ZAPOVJEDNIK KRIV ŠTO SE C.I.O.S. PRVO GASIO VODOM

ZAPOVJEDNIK KRIV ŠTO SE C.I.O.S. PRVO GASIO VODOM

9. studenoga, 2014.

 cios3pozar

Otkrivamo javnosti nepoznate detalje oko velikog požara

Napisao: Dražen Stjepandić

U ponedjeljak 14. travnja ove godine izbio je veliki požar u reciklažnom centru C.I.O.S. grupe u zagrebačkom naselju Jankomir, Josipa Lončara 15. Po izbijanju požara mediji su pozivajući se na izjave zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Mladena Malčića izvjestili da u Zagrebu u posljednjih deset godina nije bilo tako velikog požara.

– Jako smo nezadovoljni jer smo za požar saznali kasno! Prošlo je sat vremena i više prije nego što su nas pozvali i prije nego što smo došli. Radnici su sami pokušali ugasiti vatru, a kad nisu uspjeli pozvali su nas. Ovo je prvi put da smo morali u pomoć zvati vojne helikoptere. Gašenje nam je otežavao jak vjetar s juga- priznao je novinarima Malčić, neposredno prije nego je požar lokaliziran.

Otkrio je novinarima na terenu kako su vatrogasci kasno pozvani na intervenciju, čak sat i pol kasnije od izbijanja vatre koju su samostalno pokušali ugasiti tamošnji djelatnici pomoću aparata.

Odmah nakon toga zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vatrogascima je poručio je da “manje daju izjave a više gase vatru”, javno ponizivši glavnog zapovjednika zagrebačkih vatrogasaca. Mladen Malčić mu to nije oprostio i svrstao se među one koji imaju što reći o Bandiću sada kad je zagrebački gradonačelnik pritvoren u Remetincu. Zagrebačkog gradonačelnika opetovano optužuje da je on kriv za lošu situaciju u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, premda su godišnja sredstva za vatrogasce posljednjih godina povećana čak pet puta. Dobro upućeni rekli su nam da prvi zagrebački vatrogasac obično obrne pravo stanje stvari. Za što je sam kriv obično optuži drugog.

VATROGASCI NISU ODMAH KRENULI

Istraga nakon velikog požara je otkrila da su vatrogasci bili pozvani na vrijeme, radnici C.I.O.S.-a su pravilno reagirali i njihovi pozivi su zabilježeni. Istodobno su pozvali vatrogasce na broj 112, a hvatajući se vatrogasnih aparata i sami su probali ugasiti požar. Nažalost, nisu uspjeli, a iz nama nepoznatih razloga vatrogasci nisu odmah krenuli. Šef zagrebačkih vatrogasaca je kasnije izjavio da vatrogasci nisu kasnili nego pozivi nisu stigli na vrijeme.

Ono što je još gore, ne samo da su zakasnili na veliki požar, nego su krivicom zapovjednika Mladena Malčića požarištu potpuno nestručno postupili. Požar su počeli gasiti vodom, a ne pjenom.

-Najveći problem za vatrogasce su kocke prešanih automobila jer metal zahvaćen požarom dosegne temperaturu i do tisuću stupnjeva, tako da se one, kao i drugi materijal koji je bio zahvaćen vatrom, premještaju, odvajaju pjenom, gase dio po dio i hlade – objašnjavao je novinarima Malčić.

U stvarnosti se dogodilo nešto potpuno suprotno zapovjednik Malčić nije dozvolio da se doveze pjena iz Siska. Zbog pogrešnog pristupa gašenju požar se još više razbuktao, a za to upućeni optužuju glavnog zapovjednika. Kasnije u tijeku gašenja požara jedva je popustio i dozvolio je da pjenu dovezu iz Siska i Rijeke. Vatrogasci pričaju da se bunio i protiv angažiranja helikoptera. Svojim postupcima zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb direktno je otežao gašenje požara.

Prema grubim procjenama požarom je bilo zahvaćeno oko desetak tisuća kubika materijala. Na gašenju požara bilo je angažirano šezdesetak vatrogasaca i dvadesetak vozila, po pola iz Javne i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi. Profesionalni vatrogasci su na teren izašli s deset vozila i to osam interventnih vozila i dva zapovjedna vozila iz vatrogasnih postaja Jankomir, Centar i Novi Zagreb. Uz profesionalne vatrogasce na terenu su bili i vatrogasci iz osam dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Srećom pala je kiša, pa je pomogla hlađenju sprešanog lima i spustila je čestice.

NEMA NOVCA ZA VEĆI BROJ VATROGASACA

Uzrok požara još nije službeno saopćen, ali nakon policijske operacije Agram prvi zagrebački vatrogasac je počeo iznositi svoje viđenje. Kao što su nam rekli dobro upućeni obično preskačući pravo stanje stvari i svoju stvarnu ulogu i odgovornost u svemu tomu.

