ZAMISLITE KVIZ S PITANJIMA KAO: GDJE SE NALAZI ODMARALIŠTE ZA BRANITELJE NA JADRANU?

ZAMISLITE KVIZ S PITANJIMA KAO: GDJE SE NALAZI ODMARALIŠTE ZA BRANITELJE NA JADRANU?

14. srpnja, 2021.

 

 

Kako se zove prvi dječak ili djevojčica poginuli u Domovinskome ratu?, Gdje je službeno otkrivena prva masovna grobnica iz Domovinskog rata?, Tko je prvi branitelj koji je izvršio suicid?, Gdje se u Hrvatskoj nalazi prvi spomenik prvom hrvatskom branitelju koji su ubio?,  Koliko Fred Matić ima vojnih odlikovanja, a koliko Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnja? Je li u Zagrebu postoje ulice ili trgovi s prezimenima: Stepinac, Kuharić ili Sveti otac Pavao II.?, Tko je odgovarao za smrt četiri sina Kate Šoljić?, Tko je u Domovinskom ratu službeno proglašen dezerterom, a tko izdajicom?,  Tko je službeno proglašen Junakom Domovinskog rata? 16. Kako nosi naziv: prvi hrvatski vojni list?,  Kako se zove prvi osuđeni hrvatski branitelj po tzv. zapovjednoj odgovornosti?

Piše: Mladen Pavković

U Hrvatskoj su, poglavito na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) iznimno popularni kvizovi. Međutim, u tim emisijama ima iznimno malo pitanja vezanih uz hrvatski obrambeni Domovinski rat ili bolje rečeno stvaranje hrvatske države.

Naprosto je zapanjeno kad sudionik ovog natjecanja ili tzv „lovac“ gotovo u sekundi odgovori: Koji je najviši vrh na kontinentu nazvan po geodetu?  Koga su stanovnici Delfa natjerali da skoči u smrt s visoke litice? Zatim: Iz koje je ulice kneginja u prvom hrvatskom kriminalističkom romanu? Grad La Linea graniči s kojim britanskim prekomorskim teritorijem? Redateljski prvijenac braće Coen iz 1984. jednostavno se zvao kako? Ili; koji je, nekima nimalo primamljivi sastojak antičkog umaka zvanog ganua?…i tako dalje i tako redom.

Pitanja nad pitanjima

Ali, kad bi recimo bilo pitanja iz suvremene hrvatske povijesti, bilo bi zanimljivo čuti i vidjeti, jeli bi sudionici kviza znali na primjer odgovoriti i na ova pitanja:

 1. Kada je i gdje počeo Domovinski rat?, 2. Kada je i gdje završio Domovinski rat?, 3. Kako se zove hrvatski branitelj koji je poginuo nakon Josipa Jovića?, 4. Tko je posljednji hrvatski branitelj koji je stradao u Domovinskom ratu?, 5. Tko je prvi, a tko posljednji branitelj ranjen u Domovinskom ratu?, 6. Koje je prvo hrvatsko mjesto napadnuto u vrijeme srpske agresije?, 7.Kako se zove prvi dječak ili djevojčica poginuli u Domovinskome ratu?, 8. Gdje je službeno otkrivena prva masovna grobnica iz Domovinskog rata?, 9. Tko je prvi branitelj koji je izvršio suicid?, 10. Gdje se u Hrvatskoj nalazi prvi spomenik prvom hrvatskom branitelju koji su ubio?, 11. Koliko Fred Matić ima vojnih odlikovanja, a koliko Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnja? 12. Je li u Zagrebu postoje ulice ili trgovi s prezimenima: Stepinac, Kuharić ili Sveti otac Pavao II.?, 13. Tko je odgovarao za smrt četiri sina Kate Šoljić?, 14. Tko je u Domovinskom ratu službeno proglašen dezerterom, a tko izdajicom?, 15. Tko je službeno proglašen Junakom Domovinskog rata? 16. Kako nosi naziv: prvi hrvatski vojni list?, 17. Kako se zove prvi osuđeni hrvatski branitelj po tzv. zapovjednoj odgovornosti?, 18. Tko je objavio prvu knjigu o Domovinskome ratu?, 19. Koje je prvo mjesto oslobođeno u Domovinskome ratu?

