VESNA KUSIN NA PREDSTAVLJANJU DIMITRIJA POPOVIĆA U PARIZU

VESNA KUSIN NA PREDSTAVLJANJU DIMITRIJA POPOVIĆA U PARIZU

29. studenoga, 2014.

 Dimitrije-pariz

 Nakon što je zagrebačkoj publici u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski” predstavljena instalacija-objekt Dimitrija Popovića „Pjesma bez riječi”, krajem studenog je predstavljena i u Parizu.

 Kako se ove godine diljem svijeta obilježava stota godina početka Prvog svjetskog rata, Dimitrije Popović svojom instalacijom predstavlja kontekst koji je obilježio ta ratna vremena koja su, s jedne strane bila obilježena strahovitim ratnim stradavanjima, isto tako bila i period velike umjetničke stvaralačke energije – glasovir je sredstvo umjetničke kreativnosti, dok je puška isključivo uvijek bila sredstvo rata i razaranja.

 U dvorani Segur u sjedištu UNESCO-a, koje je samo po sebi mjesto vrhunske umjetnosti, te je već dom umjetničkim djelima Miroa, Picassa, Giacomettija te nizu drugih svjetskih umjetnika, okupili su se predstavnici diplomatskih zborova ali i zaljubljenika u umjetnost iz cijelog svijeta koji su znatiželjno obilazili, razgledavali i fotografirali nadrealističku instalaciju.

Samom predstavljanju „Pjesma bez riječi” prisustvovali su veleposlanica Crne Gore, gospođa Irena Radović te zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, partnera izložbe u Parizu, gospođa Vesna Kusin koja je povodom izložbe izjavila: Prvi svjetski rat, što se začeo pred sto godina, danas, kad ga se sjećamo, jasno govori da povijest ipak nije učiteljica života, jer da je čovječanstvo tada nešto naučilo, ne bi se zbili svi ostali koji su uslijedili, ni oni koji se danas žestoko vode. A vjerojatno nam već prijete i novi. Večerašnji memento obilježen je tišinom – „ Pjesmom bez riječi” Dimitrija Popovića, „Pjesmom bez riječi” nastalom u ozračju jednog drugog rata, Domovinskog rata u Hrvatskoj,  jednog u nizu koji su uslijedili nakon Prvog svjetskog rata kojeg se danas prisjećamo.T

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. BB
    #1 BB 30 studenoga, 2014, 14:00

    Sve pet, ali nigdje ne vidim dr. Goldfingera

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code