ZAGREBAČKA FILHARMONIJA I MEASTRO LUCA PFAFF

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA I MEASTRO LUCA PFAFF

8. travnja, 2013.

 Zagrebacka filharmonija2

U petak, 12.4. s početkom u 19:30 sati zagrebačka publika u sklopu Plavog ciklusa i u suradnji sa Muzičkim biennalom Zagreb ima čast uživati u čak tri praizvedbe.

Pod dirigentskom palicom veličanstvenog maestra Luce Pfaffa koji je dosad surađivao sa brojnim priznatim orkestrima: BBC, Bamberg, Philharmonique de Radio France;  državnim orkestrima i orkestrima radiotelevizija Francuske, Španjolske, Belgije, Švicarske, Meksika, Grčke te filharmonijskim orkestrima Osla, Helsinkija, Monte Carla itd.,  po prvi put dirigirat će orkestrom Zagrebačke filharmonije uz solističke nastupe mezzosopranistice Ivane Srbljan, trubača Vedrana Kocelja i pijanistice Mile Elezović.

Koncert će započeti praizvedbom djela skladatelja Danijela Legina naziva NEBULA  za simfonijski orkestar. Kako kaže sam skladatelj, krajnji rezultat skladbe inspirirao je naslov Nebula (latinska riječ za oblak) kao zvučnu metaforu za nešto tajanstveno, puno raznih boja,  oblika i mogućnosti kao što je i samo djelo.

Nastavit će se praizvedbom skladatelja Tomislava Olivera pod nazivom VACANA, za glas i simfonijski orkestar prilikom kojeg ćemo uživati u anđeoskom glasu Ivane Srbljan.
Djelo je to koje uglazbljuje tekstove pjesnika svetaca hinduističke bhakti tradicije 10. i 11.stoljeća. Vacana („pjesma u prozi“), duhovna je pjesma u kojoj lirski izraz ljubavi prema Bogu predstavlja možda najvažniji korpus literature ove tradicije na južnodravinskom jeziku kanada.

Po prvi puta u svojoj 140 godina dugoj povijesti, Zagrebačka filharmonija ima rezidencijalnog skladatelja – g. Davorina Kempfa koji će u iduće dvije sezone skladati ukupno četiri djela koja će iz pera g. Kempfa biti trajna ostavština Zagrebačke filharmonije, a onda i zagrebačke i hrvatske glazbene kulture.

Praizvedba djela pod nazivom CONCERTO CORALE, koncert za klavir i orkestar, završenog u siječnju ove godine, izvest će se upravo u petak. Solistički nastup imat će naša proslavljena pijanistica Mila Elezović.

Kako je sam gospodin Kempf rekao, pri skladanju djela, za solistički nastup imao je na umu upravo pijanisticu Milu Elezović, s kojom već dulje vremena surađuje i čiji su afiniteti posebice usmjereni na epohu klasike i suvremenu glazbu kakvim djelo i odiše.

Večer velikih premijera završit će djelom TROMBERIA za trubu i simfonijski orkestar Milka Kelemena, pokretačem Muzičkog biennala Zagreb u sklopu čijeg glazbenog tjedna se ovaj koncert izvodi. Možemo reći da će i ova skladba biti svojevrsna prva izvedba, barem za orkestar Zagrebačke filharmonije koji ju po prvi puta izvodi. Koncert ćemo završiti ugodnim zvucima trube u nastupu Vedrana Kocelja, jednim od vodećih solista na trubi sa širokim rasponom repertoara, u kojem su i neki od najzahtjevnih koncerata za ovaj instrument, poput onih Andréa Joliveta ili Michalea Haydna. Sigurni smo da će svoj virtuozitet pokazati i prilikom izvedbe skladbe ovog istaknutog hrvatskog skladatelja.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code