ZBIRNO IZVJEŠĆE 3. KOLA PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 3. KOLA PRVE HNL

29. srpnja, 2013.

288

U sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja”, promatrači HHO-a pratili su utakmice 2. kola Prve HNL i zabilježili sljedeća događanja.

 

NK Zadar – NK Osijek – 3:1

Utakmica odigrana u Zadru na stadionu Stanovi u subotu 27.07. s početkom u 21:00 sat pred oko 1500 gledatelja od čega oko 50 pripadnika Kohorte (NK Osijek).

Već na samom početku Kohorta „otvara“ utakmicu sa:“Tovarske pičke“,  a u 10. minuti pali prvu i jedinu bengalku. U 11. minuti skandiraju:“Mrzim, mrzim tovare“ dok u 49. i 71. minuti skandiraju:“HNS pederi, nogomet ste sjebali“:

HNK Rijeka – HNK Dinamo  0 : 0

Utakmica 3. kola Prve HNL odigrana u nedjelju 28. srpnja 2013., na stadionu Kantrida pred oko 10.000 gledatelja od čega oko 1500-2000 pripadnika Armade (HNK Rijeka), te oko 400 Bad Blue Boysa (GNKDinamove).

Cijela Kantrida djelovala je kao Armada, pjesme i uvrede razmijenjivane su svih 90 minuta, a nisu izostali ni pirotehnički ispadi. Odgovorne osobe nisu reagirale, ni na bakljadu ni na šovinističke poruke. Jake policijske snage bila su raspoređene na stadionu i oko stadiona, po cijelom gradu ali i na benzinskim postajama

U 3. minuti Armada započinje sa: „Ubij, ubij purgera“, potom  „Purgerske pičke“ i „Dinamo, Dinamo, samo tebe jebemo“. U 25. min. navijači na stadionu koji nisu sastavni dio Armade, skandiraju: „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a BBB odmah dodaju „Mamići, Cigani“. U 27. minuti Armada razvija transparent „Jebo vas Mamić“, a BBB-ovci nekoliko minuta kasnije (32.minuta) skandiraju šovinističku poruku :“Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba“. Istu poruku ponavljaju i u 34. i 45.-oj minuti, sve bez ikakve reakcije službenih osoba. U 33. minuti opet se čuje „Ubij, ubij purgera“ na što BBB odgovaraju sa „Riječke pičke“ i „Jebo vas Mamić“, što se ponavlja i u 45. minuti. U 40. i 44. iz redova BBB- ovaca ori se „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“.

U 53. minuti nezadovoljni sudačkim odlukama navijači HNK Rijeka sa svih strana skandiraju sucima: „Cigani, Cigani“, da bi Armada u 61. minuti priredila malu bakljadu, paljenjem četri-pet baklji, a potom cijelim stadionom opet se  skandira sucima: „Cigani, Cigani“. Zbog izrazito napete atmosfere u 63. minuti na tartan stazu uz redare, postrojavaju se policijske snage, koje su pratile što rade obje navijačke skupine. Naime, dio navijača Armade popeo se na ogradu u pokušaju ulaska na igralište, što je policija, bez intervencije, samom svojom nazočnosču spriječila. U 71. minuti BBB priređuju pravu bakljadu paljenjem desetina baklji od kojih 15 pada na tartan stazu, a jedna i na travnjak. Armada u tim trenucima skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te „Purgerske pičke“. Pri samom kraju utakmice u 89. minuti BBB bacaju 5 baklji uz skandiraje: „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ (što se ,inače,ponavljalo kroz cijelu utakmicu), da bi u sudačkoj nadoknadi poentirali s „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“.

 

 RNK Split – HNK Hajduk– 0:3

Utakmica odigrana  u Splitu, na stadionu Park mladeži 28.07.2013. s početkom u 19:00 sati pred  oko 3.500 navijača. Južna tribina rezervirana za navijače Torcide (HNK Hajduk) ostala je prazna, no pripadnici Torcide, kao i navijači Hajduka, bili su raspoređeni po cijelom stadionu.

Na samom početku utakmice na istočnoj tribini došlo je do incidenta kada su navijači RNK Split razvili transparent “Ist, pit – RNK Split” što je parafraziranje Hajdukovog slogana „Ist, pit, Hajduk Split“. Pripadnici navijačke skupine Torcida krenuli su ukloniti taj natpis pa je došlo prvo do naguravanja, a kasnije i tučnjave. Sve je trajalo vrlo kratko, dvije-tri minute, i završilo prije nego li su stigli intervenirati redari.

U 4. i 58.minuti, ali i nakon svakog gola koji je postigao Hajduk, cijeli stadion skandirao je braći Žužul, vodećim ljudima RNK Split: “Žužule Turčine, napuši se kurčine“. U 17. minuti dio stadiona skandira “Jebo te Mamić”, a u 68. minuti upaljena je jedna baklja na istočnoj tribini.

Napominjemo da su prije svih utakmica spikeri upozoravali publiku da na sportskim borilištima nema mjesta rasizmu.

Za Hrvatski helsinški odbor:

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code