VEČERNJI LIST POKRAO KOSTELIĆA I LJUBIČIĆA

VEČERNJI LIST POKRAO KOSTELIĆA I LJUBIČIĆA

5. srpnja, 2011.


Život u Monte Carlu Ivice Kostelića i Ivana Ljubičića

Poglavlja iz knjige o životu u Monte Carlu Ivice Kostelića i Ivana Ljubičića hrvatski dnevnik prepisao iz knjige Irene Divković Milanović koja se bavi tajnama hrvatske i ex-yu elite * Slučaj krađe dobit će i sudski epilog

Danas je na naslovnoj stranici Večernjeg lista objavljen tekst POREZNI RAJ: HRVATI U MONAKU Ivica najam stana plaća 1500, a Ivan Ljubičić čak 4000 eura. Prosječna cijena kvadrata 2010. bila je nevjerojatnih 45.000 eura. Kao autor teksta objavljenog na str 12. i 13. potpisan je novinar Tomislav Dasović.

Isti tekst predstavlja grubo kršenje autorskih i srodnih prava budući se radi o dva poglavlja iz knjige “KONDO KONDO”, odnosno o životu Ivice Kostelića i Ivana Ljubičića u Monaku. Poglavlja su publicirana na više hrvatskih i regionalnih portala a potom u tiskanom izdanju knjige “KONDO KONDO” (knjiga će biti u prodaji u Hrvatskoj od  četvrtka 7. srpnja).

Krađa je tim veća što se Večernji list ranije (konkretno urednik sporta Ante Buškulić – sve u prilozima) obvezao  ranije u pisanoj komunikaciji s autoricom Irenom Divković Milanović objaviti poglavlje o Ivanu Ljubičiću iz knjige “KONDO KONDO”. Također, Večernji list, odnosno glavni urednik i urednik sporta prihvatili su sve uvjete navedene pod Copyrighta uključujući i snošenje  svih zakonskih posljedica u slučaju povrede autorskih prava autorice . Unatoč dogovorenom, ekskluzivne materijale dobivene od Irene Divković Milanović nisu objavili.

Potom su ta poglavlja publicirana na više portala u sklopu promocije sadržaja knjige “KONDO KONDO”. Priče o Kosteliću i Ljubičiću publicirali brojni portali pa tako: Source, BHmagazin, Sutra, NGbuntovnici, Portalbobo… Na poglavlje iz knjige reagirala je i Lepa Brena koja se iznenadila da joj je Carmen bin Laden Monte Carlo susjeda. (Više na Indexu,  NGbuntovnici, Svet, Vesti…).

Autorici knjige ” KONDO KONDO” 23. lipnja o.g. javila se novinarka Večernjeg lista Martina Strukić sa zamolbom da pomogne Večernjem listu s informacijama o poznatim Hrvatima koji žive u Monaku. Večernji je tim putem  obaviješten kako knjiga “KONDO KONDO” izlazi vrlo skoro te da da će u njoj biti publicirane priče o poznatim sportašima.

Tempiranje ukradenih priča, samo dva dana prije izlaska na tržište tiskanog izdanja knjige “KONDO KONDO” upućuje na zaključak kako se radi o planskoj krađi, smišljenoj s ciljem da se autorici oduzme ekskluzivitet sadržaja i autorsko djelo. Naime, komunikacija autorice i Večernjeg lista o Kosteliću i Ljubičiću datira iz druge polovice siječnja 2011. godine.

S obzirom na iznešene činjenice autoria knjige “KONDO KONDO” poduzet će sve zakonom predviđene radnje zaštite autorskog djela.
Inače, radi se o drugom slučaju povrede autorskih prava. Prvi put je protuzakonito za sadržajem knjige “KONDO KONDO” posegnuo Jutarnji list nakon što je Irena Divković Milanović plasirala poglavlje o prvoj ženi Ante Gotovine Kolumbijki Ximeni preko internetskih portala. T

7 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code