ZABOK JEDAN OD NAJVAŽNIJIH ROCK FESTIVALA

ZABOK JEDAN OD NAJVAŽNIJIH ROCK FESTIVALA

28. lipnja, 2011.

Piše: Jure Ilić

 HGF Zabok jedan je od najvažnijih domaćih rock festivala, premda je medijski u sjeni onih velikih korporativnih i razvikanih. No publika ga prati već 15 godina, a tragovi koje ostavlja na domaćoj rock sceni sve su važniji i trajniji. Iza svega stoji sjajni organizator Siniša Bizović, nekadašnji rock kritičar Vjesnika i današnji vlasnik diskografske kuće Spona, poznate po izdavanju tzv. nekomercijalnih ploča, iako su mnogi izvođači s te etikete već dosegli nacionalni „prvoligaški“ status. Bizović kaže da mu veliku podršku daje i grad Zabok, gdje se festival redovito  održava.

Princip je jednostavan: Bizović i njegova malena ekipa dobri su poznavatelji domaće klupske scene, redoviti gosti na koncertima anonimnih skupina, pa u slučaju originalnosti takvi izvođači dobijaju pozivnice za nastup na HGF-u. Druga je mogućnost slanje demo snimaka organizatoru, koji nakon preslušavanja poziva najbolje da nastupe u Zaboku.

HGF Zabok dakle ne nudi istrošene zvijezde, ne prodaje skupe ulaznice i ne pokušava publiku zavesti poznatim imenima. HGF daje novu glazbu, nepoznata imena, često puta nekontroliranu energiju i pregršt talenata od kojih će uspjeti tek svaki deseti, ali će uživo totalno raspametiti publiku koja traži nove glazbene junake, još nepotrošene i nesikvarene novcem i slavom.

Konačno, a možda i najvažnije iza svega ostaju CD izdanja koja svjedoče o razini kvalitete, moda ne samo festivala u Zaboku, nego i kao presjek zbivanja u hrvatskoj rock glazbi uopće. Ovih je dana upravo izašao i treći CD s festivala HGF Zabok, iako festival traje još idući vikend.

No krenimo redom, koristeći copy/paste festivalske press informacije. Prva dva finalna festivalska dana u Zaboku su već prošla. Nastupilo je 11 izvođača, redom: Prežderani, Tix, Kevlar bikini, Ignor, Čudnoređe, Rewolti, Sufosia, Lee Moon, Clavius, Darkvud i Lotus. Kao i protekle dvije godine, usporedo s finalima objavljena je i CD kompilacija s po jednim songom svih finalista. Tako CD album 15. HGF Finalisti 2011 donosi 19 pjesama:

01. MJUZIKL – Chunky Funky

02. TIX – Korak bliže

03. KEVLAR BIKINI – Suped Up Machine

04. LOTUS – Mirisom

05. RADIO AKTIV – Pravda

06. IGNOR – Rac

07. DARKVUD – Poljoprivrednik Slavko

08. EAT YOUR BRAINS – Where the Big Boys Play

09. TERIYAKI – Svemirski disco

10. LEE MOON – Bad Sunshine

11. TANDEMI PROŠLOG SJEĆANJA – Invert

12. L’KOK – Misli protiv riječi

13. SUFOSIA – Pain

14. REWOLTI – Jedino i najbolje

15. STORM – Waisting Time With You

16. PREŽDERANI – Disko

17. MIGHTY ZAZUUM – Regular Houdini

18. ČUDNOREĐE – Eto tko

19. CLAVIUS – Mouth of Kali

Taj treći po redu CD album s finalistima HGF festivala  i može se naći u svim boljim prodavaonicama ploča po izuzetno povoljnoj “demo” cijeni. Izdavač je Spona (Spona CD 157, 2011) a ekskluzivni distributer Aquarius Records. Po prvi puta od kada HGF objavljuje kompilacije s finalistima dogodilo se da čak četiri izvođača s albuma već ozbiljno surađuju ili dogovaraju suradnju s diskografskim kućama, što pokazuje da HGF nedvojbeno otvara vrata novim izvođačima prema glazbenoj industriji.

