ZAMPILI MILIJARDU KUNA

ZAMPILI MILIJARDU KUNA

4. rujna, 2012.

 

josipovic-nisam-nametnuo-zakon-nisam-pogodovao-emporionu-slika-478801Čeka li predsjednika Sanaderova sudbina?

Piše: Mihovil Tomić

U nedjelju 26. kolovoza i u ponedjeljak, 27. kolovoza 2012. godine  predsjednik Ivo Josipović sudjelovao je na političkom simpoziju Europskog foruma Alpbach 2012., tradicionalnog skupa koji se ove godine održavao pod motom “Očekivanja – budućnost mladih”. Navedeni skup se redovito održava od 1945. godine uz sudjelovanje političara, znanstvenika i novinara iz cijelog svijeta. Alpbach je selo u austrijskim Alpama udaljeno 60-ak kilometara od Innsbrucka.

Političari, gospodarstvenici i akademici iz raznih područja  pokušali su dati odgovore i ponuditi rješenja za izazove s kojima se u financijskoj, gospodarskoj i političkoj krizi suočava Europska unija. Josipović je sudjelovao na političkoj raspravi čija je glavna tema “Skrb za buduće naraštaje”, te se tom prilikom sastao s austrijskim kolegom Heinzom Fischerom..

IVO I IVO

Da podsjetimo, taj isti skup u Austriji u ljeto 2010. godine pohodio je i onaj drugi Ivo. Dakle, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader također je posjetio Europski forum u Alpbachu i to u pratnji policajaca u civilu.  Bio je 30.kolovoz 2010.godine. Malo je poznato da je tada u Alpbachu uz Sanadera, na panel raspravi sudjelovao i Goran Radman s privatnog veleučilišta Vern, danas jedini kandidat za ravnatelja HRT-a.

Ivo Sanader je upravo iz tog mjesta odaslao onu već nadaleko poznatu rečenicu : “Psi laju a karavane prolaze…” Tih dana direktorica Fimi-Medije, Nevenka Jurak već se nalazila na putu za Zagreb u policijskom kombiju, privedena direktno s plaže u Primoštenu odakle su je pokupili istražitelji USKOK-a.

Erhard Busek, predsjednik Europskog foruma, koji je tada Sanadera na ovaj skup pozvao, izjavio je novinarima kako vjeruje da bivši premijer nije umiješan u aferu Hypo. Nažalost, bio je u krivu. Nedugo nakon toga Sanader je saslušan pred Istražnim povjerenstvom Sabora Republike Hrvatske u slučaju INA, a finale je uslijedilo mjesec dana kasnije međunarodnom tjeralicom i njegovim uhićenjem u Salzburgu.

Prema našim informacijama najzaslužniji za tu cjelokupnu akciju je hrvatski MUP, dok je, nažalost, Mladen Bajić bio osoba koja je cijelo vrijeme štitila Sanadera. Tek kad je Mladen Bajić stjeran u kut i pritisnut uza zid s neoborivim dokazima MUP-a, dao je zeleno svjetlo za njegovo procesuiranje. Upravo na toj činjenici treba sagledavati i ne sasvim bezazlenu izjavu Josipa Leke da „nitko ne zna što Mladen Bajić ne radi“. SDP-ov pravni stručnjak, potpredsjednik Sabora i predsjednik glavnog odbora SDP-a istaknuo je kako nema nijednog pravnog ni demokratskog instituta koji kontrolira Bajića kad nešto ne čini. I to je veliki pravosudni problem naše zemlje. Josip Leko inače ne istupa često u javnosti i navedena izjava dana sredinom ove godine primljena je s posebnom pozornošću.

IVO KAO IVO  

Posljednje neuobičajene medijske izjave predsjednika Republike Hrvatske bacile su sasvim neko drugo svjetlo na mirnog čovjeka u svilenom odijelu prepoznatljivog do sada po staloženosti i profesorskoj mirnoći. Naročito na okolnost njegovog leksika koji je pritom korišten stekao se dojam da predsjednika nešto “žuljai da je ovom prigodom napadajući druge najviše progovorio o sebi… Je li je možda naglošću predsjednik povučen za jezik, vidjet će se vrlo brzo.