Ime nepopljuvanog branitelja iz 1991.?

 1. Tko je autor pjesme Mi smo garda Hrvatska? 21. Kako se zove hrvatski general koji je iz Domovinskog rata izašao kao milijarder?, 22. Tko je dao srušiti zagrebački Zid boli  i zatrpati ga u zemlju?, 23. Gdje se nalazi službeno odmaralište hrvatskih branitelja na Jadranu?, 24. Tko je ponudio nagradu od 350 tisuća kuna za informaciju o hrvatskom generalu  koji je bio u bjekstvu?,  pa sve do (da se malo našalimo): Kako se zove hrvatski branitelj iz 1991. kojeg još nitko nije „popljuvao“?

Vjerujemo da bi većina sudionika hrvatskih kvizova prije odgovorila na pitanje: Tko je dizajnirao prvi helikopter za masovnu proizvodnju? nego  na neko od ovih i sličnih  koje smo naveli, a koje bi već svako dijete u školi trebalo znati! T

28 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO-MARXISTA
  #1 FRANO-MARXISTA 14 srpnja, 2021, 18:44

  TKO SU NAŠI BARANITELJI??? POTOMCI STEPČINČEVSKIH POKRŠTENIH BALIJA,ILI POBIJEĐENIH BLAJBURŠKIH HORDI!!!

  CRKVA ,ONA ZLOČINAČKA,S’ KAPTOLA , NAS UCJENJUJE SA SVOJIM KRIŽRIMA.