Od ranije je poznato da je Zagreb s tristo i nešto profesionalnih vatrogasca tek na pola puta do europskog standarda po kojem na svakih tisuću stanovnika dolazi jedan vatrogasac. Malčić odavno govori kako broj profesionalnih vatrogasaca u Zagrebu treba povećati. Tu tvrdnju nitko mu ne osporava, međutim te dodatne vatrogasce treba i dadatno platiti, a to je već problem koji ga ne zanima previše. Zbog financijskih razloga broj profesionalnih vatrogasaca se kombinira s vatrogascima iz dobrovoljnih društava. U Zagrebu ima 52 DVD-a.

Doznali smo da se Malčić ima prigovore, na razmještaj vatrogasnih objekata na području Zagreba, točnije neki su nam rekli da se sada buni na ono što je sam ranije predlagao. Uvijek ima prigovore na prijedloge iz Grada glede nabavke vatrogasne opreme. Napadi na gradonačelnika u pritvoru samo su nastavak Malčićeva stalnog gunđanja protiv Bandića. Je li zbog toga dajući vjetar u leđa svojoj vatrogasnoj politici namjerno zakasnio na intervenciju u C.I.O.S.-u, kasnije optužujući radnike da su kasnili s pozivom? Je li namjerno pogriješio u pristupu gašenju tog velikog požara? Je li i zato kriv Bandić?

SPOMENIK BEZ NATJEČAJA

Jedan tako iskusan vatrogasac, koji za sebe javno tvrdi “da je teško naći boljeg za prvog zagrebačkog vatrogasca”, trebao bi znati da se limu s mnogo gume i plastike ne smije pristupiti vodom. Je li namjerno pogriješio i odugovlačio je s tretmanom pjene? Sve su to pitanja koja do sada nisu bila postavljena, a naši izvori tvrde da ih svakako treba postaviti.
Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Mladen Malčić skrivio je svojedobno prometnu nesreću na Zagrebačkoj aveniji u svome privatnom automobilu volkswagenu polu. Nakon nesreće izmjerena su mu 2,2 promila, zbog čega mu je policija i oduzela vozačku dozvolu. Kažu, kad bi ga češće alkotestirali da bi rezultati bili slični. Priča se da se na radnom mjestu nedolično ponaša prema ženskim osobama, čak i za vrijeme vatrogasnih intervencija.

Doznali smo da je spomenik ocu hrvatskog vatrogastva Đuru Stjepanu Deželiću postavljen bez natječaja. I pretpostavljamo slučajno je je autorica idejnog rješenja spomenika sestrična Mladena Malčića.

I sada takav čovjek napada legalno na izborima izabranog zagrebačkog gradonačelnika kojeg pomoću raznih malčića pokušavaju nelegalno smijeniti. Po svaku cijenu traže pokajnika, a malčića eto i ima.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. gric
  #1 gric 14 studenoga, 2014, 13:47

  ja te neznam dobre…to je se bilo u sekunde….i da me nesči pita kak je te bilo…ja neznam…nema veze kaj je on srb…mi u selu smo svi jednaki…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. gric
  #2 gric 14 studenoga, 2014, 11:14

  trebat cete vi nas…zapamtite to svi

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. gric
  #3 gric 14 studenoga, 2014, 09:51

  pozdrav uskoku..heheh…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. ja
  #4 ja 14 studenoga, 2014, 09:50

  Malo kulture u eteru pravi si Bandičevac što ti je poklonio za to

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. In
  #5 In 14 studenoga, 2014, 09:44

  [quote name=”gric”]a novinara [nije pristojno] u glavu..nek dodje medju vatrogasce pa nek s njima razgovara kaj je a ne da pise gluposti..idijot[/quote]
  Ja da sam tako veliki jebač ja bih se potpisao, pa ako dođe uzeti izjavu da zna koga će potražiti

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. gric
  #6 gric 14 studenoga, 2014, 09:26

  a novinara jebem u glavu..nek dodje medju vatrogasce pa nek s njima razgovara kaj je a ne da pise gluposti..idijot

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. GASILAC
  #7 GASILAC 14 studenoga, 2014, 09:24

  STRASNO…MEDJU PRVIMA SAM BIO NA CIOS-U I NIJE ISTINA DA SE NIJE GASILO PJENOM..I PJENOM VODOM IAL BEZ EFEKTA JER SE POCELO GASITI PREKASNO..PITAJTE PRIPUTZA I BANDICA ZAKAJ SU NAMJERNO ZVALI TAK KASNO,,JER JE MORAL GLOMAZNI OTPAD ZGORIT DA GA POSLIJE OTPELJAJU BADAVA NA JAKUSEVAC A PARU SU POBRALI..STRASNO…..

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Ja
  #8 Ja 13 studenoga, 2014, 07:15

  U internetskom nazivlju, izraz trol označava osobu koja dolazi na internetske zajednice kao što su internetski forum s jedinim ciljem da na njih šalje podrugljive, grube i uvredljive poruke kako bi namjerno dosađivala ostalim sudionicima, stvarala zavade, odnosno remetila tijek rasprave a najbolji način da ih isprovocirate je da ih ignorirate.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. miki
  #9 miki 12 studenoga, 2014, 21:16

  [quote name=”Ja”]Kaj se pa lozite, tekst je nepismen i nebitan.