Posljednjih tjedana bilo je vrlo jadno gledati kako se predsjednik države, koji je izabrabran pod motom nove pravednosti s ovakvim rječnikom obračunava u medijima. Nijednom u posljednje dvije godine njegove vladavine nije na sličan način upozorio na nepravilnosti i nepravde u društvu ili probao ovu državu učiniti boljim mjestom za život. Nažalost po sve građane naše zemlje posljednje medijske istupe u revolveraškom političkom obračunu je učinio samo za svoju osobnu korist i teško se oteti dojmu i prisjetiti se gotovo ičega pozitivnog što je Josipović napravio na mjestu šefa države. Upravo suprotno, on kao osoba trenutačno na poziciji predsjednika države, a koja očito ima kamatarskih sklonosti i sudjelovala je u poznatoj novčarskoj aferi “Štedionice Zlatica” i to na štetu drugih deponenata, odnosno štediša, nema uopće moralno pravo izgovoriti jednu riječ o nepravilnostima i nepravdama u društvu.

Prije nekoliko mjeseci njegov njemački kolega, dakle, predsjednik Republike Njemačke, podnio je ostavku zbog primanja pozajmice od kućnog prijatelja u visini od 500.000 eura. Međutim, naš predsjednik se, zasad, nimalo ne uzbuđuje što je također prije nekoliko mjeseci objavljena vijest da je njegov kućni prijatelj Marko Vojković uprihodio u posljednje tri godine više od 110 milijuna kuna na “kućnim” poslovima sa ZAMP-om i HDS-om.

A prema posljednjim informacijama dobivenim od skupine kabelskih i televizijskih distributera navedena cifra je deseterostruko veća i kreće se oko fascinantnih milijardu kuna. Dakle, Marko Vojković je svjesno lagao i doveo javnost ali i Poreznu upravu kao državno tijelo za nadzor financijskih tokova u zabludu. Gdje je taj golemi novac usmjeren i transferiran, to tek treba utvrditi. Prema našim izvorima cijelokupna dokumentacija kabelskih distributera kao i popratna kaznena prijava upućeni su DORH-u kao i kaznenim institucijama EU. I sam Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić osobno je upoznat s navedenom prijavom ali ju zasad ignorira i više je nego očito da vuče identične poteze kao i u slučaju Sanader. Dakle, Glavni državni odvjetnik očito prikriva uočene kriminalne radnje s Markom Vojkovićem u glavnoj ulozi…

VRH SDP-a I ZAMP

Međutim, afera ZAMP ne bi bila razotkrivena da nema inkriminiranih poslova i s njima povezanih osoba unutar Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. Na posljednjem savjetu SDP-a u Zagrebu nadležni ministar za DZIV, Željko Jovanović, osobno se pred nekolicinom stranačkih dužnosnika kao i pred nekoliko novinara javno požalio na vrlo snažan pritisak predsjednika Josipovića u zaštiti kriminala koji je počinio bivši ravnatelj Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske. Kao što je općepoznato DZIV je regulatorna državna agencija za nadzor HDS i ZAMP-a. O svemu navedenom je već prije više od mjesec dana izvijestio o tome i Deutsche Welle ali zasad nema reakcija na te teške optužbe. Optuženi bivši ravnatelj DZIV-a zasad mirno sjedi u fotelji minhenskog ureda Europske patentne organizacije.

Ono što je dosad izbjeglo javnu raspravu kamo se mogao pretakati golemi novac prikupljen od „haračenja“ ZAMP-a je tvrtka „Emporion građenje d.o.o.“. Prelistavajući listu referenci te tvrtke na njihovim internetskim stranicama dolazi se do impozantnog popisa građevinskih poduhvata od kojih mnogi pripadaju u tzv. državni sektor. Dakle, ti građevinski radovi nisu se mogli ostvariti direktnom ponudom već jedino javnim natječajem. Upravo taj detalj plijeni pozornost… Tom listom izvedenih građevinskih radova ne bi se posramile ni najveće građevinske tvrtke iz Hrvatske a kamoli one iz EU.

MARKO VOJKOVIĆ  U PREDVORJU REMETINCA?

 Obzirom da je više nego jasno da Marko Vojković nije mogao odraditi tu “zamporionsku” financijsku operaciju sam već je ona “uglazbljena” na puno višoj razini postavlja se pitanje prikrivenog pomagača u tom financijskom dramuletu. Analizirajući nekoliko posljenjih intervjua financijski nadarenog Marka Vojkovića u našim medijima vrlo jasno se dolazi do zaključka kako on pokušava objasniti hrvatskoj javnosti nešto što se objasniti ne može. Dapače, ide čak korak dalje i pokušava javnost izvijestiti i uvjeriti o tome kako nigdje i nikada u niti jednom pravnom poslu nema Josipovićevog potpisa na ugovorima s Emporionom, iako ga to nitko nije ni pitao. Takve rečenice slušamo gotovo svakodnevno s neskrivenim podsmjehom u slučaju suđenja bivšem premijeru Sanaderu. Iako posljednji Vojkovićevi medijski istupi odišu atmosferom predvorja Remetinca, svakom ozbiljnijem političkom analitičaru je kristalno jasno da zatvaranjem i kaznenim progonom Marka Vojkovića slijedi ostavka predsjednika Republike odmah nakon toga. Upravo u toj činjenici treba sagledavati nervozni medijski nasrtaj predsjednika Josipovića na svog dojučerašnjeg saveznika u obliku političke stranke SDS i njezinog predsjednika. Možete li si zamisliti kako bi prošao tek običan građanin u takvom okršaju?

