ZAŠTITA REPRODUTIVNOG ZDRAVLJA MLADIH

ZAŠTITA REPRODUTIVNOG ZDRAVLJA MLADIH

4. veljače, 2013.

162eef6180a7f3a0d3b638601c064f0f content large

U organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Agencije za odgoj i obrazovanje u ponedjeljak 4. veljače 2013. započinje  stručni skup „Zaštita reproduktivnog zdravlja mladih“, s početkom u 9,00 sati, u srednjoj školi „Dr. Vladimir Prelog“, Ulica grada Vukovara 269.

Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo provodi projekt „Zaštita reproduktivnog zdravlja mladih“. U okviru navedenog projekta organizirati će se 4 jednodnevne edukacije za djelatnike škola kako bi ih se motiviralo na aktivniju ulogu u zaštiti i unaprijeđenju reproduktivnog zdravlja učenika. Ciljevi projekta su podizanje svijesti djelatnika škole o važnosti zaštite reproduktivnog zdravlja učenika uključujući cijepljenje učenica s HPV cjepivom, unaprijeđivanje partnerskog odnosa djelatnika škole-roditelja-učenika-školskih liječnika i razvijanje zajedničkog postupnika na relaciji škola-školska ambulanta-obitelj.

Očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih je bitan čimbenik ne samo njihovog osobnog zdravlja već i napretka čitavog društva. Neoprezno i neodgovorno seksualno ponašanje u adolescenciji može imati neposredne, ali i dugoročne posljedice. Rizični čimbenici koji mogu pridonositi razvoju komplikacija su rani početak seksualnog života, veći broj partnera te neuporaba kondoma.

U Hrvatskoj godišnje oko 370 žena oboli od raka vrata maternice, a umre ih više od 100. Rak vrata maternice je jedini oblik raka koji ima predstadije koji se mogu otkriti i liječiti prije nego se rak razvije. Danas niti jedna žena ne bi smjela umrijeti zbog raka vrata maternice.

Uz opće mjere zaštite reproduktivnog zdravlja i prevencije spolno-prenosivih infekcija (odgađanje prvog spolnog odnosa u kasniju dob, vjernost u partnerskim odnosima, redovita i pravila uporaba kondoma, što manji broj partnera) specifične mjere prevencije obuhvaćaju edukaciju, osiguranje odgovarajućih zdravstvenih službi i cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom i virusom hepatitisa B. U Hrvatskoj je obvezno cijepljenje novorođenčadi protiv virusa hepatitisa B. Cijepljenje protiv HPV infekcije uključeno je kao preporučeno cijepljenje u „B programu“ cijepljenja Republike Hrvatske koji donosi Ministar zdravlja. U Gradu Zagrebu provodi se cijepljenje djevojčica od 12-13 godina, a troškove snosi Grad Zagreb. Prije cijepljenja obavezno se organizira edukacija roditelja potencijalnih cijepljenika sa svim potrebnim informacijama o bolesti protiv koje se cijepi kao i o cjepivu  samom. Nažalost odaziv u Zagrebu je oko 10%. T

30 komentara

Uskoči u raspravu

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code