  naši branielji su obično križari iz tuđmanove katoličke falange ,svi dobro situirani ,jer križari se ne vračaju iz svog križarskog pohoda bez plijena i trofeja i napredovanja u hijerarhiji čopora, alaše. svi moraju biti obrazovani, VJERNAUČKI ,naravno , u župnim uredima , kod svojih fratara ,koji su najodgovorniji da se održi i učvrsti predziđe katokličanstva, zločinačke međunarodne organizacije, članice svjetskog financijskog maga. križari moraju proći obuku vjernauka u svojim župama ,dinarskih osoja i prisoja, te diplomirati , MRŽNJU PREMA SVIMA DRUGIM I DRUGAČIJIM KAO genezu katoličanstva na ovim prostorima , od tomislava do našega milasa , tuđmanovog ađutanta i čuvara državnog pečata ,ali i čovjeka iz aržana, zmijavaca, mjesta u kojema se diše , onako stepinčevski, onako čisto katolički , a hrvatstvo se dodaje ,onako , kao apozicija,radi ukrasa ,da se još pojasni katolička ,antropoidna svijest ,koja više nije na stunju homo erektusa ,već na stupnju opažanja ,a talibansko katoličko oko sve to orlovski registrira dokle se pruža katolička domovina. tu bistrinu im je u amanet ostavio ,pokojni milas, a utemeljio samouki povjesničar , katolički prozelit i stožernik križarske falange , tuđman. milas je čovjek koji je određivao i procjenjivao koliko vrijede talibanski mozgići. naravno na slobodnom katoličkom špekulativnom tržištu ,jer katolička crkva je utemeljena na kastiNskim klasnim odnosima , a njeni sljedbenici , čandale ,se moraju podvrgavati robovskoj, slobodnoj sajmenišnoj upotrebi, OSIM ODABRANIH SPARATNACA ,VOJNIKA, , KRIŽARA KOJI, UZ RASPELO I PATRICE OKO VRATA KAO REGISTARSKU MARKICU ZA OBILJEŽAVANJE,DOBIVAJU U NATURI I STALNIM NOVČANIM BENEFICIJAMA. TO JE KATOLIČKI ZAKON PONUDE I POTRAŽNJE,ALI SAMO NA CRKVENOJ BURZI. A CRKVA U HRAVTA SMATRA DA JE OVA DRŽAVA TEOKARTATSKA JER JU JE CRKVA ,UZ ANGAŽIRANJE SVOJIH DINARSKIH TALIBANA ,POTOMAKA STEPINČEVIH KRIŽARA, OSLOBODILA ISPOD KOMUNISTIČKE VALADAVINE ,POD KOMANDOM SVOGA PROZELITA ,SAMOUKOG POVJESNIČARA TUĐMANA I PROFESIONALNOG KRIŽARA ŠUŠKA, PA JE U TOM SVOJSTVU ANGAŽIRALA JEZGRU SVOJIH KRIŽARA KOJI SU ARLAUCIMA , KATOLIČKOM MRŽNJOM I PATRICAMA OKO VRTATA ,KAKAO REKOH, POD KOMANDOM PROZELITA TUĐMANA , OSLOBODILA HRVATSKU OD KOMUNISTIČKOG TOTALITARIZMA I NJEGOVOG SAMOUPRAVLJANJA ZBOG ČEGA IM PRIPADA POSEBNA I STALNA BENEFICIJA KOJU IM ,KAKO STAVRI STOJE ,NE MOŽE DRŽAVA ISPLAČIVATI U ONIM IZNOSIMA KOJI BI BILI PRIMJERNI AMERIČKIM PLAČENICIMA KOJI SE ŠKOLUJU, KAO KRIŽARI ,REČE CHOMSKY, U SJEVERNOJ KAROLINI ,KOJI SU UVJEK NA USLUZI CIE ZA OBARANJE SVJETSKIH NEPOČUDNIH REŽIMA KOJI NISU PO VOLJI VATIKANA I PENTAGONA.-
  tako našI , braniteljI,ALI SAMO ONAJ DIO ,SLJEDBENICI UZORA IZVORNIH KATOLIČKIH KRIŽARA , sav svoj bijes, ONAJ KRIŽARSKI, RASIPAJU PO SABORSKIM KLUPAMA,PO B IRTIJAMA ,PO TELEVIZIJSKIM I RADIO POSTAJAMA, I U SIMBIOZIO SA OFICIJELNOM VALADAJUĆOM ,STEPINČEVSKOM ZLOČINAČKOM FALANGOM KOJU SADA PREDVODE PLENKOVIĆ I BIOLOŠKI ISPRDAK ZLOČINAČKE OBITELJI STIER . PA JE TAKO UVJEK BILO DA SU KRIŽARI ,ZA SVOJE USLUGE UZIMALI PLIJEN U NATURI KAO KOD NAS DEVEDESTIH GODINA KADA SU PLJAČKALI SAMOUPRAVNU RADNIČKU STEČEVINUU NATURI .

  I PRIVILEGIRANOM MATERIJALNOM STATUSU ŽIVLJENJA ,ALI UVJEK NA USLUZI SVOJOJ GOSPODARICI CRKVI. NA USLUZI DA IZVRŠAVAJU I NAJZLOČINAČKIJE POSLOVE KOJI JOJ GARANTIRAJU APSOLUTNU DOMINACIJI VALADANJA I ZGRTANJA BOGATSTAVA U STATUSU KASTE.
  PREMA TOME ,PROIZLAZI OČEVIDNO ,VLADA BI MORALA POZVATI CRKVU I NAGODIOTI SE SA NJOM TIČUĆI SE DOKIDANJA PROTESTA NJENIH KRIŽARA U SAVSKOJ ,INAČE DRUGOG PUTA NEMA.
  I zapadu ,u naprednim i uređenim demokracijama, kao što je američka,pa španjolska ,pa grčka ,pa portugalska ,pa belgiska ,pa bugarska ,rumunjska , i sve zakrpe na sjeveru ,baltičke demokracije koje su ozračene katoličkom tisuć-godišnjom demokracijom ,kada se, umjesto za stolom , sjedilo na lomači. i zbog tog postignutog imiggia današnji sindikati u nabrojanim zemljama , sa svojim radnicima, demokracijom peru ulice ,a pravdu demonstriraju pod prozorima svojih vlada ili u crkvamAna molitvama ,preporučujući se onima tamo na drugom svijetu,gdje se uživa u zemlji dembeliji.