Veliko je pitanje hoće li ovaj puta Mladen Bajić uspjeti izdržati toliki pritisak? Dakle, bitka za Vojkovića je ustvari bitka za Ivu, ali Josipovića.

 DEVET EMPORIONA

Osnovano je  devet tvrtki Emporion. Kako su gotovo i sve druge tvrtke kćeri smještene na istoj adresi i to poput Emporion informatika d.o.o., Emporion alfa d.o.o., Emporion centar d.o.o., Emporion integra d.o.o, Emporion plus d.o.o., Emporion usluge d.o.o., Emporion trgovina d.o.o., Emporion ugostiteljstvo d.o.o, koje u okviru svoje djelatnosti obavljaju i poslove vezane uz autorska i srodna prava, što je vidljivo iz sudskog registra za sve njih, uključivo i za već legendarnu turističku megatvrtku Adriatica.net d.o.o., jer su sve osnovane od istog osnivača: Emporion d.o.o., dakle, Marka Vojkovića, bit će to pravi pravosudno-policijski izazov za naše ali i za međunarodne istražitelje u hvatanju svih krakova ove javnosti još nepoznate hobotnice. T

19 komentara

Uskoči u raspravu
 1. NADNICAR
  #1 NADNICAR 29 rujna, 2012, 20:00

  Izgleda da bi neki ljudi,ako je sve ovo tocno sto se zadnjih tjedana po medijima vrti, uskoro morali potraziti dobre odvjetnike …

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. aktualac
  #2 aktualac 16 rujna, 2012, 14:23

  Najzanimljivija recenica iz Voykijeva intervjua cuvenom tjedniku Aktual u vlasnistu jos cuvenijeg Andrije Kevica je da je upravo on sredjivao nasem predsjedniku najvisi politicki sastanak na razini suverenih zemalja a to je susret s predsjednikom Kine,najmnogoljudnije i ekonomski najperspektivnije zemlje svijeta.Zanimljiva zadaca za covjeka koji ima samo SSS i uz tisuce drzavnih cinovnika iz protokola i metiljavaca iz silnog broja ministarstava na paci drzavnog proracuna. Prestrasno …

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. GLASNI DIPLOMAT
  #3 GLASNI DIPLOMAT 10 rujna, 2012, 08:57

  U TOM ISTOM AKTUALU PISE DA JE M.VOJKOVIC BAREM 40-TAK PUTA BIO U KINI.nE POZNAJEM NITI JEDNOG POSLOVNOG COVJEKA DA JE TOLIKO PUTA POSJETIO TU ZEMLJU A DA MU JE FIRMA PRITOM BANKROTIRALA POPUT ADRIATICA.NET . MOZE SE ZAKLJUCITI DA JE GOSPODIN MOZDA TOLIKO PUTA ISAO PO DOZNACENU LOVU A IZRAZ TIHU DIPLOMACIJU KORISTI ZA POVRAT TE ISTE LOVE ,ALI U GOTOVINI , I TO U DIPLOMATSKIM VRECAMA… ZATO NIJE NI CUDO DA GA ISTRAZUJE MUP-OV URED ZA SPRECAVANJE PRANJA NOVCA!!!

  [quote name=”Marija Bistrica”]Biznismen Marko Vojković nedavno je pješice hodočastio u Mariju Bistricu. Hodao je od zagrebačkog predjela Gračani do Svetišta Majke Božje Bistričke smještenog na obroncima istočnog dijela Medvednice. Vojković je propješačio više od 50 kilometara i na taj se način pridružio brojnim drugim poznatim hodočasnicima u Mariju Bistricu. (Izvor:www.aktual.hr , 19.7.2012.)[/quote]

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Fleković
  #4 Fleković 10 rujna, 2012, 07:46

  Zanimljivu izjavu je nakad dao o njemu i Stjepan Mesić koja otprilike glasi:”Bajić je izvrstan…Da ga nemamo morali bismo ga izmisliti!” Pametnome dosta…

  [quote name=”Suzana”]Evo što kaže Dijana Pleština o Mladenu Bajiću u današnjem “Intervju tjedna” na portalu danas.hr …