  Navedeni “novinar” ima najvise tuzbi od svih u RH. Ove glupe komentare ostavlja isti koji je narucio tekst i netreba se opce obazirati na trola. Covjek je bolestan i glavu pa ga pustite na mir, vidite da ga ganjaju duhovi proslosti[/quote]
  miki
  A vi ste mi vatrogasci kao pismneni. Broj tužbi obično znači da netko piše istinu

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. #vatrogasac vpnz
  #10 #vatrogasac vpnz 12 studenoga, 2014, 17:42

  Pa ti si lud i šta da je skrivio prometnu nesreću to je nejgova stvar nije bio na poslu ni na intervenciji pritom to je njegov privatan život a ti što nemaš pojima u vatrogastvu i to što znaš da su nam kamioni crvene boje,a naš gradonaćelnik je ukro tonu para pa sad leži u remetincu.Požar je gašen paravilno,vidio bi tebe da ulaziš ua zpaljene kuće.Zato bolje šuti i pokri se dekom po glavi.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. MAN
  #11 MAN 12 studenoga, 2014, 13:38

  Alooo, vatrogasci… Što je s aferom Daimler?

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Ja
  #12 Ja 12 studenoga, 2014, 12:23

  Kaj se pa lozite, tekst je nepismen i nebitan.

  Navedeni “novinar” ima najvise tuzbi od svih u RH. Ove glupe komentare ostavlja isti koji je narucio tekst i netreba se opce obazirati na trola. Covjek je bolestan i glavu pa ga pustite na mir, vidite da ga ganjaju duhovi proslosti

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. sinek
  #13 sinek 12 studenoga, 2014, 12:22

  to su laži budalo novinarska

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. ....
  #14 .... 12 studenoga, 2014, 09:15

  Ako je vozio u pijanom stanju za to je sigurno platio kaznu nije i jedini… Spomenik je kod vatrogasaca bio na posudbi do uređenja postojećeg mjesta, zatim je vraćen. Malo se raspitajte pa pišite kaj hoćete…..!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. mikić
  #15 mikić 12 studenoga, 2014, 08:39

  miki…napuši se tinte… budi prvi primjer samozapaljenja pa da vidimo hoče li komunistički vatrogasci od pritvorenog ‘bivšeg’ komunista intervenirati zbog zapaljene hrpe smeća…

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. miki
  #16 miki 12 studenoga, 2014, 07:09

  Bando pijana kmetovska, nećete vi još dugo

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. miki
  #17 miki 12 studenoga, 2014, 07:08

  U što su se ovi vatrogasci uspisali braneći šefa. a što je s natječajem za spomenik vatrogascu, je li novinar izmislio i vožnju u pijanom stanju? Bando vatrogasna sad ste hnašli napadati našeg gradonačelnioka stoko komunistička. HND je komunistička organiozacija bando komunistička

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. Sinke gasac
  #18 Sinke gasac 11 studenoga, 2014, 20:47

  Sramota za ovakav članak pun neistina, neprovjerenih informacija i insinuacija na nešto.
  Nadam se da će vas prozvana osoba tužiti za klevetu, jer to je jedina reakcija koju ovaj članak izaziva.
  Ovo je naručen članak od pojedinca ili interesne skupine s ciljem podizanja tenzija, u njemu nema ništa informativno niti vjerodostojno.
  U svakom slučaju dno novinarstva i sramota za iste.

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. vatrogasac
  #19 vatrogasac 11 studenoga, 2014, 16:58

  Sve to kaj ste napisali je laž, valjda vatrogasci znaju taktiku gašenja požara i tako postupaju u svakoj intervenciji. Neka svatko radi svoj posao kao vatrogasci i država će nam bolje stajati…..
  Dođite u postaju i pogledajte vozila i opremu vatrogasaca!

  Odgovorite na ovaj komentar
 20. defens001
  #20 defens001 11 studenoga, 2014, 16:10

  Zašto ne pišete o tome kako je u MUP-u sustavno uništavan odjel za vatrogastvo PUZ-a od strane tadašnjeg načelnika sektora i njegovih prijatelja po beli. Umjesto toga lakše je napadati sadašnjeg zap.JVP-a.Lako je pisati članak kad Vam netko diktira i maše parama.Pitajte g. Kalinića kako je lako kad imaš 20 ljudi i proračun 20milijuna kn. Te stalno pričati bajke na TV-u ,a kad treba potegnuti tu su ipak prvi samo vatrogasci iz JVP-a. Svaka čast nekim DVD ima , možda 10 na području grada a,a ostalo samo za pokazivanje brojki.
  Uporno rušenje natječaja od raznih lobia za nabavku opreme .a ljudi imaju poderane rukavice,pohabana interventna odijela i to sigurno ne od stajanja u skladištu. Drugi imaju pak novaca za paradne uniforme koje uopće nisu po zakonu o vatrogastvu. Ja kao profesionalac već punih 20 .godina gledam tu borbu sa vlastima iz radničke perspektive. sami smo podigli tu postrojbu a Bandić došao kad je bilo gotovo. Ideja i osnivanje interventnih postrojbi itd…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code