  eto,što rekoh u uvodu,naš je branitelj dobro obrazovan .on sve zna. naravno, on zbog toga nosi i molitvenik svetog ante u džepu i blaženog nikole tavelića ,a bit će da je i stepinčev brevijar dobro prostudirao.
  neka, neka mi imamo i takvih branitelja koji se ne libe ponovno upozoriti građane hrvatske da su im branitelji donijeli slobodu koju uživaju ne radeći ništa , a sve zbog toga da se posvete molitvi, jer su 45 godina, u socijalizmu , bili zabacili molitvu sve zbog jeftinih ljetovanja,svinjskih polovica i osmog marta.

  TKO SU NAŠI BARANITELJI??? POTOMCI STEPČINČEVSKIH POKRŠTENIH BALIJA,ILI POBIJEĐENIH BLAJBURŠKIH HORDI!!!

  CRKVA ,ONA ZLOČINAČKA,S’ KAPTOLA , NAS UCJENJUJE SA SVOJIM KRIŽRIMA.

  naši branielji su obično križari iz tuđmanove katoličke falange ,svi dobro situirani ,jer križari se ne vračaju iz svog križarskog pohoda bez plijena i trofeja i napredovanja u hijerarhiji čopora, alaše. svi moraju biti obrazovani, VJERNAUČKI ,naravno , u župnim uredima , kod svojih fratara ,koji su najodgovorniji da se održi i učvrsti predziđe katokličanstva, zločinačke međunarodne organizacije, članice svjetskog financijskog maga. križari moraju proći obuku vjernauka u svojim župama ,dinarskih osoja i prisoja, te diplomirati , MRŽNJU PREMA SVIMA DRUGIM I DRUGAČIJIM KAO genezu katoličanstva na ovim prostorima , od tomislava do našega milasa , tuđmanovog ađutanta i čuvara državnog pečata ,ali i čovjeka iz aržana, zmijavaca, mjesta u kojema se diše , onako stepinčevski, onako čisto katolički , a hrvatstvo se dodaje ,onako , kao apozicija,radi ukrasa ,da se još pojasni katolička ,antropoidna svijest ,koja više nije na stunju homo erektusa ,već na stupnju opažanja ,a talibansko katoličko oko sve to orlovski registrira dokle se pruža katolička domovina. tu bistrinu im je u amanet ostavio ,pokojni milas, a utemeljio samouki povjesničar , katolički prozelit i stožernik križarske falange , tuđman. milas je čovjek koji je određivao i procjenjivao koliko vrijede talibanski mozgići. naravno na slobodnom katoličkom špekulativnom tržištu ,jer katolička crkva je utemeljena na kastiNskim klasnim odnosima , a njeni sljedbenici , čandale ,se moraju podvrgavati robovskoj, slobodnoj sajmenišnoj upotrebi, OSIM ODABRANIH SPARATNACA ,VOJNIKA, , KRIŽARA KOJI, UZ RASPELO I PATRICE OKO VRATA KAO REGISTARSKU MARKICU ZA OBILJEŽAVANJE,DOBIVAJU U NATURI I STALNIM NOVČANIM BENEFICIJAMA. TO JE KATOLIČKI ZAKON PONUDE I POTRAŽNJE,ALI SAMO NA CRKVENOJ BURZI. A CRKVA U HRAVTA SMATRA DA JE OVA DRŽAVA TEOKARTATSKA JER JU JE CRKVA ,UZ ANGAŽIRANJE SVOJIH DINARSKIH TALIBANA ,POTOMAKA STEPINČEVIH KRIŽARA, OSLOBODILA ISPOD KOMUNISTIČKE VALADAVINE ,POD KOMANDOM SVOGA PROZELITA ,SAMOUKOG POVJESNIČARA TUĐMANA I PROFESIONALNOG KRIŽARA ŠUŠKA, PA JE U TOM SVOJSTVU ANGAŽIRALA JEZGRU SVOJIH KRIŽARA KOJI SU ARLAUCIMA , KATOLIČKOM MRŽNJOM I PATRICAMA OKO VRTATA ,KAKAO REKOH, POD KOMANDOM PROZELITA TUĐMANA , OSLOBODILA HRVATSKU OD KOMUNISTIČKOG TOTALITARIZMA I NJEGOVOG SAMOUPRAVLJANJA ZBOG ČEGA IM PRIPADA POSEBNA I STALNA BENEFICIJA KOJU IM ,KAKO STAVRI STOJE ,NE MOŽE DRŽAVA ISPLAČIVATI U ONIM IZNOSIMA KOJI BI BILI PRIMJERNI AMERIČKIM PLAČENICIMA KOJI SE ŠKOLUJU, KAO KRIŽARI ,REČE CHOMSKY, U SJEVERNOJ KAROLINI ,KOJI SU UVJEK NA USLUZI CIE ZA OBARANJE SVJETSKIH NEPOČUDNIH REŽIMA KOJI NISU PO VOLJI VATIKANA I PENTAGONA.-
  tako našI , braniteljI,ALI SAMO ONAJ DIO ,SLJEDBENICI UZORA IZVORNIH KATOLIČKIH KRIŽARA , sav svoj bijes, ONAJ KRIŽARSKI, RASIPAJU PO SABORSKIM KLUPAMA,PO B IRTIJAMA ,PO TELEVIZIJSKIM I RADIO POSTAJAMA, I U SIMBIOZIO SA OFICIJELNOM VALADAJUĆOM ,STEPINČEVSKOM ZLOČINAČKOM FALANGOM KOJU SADA PREDVODE PLENKOVIĆ I BIOLOŠKI ISPRDAK ZLOČINAČKE OBITELJI STIER . PA JE TAKO UVJEK BILO DA SU KRIŽARI ,ZA SVOJE USLUGE UZIMALI PLIJEN U NATURI KAO KOD NAS DEVEDESTIH GODINA KADA SU PLJAČKALI SAMOUPRAVNU RADNIČKU STEČEVINUU NATURI .

