ZAGREB MOŽE MNOGO NAUČITI OD BERLINA

ZAGREB MOŽE MNOGO NAUČITI OD BERLINA

12. travnja, 2013.

zg-berlin
Susret gradonačelnika Zagreba i Berlina

Piše: Jan Jirasek

Gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit sastao se zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem u srijedu navečer 10., a zatim i u četvrtak ujutro 11. Travnja u   palači Dverce na Gornjem gradu u sklopu svojeg dvodnevnog posjeta Gradu Zagrebu. Nakon sastanka, gradonačelnici dvaju gradova obišli su gradske znamenitosti.

PREDSTAVLJANJE PRED BRANDEBURŠKIM VRATIMA

Povodom međunarodne suradnje sa velikim svjetskim metropoloma, Milan  Bandić je ugostio svojega  berlinskog kolegu. Nakon što je Grad Zagreb u studenome prošle godine u Berlinu potpisao Pismo namjere o suradnji, gradonačelnici su na sastanku koji je bio zatvoren za javnost, razgovarali o još boljem povezivanju između dvaju gradove te  te o raznim temama  od ekologije do kulture.  Nakon sastanka gradonačelnik Bandić iskazao je zadovoljstvo ostvarenim susretom.

„Čast nam je ugostiti našega prijatelja gradonačelnika Berlina Klausa Wowereita s kojim sam razgovarao o svim temema vezanih za suradnju između naših gradova. Nakon što smo u studenom prošle godine potpisali Pismo namjere te u predbožićno vrijeme darovali Grad Berlin našom jelkom ovo je veliki dan za gradsku skupštinu i sam grad jer nam je u goste došao gradonačelnik tako velikoga i značajnog svjetskog grada“- kazao je Bandić.

Nakon posjeta berlinskog gradonačelnika, Bandić je najavio i odlazak u Berlin delegacije Grada Zagreba sa njim na čelu koje će se održati u iduća dva tjedna. Posjet Berlinu, kako je najavio berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit, zamišljen je kao učenje na iskustvima jednoga velikoga europskog grada.

„To su zajednički problemi koje gradovi moraju zajedno rješavati kao što su promet ili ekologija. Gradovi moraju sa svoijm građanima osigurati i ponuditi obrazovanje, omogućiti stanove koje ne mogu platiti. Oni jednostavno moraju ponuditi građanima bolju kvalitetu života’- izjavio je berlinski gradonačelnik.

GOSTOVANJE ZAGREBAČKE FILHARMONIJE

Bandić je također i najavio gostovanje Zagrebačke filharmonije u zgradi Berlinske  filharmonije  u svrhu kulturnog povezivanja dvaju gradova te zajednički projekt Hrvatske gospodarske komore  i Turističke zajednice grada  Zagreba  u kojem će se, na Branderbuškim vratima, prestaviti Zagreb i Hrvatska.

„Radostan sam što Hrvatska u vrlo kratko vrijeme postaje punopravnom članicom Europske unije. Tako veliki trenuci u povijesti donose  i velike i važne trenutke   za velike gradove kao što je Zagreb i sa sobom donose nove izazove“- dodao je berlinski gradonačelnik.

Gradonačelnik Bandić, poveo je Wowereita u zajednički obilazak grada u kojemu su obišli Markov trg, Kamenita vrata, Trg bana Jelačića te katedralu. Prilikom razgledavanja dotakli su se ekologije i zaštite okoliša. „Grad Zagreb može puno naučiti iz iskustva Berlina koji već ima dvije energane te mehaničko – biološku obradu. Mi tek trebamo napraviti prvu energanu“- rekao je prvi čovjek Zagreba. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Tech Websites
    #1 Tech Websites 6 svibnja, 2016, 08:55

    whoah this blog is fantastic i love reading your posts. Stay up the good work! You realize, lots of people are looking around for this information, you can help them greatly.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code