasprskavajuću raketu, a u 55′ počinje “bakljada” u kojoj je zabilježeno aktiviranje 102 signalne baklje i dvije signalne rakete. Zbog dima sudac prekida utakmicu na 5 minuta.

Navijači Torcide u 60-oj ponovo pjevaju “Šugava Rijeko, smrdljivi grade pobti ću pola tvoje Armade, šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba” i to do 62. minute, kada skandiraju “Srbe na vrbe”, a zatim i ustaški pozdrav iz fašističke NDH “Za dom – spremni”. U 76. minuti Torcida ponovno skandira “DelijeDelije, Delije ste vi”. Armada odgovara “Vi ste Titovi – Tito je vaš”. Torcida uzvraća “Armada, Armada – šaka jada”, a Armada odgovara “Tovarske pičke”.

U 78′ Torcida skandira “HNS pederi, nogomet ste sjebali”,

a nakon primljenog pogotka Torcida u 81′ ponavlja “Ubij, ubij Srbina”, a Armada slavi pjesmom “… jebi se jebi Splite, Rijeka je šampion”. U 86′ Torcida pjeva ponovo “Šugava Rijeko…”, a od 87′ do 90′ ori se pjesma “Ubi, ubi Srbina”.

U prvoj minuti sudačke nadoknade, za vrijeme jednog prekida zbog izvođenja slobodnog udarca, na sjevernoj strani stadiona gdje su smješteni navijači Torcide, u teren uskače jedan maskirani navijač koji prilazi vatrogasnoj kanti i uzima metalnu šipku za gašenje baklji. On s njom kreće prema igračima i glavnom sucu, odjeven u odjeću marke Thor Steiner prepoznatljivu po tome što ju nose pripadnici novog neonacističkog vala u Europi. Sudac Zebec bježi ispred napadača, koji neometan od bilo koga, mirno hoda po riječkom šesnaestercu. Izostaje intervencija redara, jedino se prema njemu trkom kreće jedan pripadnik tehničkog vodstva kluba. Igrači Hajduka pokušavaju ga smiriti i šalju natrag prema sjevernoj tribini. Maskirani napadač baca šipku i diže ruke u zrak mašući prema navijačima i potičući ih na navijanje. Nakon toga napokon kreće prema sjevernoj tribini gdje do njega dolazi jedan od dva redara koji stoje uz sjevernu tribinu i prima ga za ruku. Navijač se otrgnuo od njega i dalje nastavlja hodati naokolo po tartan stazi, mahati i pozivati navijače na navijanje. U tom trenutku, otprilike minutu i pol nakon njegovog ulaska na tartan stazu, prema njemu kreće desetak pripadnika interventne policije i odvodi napadača, što dio gledatelja popraća vrijeđanjem policije i bacanjem raznih predmeta, među kojima je poletjela i jedna otkinuta sjedalica.

Navijači Torcide i po završetku susreta još nekoliko minuta viču pripadnicima Armade “Riječki Srbi”.

Što se tiče korištenja nedopuštenih sredstava od strane navijačke skupine Armada, zabilježene su dvije signalne baklje i to u drugom poluvremenu – u 60. i 62-oj minuti.

Prema informacijama MUP-a, oduzeto je ukupno 143 komada raznih pirotehničkih sredstava, od čega 135 prilikom ulaska u stadion. Dvadeset osoba privedeno je prije i tijekom utakmice, i nad njima je u tijeku kriminalistička obrada, dok je „diverzantu” koji je uletio u teren, sud dodijelio kaznu petnaestodnevnog pritvora. Utakmicu je osiguravalo 600 policajaca i 350 redara. MUP provodi kriminalističku obradu utvrđujući odgovornost za propuste u organiziranju utakmice.

Tijekom utakmice Torcida je zapalila i državnu zastavu Srbije, a istaknut je i transparent ispisan ćirilicom. “Morem plovi jedna mala barka”, tekst pjesme koju su tijekom Drugog svjetskog rata, kao znak težnje za velikom Srbijom i izlaskom na Jadransko more, pjevali srpski četnici, a nakon njega istaknut je i drugi transparent s porukom “Avione plaća klub, buseve županija, a brodove i obraz vaš, riječka džamija?!”.

GNK DINAMO – NK SPLIT 4 : 0

Utakmica 24. Kola Max TV Prve HNL između GNK Dinamo i NK Split odigrana je 1.ožujka u 15:00 sati na stadionu Maksimir pred 2.700 gledatelja, među kojima je bilo 700 pripadnika Bad Blue Boysa, (navijačka skupina GNK Dinamo).

U 20. minuti BBB-i skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, nakon toga u 21. minuti pjevaju „Doći će i taj dan, odjebat će narkoman…“, pa ponovno „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ u 22. minuti. Bilo je istaknuto i nekoliko transparenata sa prekriženom glavom Zdravka Mamića.

Od pirotehničkih sredstava su upaljene dvije baklje, te bačene četiri petarde u 75. minuti.

NK SLAVEN BELUPO – NK OSIJEK 1 : 2

Utakmica 24.kola MAXTV Prve HNL odigrana u Koprivnici u nedjelju 12. ožujka 2017. u 17.00 sati na Gradskom stadionu pred oko 1.000 gledatelja, među kojima je bilo i oko 100 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka). Susret je protekao u korektnom navijačkom ozračju, koje je pokvarila Kohorta bacajući u 80. i 85. minuti kada su bacili po jednu petardu.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code