VOJVODINA REPUBLIKA

VOJVODINA REPUBLIKA

5. listopada, 2014.

 

 

VOJVODINA REPUBLIKA

Hoće li doći do federelizacije Srbije?

 

Napisao: Zlatko Ifković

U AP Vojvodini i Novom Sadu je napeta situacija. Nakon što su Vojvođanska partija i nevladina organizacija Vojvođanski klub najavili protestnu šetnju zbog lošeg položaja Vojvodine u Srbiji,  protestno okupljanja za isti dan su najavili i pokret Dveri i Srpskog sabor ZAVETNICI.

Vojvođanska partija i Vojvođanski klub su u priopćenju za javnost pozvali građane da se u nedjelju, 5. listopada, u 11 sati priključe “Šetnji za Vojvodinu”. Okupljanje će početi u 11 sati, kod zgrade Muzeja Vojvodine, nakon čega će povorka prošetati centralnim gradskim ulicama, preko Trga slobode, do zgrade Pokrajinske vlade.

Pokret Dveri je za nedjelju u 11.30 sati najavio “prosvjednu konferenciju” povodom “Šetnje za Vojvodinu”, s ciljem da se pokaže volja većine građana Novog Sada i “Sjeverne Srbije koji nedvosmisleno smatraju Srbiju za svoju državu, a Beograd za svoj ​​glavni grad”.

Srpski sabor ZAVETNICI su, kao i Dveri, za nedjelju u isto vrijeme i na istom mjestu, na Trgu slobode, najavili da će organizirati konferenciju za novinare i javni skup kako bi javnosti skrenuli pozornost “na problem separatizma koji je sve više prisutan u Vojvodini” i koji se manifestira kroz zahtjeve za promjenom Ustava i federalizacijom Srbije.

26 GODINA OD JOGURT REVOLUCIJE

Vojvođanska partija i Vojvođanski klub se zalažu za federalizaciju Srbije i za status Vojvodine kao republike u tako uređenoj državi.

Te dvije organizacije su navele da je motiv za “Šetnju za Vojvodinu” obilježavanje 26. godišnjice “jogurt revolucije”, kojom je 1988 godine režim Slobodana Miloševića praktično ukinuo autonomiju ove pokrajine.

“Vojvodini se svakodnevno urušava i trajno zatire svaki subjektivitet, a ona se svodi na političku, ekonomsku i kulturnu karikaturu same sebe. Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju “, navela je Vojvođanska partija u priopćenju za javnost.

Od promjene Ustava do Zakona o nadležnostima i o financiranju AP Vojvodine sve stranke u izbornoj promidžbi nudile Vojvodini sudsku i izvršnu vlast, po uzoru na Ustav iz 1974., a jedino Vojvođanska partija nudi novo i drugačije rješenje od Demokratske Stranke, Nove Demokratske Stranke, Lige socijal demokrata Vojvodine, Saveza Vojvođanskih Mađara, a Srpska Napredna Stranka se još do sada nije očitovala o položaju AP Vojvodine.

Vojvođanska patija se jasno očitovala: „Vojvodinu nitko ne treba učiti što su joj jezik i pismo, koji joj je glavni grad, kada je doživjela procvat, a kad sunovrat. Vojvođanska zemlja nije na prodaju! Borit ćemo se za svoj identitet i prava svim raspoloživim demokratskim sredstvima jer je to obveza naše generacije“, poručila je Vojvođanska partija.

POVIJESNE TEŽNJE

Ta stranka je navela da se zalaže za ravnopravan odnos Srbije i Vojvodine u složenoj zajedničkoj državi i za donošenje novog ustava u kojem će Vojvodina biti definirana kao republika u sastavu složene države Srbije. Vojvođanska partija je neparlamentarna politička stranka utemeljena 2005. godine u Novom Sadu, čiji je cilj ostvarivanje ekonomskog, kulturnog i održivog razvoja Vojvodine. Na čelu Vojvođanske partije je Aleksandar Odžić, nekadašnji dužnosnik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Ova je stranka članica Vojvođanske konvencije – saveza vojvođanskih stranaka i organizacija koji se zalažu za ideju formiranja ‘Savezne Republike Srbije’, koju bi ravnopravno činili Srbija i Vojvodina.

Vojvođanska partija prikuplja potpise za Vojvodinu Republiku, do sada su prikupili trideset tisuća potpisa.

 Autonomija višenacionalne Vojvodine, je povijesna  kategorija za koju se Vojvođani bore od polovice XIX i tijekom cijelog XX vijeka. Ustavom iz 1974. godine, pokrajine dobivaju gotovo ista prava kao i republike, a pokrajinski statut dignut je na razinu Ustava SAP Vojvodine. T

 

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Стефан Влајковић
  #1 Стефан Влајковић 13 listopada, 2014, 01:56

  mislis austrougarske i srbije??

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Стефан Влајковић
  #2 Стефан Влајковић 13 listopada, 2014, 01:55

  Pa, gospodo ustase, zaigrace i vama mecka, znate, jer stekoste na nevinoj krvi tu takozvanu zemlju

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Lajčo
  #3 Lajčo 6 listopada, 2014, 08:14

  Sve je dobro dok u političkim igricama loptica ne završi u vlastitom dvorištu…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Branitelj
  #4 Branitelj 5 listopada, 2014, 08:20

  U smislu odredbi ‘Završnog dokumenta Helsinške deklaracije’ – samoodređenja povijesnih nacija i retrocesije nasilno otetih krajeva – legitimno pravo samoodređene Hrvatske je – obnoviti granicu između Srbije u Hrvatske točno tamo gdje je ta povijesna granica bila do 1918. Svako drugo rješenje je – proizvoljkna mašta, ako ne i fantazija koju međunarodna zajednica sigurno ne će poduprijeti, pa je stoga svaka spekulacija oko nezakonitih projekcija bespredmetna i puka balkanska djetinjarija.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code