ZAPAD ZVIŽDI NA VRIJEĐANJE MAMIĆA

ZAPAD ZVIŽDI NA VRIJEĐANJE MAMIĆA

15. srpnja, 2013.

60190083

U sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja”, promatrači HHO-a pratili su utakmice 1. kola Prve HNL i zabilježili sljedeća događanja.

HNK RIJEKA – NK ISTRA 1961 – 3:0

Utakmica odigrana u petak 12.07. u 19:00 h na stadionu Kantrida, u Rijeci, pred oko 6.000 gledatelja, od čega 2000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka) i 100-tinjak pripadnika Demona (navijačka skupina NK Istra 1961). Utakmica je protekla u više-manje korektnoj atmosferi uz povremeno međusobno vrijeđanje Armade i Demona: „Istarske pičke“ i odgovor Demona „Jebem te Rijeko!“. U 22. min navijači Demona skandiraju: „Jebo vas Mamić!“ aludirajući time na pojačanja koja su stigla u HNK Rijeka iz zagrebačkih klubova Dinama i Lokomotive. U drugom poluvremenu Armada skandira „HNS pederi nogomet ste sjebali“ i pali nekoliko bengalki.

GNK DINAMO – NK OSIJEK – 3:1

U Zagrebu je u petak, 12. 07., u 21:00 h, u Maksimiru, odigrana utakmica između GNK Dinamo i NK Osijek, pred oko 8.000 gledatelja. Među njima se nalazilo oko 200-tinjak pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boysa, koji su se podijelili u dvije grupe na južnom i sjevernom djelu istočne tribine, te 100-tinjak navijača  Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka) smještenih na južnom dijelu zapadne tribine.

Utakmica je protekla uglavnom uz korektno navijanje većeg dijela publike, te nekoliko manjih „navijačkih“ incidenata. Već u 14. minuti Kohorta skandira seksistično homofobnu poruku „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ što su, do kraja utakmice, ponovili još nekoliko puta. U 18. minuti BBB počinju skandirati: „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, no ostatak publike popratio je njihovo uzvikivanje zvižducima i tako „ugušio“,  takvu vrstu „navijanja“. Slično se ponovilo u 33. minuti, te još nekoliko puta tijekom utakmice. U 35. minuti navijači Kohorte skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz Hrvatske!“ što je također popraćeno zvižducima. Rano je za konačne zaključke, ali čini se da su navijači Dinama odlučili i pronašli način kako neutralizirati poruke zla na sportskim terenima, a to je zvižduk nezadovoljstva takvom  „navijanju“. Interesantno je napomenuti da je voditelj televizijskog prijenosa, Ivica Blažičko, nakon što je pohvalio pozitivnu atmosferu na stadionu, doživio da i njemu BBB počnu skandirati „Blažićko, Blažičko, Mamićeva pičko!“.

NK ZADAR – HNK HAJDUK – 1:5

U Zadru je 13.07. na Stanovima u 21:00 h odigrana utakmica između NK Zadra i HNK Hajduka. Utakmicu je pratilo oko 6000 gledatelja, a među njima je bilo čak 4000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka). U 2. i 18. min Torcidaši pale baklje, što ponavljaju opet u 25. i 37. minuti kada baklje bacaju u teren. U 53. minuti Torcida skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“ i minutu kasnije „Jebo vas Mamić“. U 59. min započela je masovna bakljada. Torcida je upalila preko 10 baklji, od kojih je nekoliko opet završilo u teren, a  sudac zbog na kratko prekinuo utakmicu.  U 67. Torcidaši su zapalili jednu stolicu, ali je brzom intervencijom vatrogasaca plamen ugašen.

Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednikT

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code