  I PRIVILEGIRANOM MATERIJALNOM STATUSU ŽIVLJENJA ,ALI UVJEK NA USLUZI SVOJOJ GOSPODARICI CRKVI. NA USLUZI DA IZVRŠAVAJU I NAJZLOČINAČKIJE POSLOVE KOJI JOJ GARANTIRAJU APSOLUTNU DOMINACIJI VALADANJA I ZGRTANJA BOGATSTAVA U STATUSU KASTE.
  PREMA TOME ,PROIZLAZI OČEVIDNO ,VLADA BI MORALA POZVATI CRKVU I NAGODIOTI SE SA NJOM TIČUĆI SE DOKIDANJA PROTESTA NJENIH KRIŽARA U SAVSKOJ ,INAČE DRUGOG PUTA NEMA.
  I zapadu ,u naprednim i uređenim demokracijama, kao što je američka,pa španjolska ,pa grčka ,pa portugalska ,pa belgiska ,pa bugarska ,rumunjska , i sve zakrpe na sjeveru ,baltičke demokracije koje su ozračene katoličkom tisuć-godišnjom demokracijom ,kada se, umjesto za stolom , sjedilo na lomači. i zbog tog postignutog imiggia današnji sindikati u nabrojanim zemljama , sa svojim radnicima, demokracijom peru ulice ,a pravdu demonstriraju pod prozorima svojih vlada ili u crkvamAna molitvama ,preporučujući se onima tamo na drugom svijetu,gdje se uživa u zemlji dembeliji.

  eto,što rekoh u uvodu,naš je branitelj dobro obrazovan .on sve zna. naravno, on zbog toga nosi i molitvenik svetog ante u džepu i blaženog nikole tavelića ,a bit će da je i stepinčev brevijar dobro prostudirao.
  neka, neka mi imamo i takvih branitelja koji se ne libe ponovno upozoriti građane hrvatske da su im branitelji donijeli slobodu koju uživaju ne radeći ništa , a sve zbog toga da se posvete molitvi, jer su 45 godina, u socijalizmu , bili zabacili molitvu sve zbog jeftinih ljetovanja,svinjskih polovica i osmog marta.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code