  “Znam da je i mene i mog supruga čudilo što ga je HDZ ostavio na toj poziciji. Vjerojatno su u početku mislili da će ga kontrolirati, a njegov dotadašnji rad im je mogao i koristiti za dnevnopolitičke svrhe na međunarodnoj razini. Kasnije je bilo nezgodno ga mijenjati jer se Vlada Jadranke Kosor promovirala u borbi protiv korupcije…”[/quote]

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Suzana
  #5 Suzana 7 rujna, 2012, 15:58

  Evo što kaže Dijana Pleština o Mladenu Bajiću u današnjem “Intervju tjedna” na portalu danas.hr …

  “Znam da je i mene i mog supruga čudilo što ga je HDZ ostavio na toj poziciji. Vjerojatno su u početku mislili da će ga kontrolirati, a njegov dotadašnji rad im je mogao i koristiti za dnevnopolitičke svrhe na međunarodnoj razini. Kasnije je bilo nezgodno ga mijenjati jer se Vlada Jadranke Kosor promovirala u borbi protiv korupcije…”

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. RUKA MI SE SASUŠILA
  #6 RUKA MI SE SASUŠILA 7 rujna, 2012, 06:11

  ČINI SE DA OVOM GOSPODINU VIŠE NE MOŽE POMOĆI NI MAJKA BOŽJA BISTRIČKA

  [quote name=”Marija Bistrica”]Biznismen Marko Vojković nedavno je pješice hodočastio u Mariju Bistricu. Hodao je od zagrebačkog predjela Gračani do Svetišta Majke Božje Bistričke smještenog na obroncima istočnog dijela Medvednice. Vojković je propješačio više od 50 kilometara i na taj se način pridružio brojnim drugim poznatim hodočasnicima u Mariju Bistricu. (Izvor:www.aktual.hr , 19.7.2012.)[/quote]

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Marija Bistrica
  #7 Marija Bistrica 6 rujna, 2012, 11:00

  Biznismen Marko Vojković nedavno je pješice hodočastio u Mariju Bistricu. Hodao je od zagrebačkog predjela Gračani do Svetišta Majke Božje Bistričke smještenog na obroncima istočnog dijela Medvednice. Vojković je propješačio više od 50 kilometara i na taj se način pridružio brojnim drugim poznatim hodočasnicima u Mariju Bistricu. (Izvor:www.aktual.hr , 19.7.2012.)

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. počasni konzul
  #8 počasni konzul 5 rujna, 2012, 18:00

  Među 68 „uglednika“, koji obavljaju funkciju počasnog konzula u RH, nalazi se i ime vlasnika tvrtke Emporion, Marka Vojkovića, inače počasnog konzula Šri Lanke, koji je povezan s predsjednikom Ivom Josipovićem u ‘aferi ZAMP’, ali i Ivana Komaka, počasnog konzula Slovačke, bivšeg direktora pivovare Osijek osumnjičenog za zloupotrebu položaja i ovlasti te za pranje novca. Među tim počasnim „dječacima“ je i čuveni Sanaderov skiper iz Rijeke, Robert Ježić u funkciji počasnog konzula Njemačke. ‘Funkciju počasnog konzula mogu obavljati samo ugledni građani, a njihove aktivnosti se primarno temelje na unapređivanju gospodarske suradnje, promicanju vanjskotrgovinske razmjene, kulturne suradnje’, izjavili su nedavno u MVEP-u. Eto, toliko o današnjoj nebulozi iz intervjua M.Vojkovića tjedniku Aktual. Za vjerovati je da je netko iz Kineske ambasade iz Zagreba pročitao te „sraćke“ o Vojkovićevoj tihoj diplomaciji i proslijedio tu zabilješku u Peking …

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Zenga
  #9 Zenga 5 rujna, 2012, 06:14

  Zaustavite tog partizanskog gada da prestane pljačkat hrvatski narod pomoću raznih Vojkovića. Nadam se da će doći vrijeme, pa će Lignja svirat klavir, zna se gdje, tamo u pržunu, jebo li ga onaj njegov ludi,partizanski kiler ćaća iz one dalmatinske vokojebine!

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Roman
  #10 Roman 4 rujna, 2012, 17:01

  Priča se po Rijeci da su Radojki Šverko iskopčali struju zbog neplaćanja računa. Žena cijeli život pjevala a sad nema za život… Koje li pravde?

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. gustirna
  #11 gustirna 4 rujna, 2012, 16:49

  poznata je izjava mise kovaca koji je izjavio koliko je od zampa primio on kao najprodavaniji i najslusaniji a koliko crvena azdaja.
  normalno da kolegu bajica kolega bledi jovo ne interesuje,pravno.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code