ZAŠTO JE SMIJENJENA RUŽA IŠTUK?

ZAŠTO JE SMIJENJENA RUŽA IŠTUK?

30. listopada, 2011.

 

ruza-istuk
Cenzura zamaskirana u «govor mržnje»

Piše: mag.pol. Darko Petričić

Vjerujem da je mnoge gledatelje, kao i mene osobno, iznenadila vijest o smjeni novinarke Ruže Ištuk iz emisije Puls Hrvatske zbog «teške pogreške» zato što je pročitala jedno bezazleno pitanje gledatelja pristiglo e-mailom. Kao što je poznato, Puls Hrvatske emitira se uživo i nikakve intervencije u izjave gostiju u studiju nisu moguće, pa je stoga emisija izuzetno atraktivna i gledana, ali istovremeno nosi u sebi rizik da neka neprimjerena izjava ili uvreda «pobjegne» u eter.

 

NAJAČE BANKE

 

U pitanju gledatelja, zbog kojeg je Ištuk zaradila smjenu koje je glasilo: Znaju li uvaženi gosti je li Hitler udario na Židove jer su Židovi ili zato što su bankari, iskreno govoreći nisam uspio pronaći nijedan trag da bi se radilo o govoru mržnje osim par neupitnih i točnih činjenica. Prvo, točno je da je Hitler udario na Židove, kao i na Slavene, Rome, Francuze, Britance…; drugo, točno je da su se Židovi stoljećima bavili sa dvije osnovne gospodarske grane, a to je trgovina i bankarstvo, što prakticiraju i danas ali na mnogo sofisticiranijem nivou; treće, točno je i to da je Hitler iskoristio Židove kao model «žrtvenih jaraca» kako bi ih optužio da su oni odgovorni za teško stanje u Njemačkoj, da bi pokrenuo stravičan Drugi svjetski rat. Poznato je da to teško stanje je više bio rezultat, po Njemačku, nepravednog versajskog sporazuma nego što su to bili krivi Židovi. I na kraju, činjenica je da Židovi drže u svojim rukama najjače banke u svijetu.

 

UZNEMIRAVANJE LOBIJA

 

Zanimljivo je analizirati kronologiju smjene. Ištuk nije smijenjena zbog intervencije nekoga iz židovske zajednice u Hrvatskoj ili iz Židovske općine, niti zbog intervencije velikog broja gledatelja, već zbog prozivke koja je plasirana putem internetskih portala. S obzirom da je tema emisije obrađivala globalne proteste protiv bankara može se zaključiti da su upravo bankari, pod izlikom antisemitizma inicirali napade putem web portala, kako se više ne bi ponovile slične emisije koje bi štetile ovom financijskom lobiju. Analogija je sljedeća: najmoćnije banke su u rukama Židova; napad na banke je napad na Židove,  pa ukoliko se napadnu bankari posredno dolazimo do antisemitizma. Nezgodno je jedino, ako se može sarkastično primijetiti, to što sporni gledatelj nije pojasnio je li Hitler udario na Židove zato što su bankari, ili je udario na bankare zato što su Židovi.

U obrazloženju smjene novinarke navodi se formulacija govor mržnje, kao i teške povrede Etičkog kodeksa HRT-a, iako nigdje nisu citirane odredbe tog Etičkog kodeksa niti je objavljena precizna definicija govora mržnje, kako bi novinarka i javnost znali gdje se pogriješilo. Posebno iritira «briga» najjače medijske kuće protiv govora mržnje, a svi jako dobro znamo kako su početkom 90-tih godina govori mržnje bili osnovni sadržaj medijskog programa zbog takvih narudžbi od strane politike.

Dobra strana ove najnovije HTV-ove afere je u tome što se na ovom slučaju vidjela stvarna moć internetskih portala koji su po svojem utjecaju počeli ozbiljno konkurirati televiziji.

Zaključno, ovakav web-pressing usmjeren je djelomično na novinarku Ružu Ištuk, koja je platila najveću cijenu zbog svoje profesionalne odluke, za koju se nije imala vremena s nikim konzultirati, a većim dijelom to je ipak pritisak na urednika emisije Branimira Bilića kako bi se ubuduće suzdržavao od emitiranja emisija koje uznemiravaju snažne svjetske i hrvatske lobije. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. pave
  #1 pave 31 listopada, 2011, 21:41

  UREDNIK i voditelj HTV-ovog “Pulsa Hrvatske” Branimir Bilić večeras se ispričao zbog prošlotjednog antisemitskog pitanja kojega je u eter pročitala njegova kolegica Ruža Ištuk.
  Posao njega i njegovih suradnika, kazao je Bilić, uvijek je bilo promicanje slobode, odgovornosti i različitosti, te su uvijek bili protiv svakog govora mržnje.
  HTV-ov se voditelj, međutim, nije zaustavio na tome. Nastavio je o “prijetnjama iz medijskog, kriminalnog i financijskog podzemlja”, o “neviđenom linču”, uz poruku svojim (izmišljenim) neprijateljima “da mržnja razara one koji je šire”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. gustirna
  #2 gustirna 30 listopada, 2011, 18:07

  ZAR MISLITE DA CE OD UDBE KOJA KONTROLIRA YUTEL BITI KAZNJEN AUTOHTONI ZAGREBCANAC STANKOVIC U CIJIM EMISIJAMA, CIM DOLEPRSAJU JOGOSLOVENI,KOMUNJARE I BURAZERI, CUJEMO SAMO GOVOR MRZNJE

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code