Jednako tako, glazbena industrija je prepoznala HGF kao odličan filter novih glazbenih snaga. Tako se ove godine festivalima na kojima će nastupiti pobjednik 15. HGF-a pridružio i MUNfest pa će pobjednik 15. HGF-a nastupiti u subotu 23. srpnja u Gornjem Zvečaju na Mrežnici u sklopu MUNfesta2, dok će se prva tri ovogodišnja izvođača samo 5 dana nakon ovogodišnjeg finala predstaviti u zagrebačkom klubu Hard Place.

Treći finalni dan, petak 1. srpnja, donosi nastup još sedam finalista, nakon čega pobjednik sutradan svira na velikom open-air koncertu povodom 20. godina glazbenog rada zabočkog sastava Zadruga.

HGF demo nagrade 2011

 Kao i prošle godine, HGF će svoju tradicionalnu nagradu “Kamen temeljac”, osim bendu koji pobjedi na festivalu, dodijeliti i nekolicini pojedinaca i institucija za sustavan rad na promociji demo glazbe, demo izvođača, urbane i alternativne glazbene kulture. Ovogodišnji laureati su:

ZDENKO FRANJIĆ – legenda underground izdavaštva, one man label “Slušaj najglasnije” – za životni doprinos razvoju i unapređenju hrvatske demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture te nezavisnog izdavaštva
HR2 DEMO KLUB – glazbena emisija – za izniman doprinos medijskoj prezentaciji hrvatske demo i urbane rock scene u protekloj sezoni

HARD PLACE – rock klub – za snažan doprinos koncertnoj prezentaciji hrvatske demo i urbane rock scene u protekloj sezoni

GRAD ZABOK – za kontinuiranu podršku HGF-u tijekom niza godina, za izuzetne napore u izgradnji ZCUK Regenerator, zahvaljujući čemu je Zabok definitivno najrokerskiji mali grad u državi

Sudeći po svemu HGF  ne samo da ispunjava svoju primarnu dužnost, a to je zabava za publiku koja zna što je dobra rock glazba, nego  svojim alternativnim nagradama ispunjava veliku prazninu koju ne mogu pokriti velike nacionalne i etablirane nagrade poput Porina ili Statusa, a prema navedenim imenima dobijaju ih stvarno zaslužni ljudi u glazbenoj i medijskoj insdutriji ili nerijetko na njihovim marginama, premda imaju nemjerljivu ulogu u stvaranju i održavanju domaće rock scene.

I za kraj, malo besplatne reklame za uporne organizatore HGF-a, za Sponu i Sinišu Bizovića:

 

Predstojeća događanja 15. HGF-a:

Petak, 1.7.2011. – ZCUK REGENERATOR – 3. finalni dan

EAT YOUR BRAINS, L’KOK, MIGHTY ZAZUUM, MJUZIKL, RADIO AKTIV, STORM,

TANDEMI PROŠLOG SJEĆANJA

Ulaz slobodan

Subota, 2.7.2011. – OPEN AIR ispred ZCUK REGENERATOR

ZADRUGA – koncert povodom 20-godišnjice glazbenog rada

Gosti: HLADNO PIVO, OVERFLOW,

+ KINOKLUB, NEW LEVEL, POBJEDNIK 15. HGF-a, SINOTEKA…

Ulaz: pretprodaja 40 KN, na dan koncerta 50 KN T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. x
  #1 x 9 srpnja, 2011, 17:39

  Ot kud autoru ovog teksta informacija da je organizator HGF-a Siniša Bizović? To nije točno. On surađuje s organizatorom prvenstveno na izdavanju festivalskog CD-a, ali i ove i svih proteklih godina organizatori su zabočki ljubitelji rock glazbe, da ih ne nabrajam pojedinačno, nositelj organizacije već nekoliko godina je udruga Mraz iz Zaboka, a financira se u največoj mjeri iz proračuna Grada Zaboka.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Faraon
  #2 Faraon 28 lipnja, 2011, 13:58

  Je, dolazi i moja ekipa na pilama! Vidimo se

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code