VAŠAR U GRADU OTPUŠTENIH KOJI NEMAJU ZA KRUH

VAŠAR U GRADU OTPUŠTENIH KOJI NEMAJU ZA KRUH

23. prosinca, 2014.

bozic sisak-720x340

Sisačka gradonačelnica je staljinistički unesrećila stotine obitelji

Napisao: Josip Frković

Građani Siska jedva su dočekali trenutak izlaska zadnjeg ovogodišnjega broja tiskanoga gradskog glasila, „Sisačkoga vjesnika“. Na naslovnici u prvom planu, poput Bregovićeva orkestra,„ za svatove i pokope“, video-snimatelj i dokumentarist Zdenko Plevančić na biciklističkoj stazi Trga dr. Franje Tuđmana. Po običaju, na osam koloriranih stranica A-5 formata letak donosi obilje informacija o uspjesima gradske uprave – od dobro planirana (valjda i potplaćena!) prihvaćanja proračuna za sljedeću godinu, uređenja biciklističkih staza ofarbanih u crveno, futurističkoj Debeljakovoj  DIV-reindustrijalizaciji Capraške šume, do dovršetka modernizacije Šipuševe ulice i topolovačkoga nogostupa, javnoj vodoopskrbi u Mađarima i stalcima za bicikle. Na zadnjoj, osmoj stranici SV-a, da ne povjeruješ, čestitka: „Sretan Božić i uspješna nova 2015. godina!“, potpisana od gradonačelnice Kristine Ikić Baniček… Usprkos ateizmu, i sve to u slavu njena neponovljiva lika i neprolaznoga djela. Mada je osobnim i obiteljskim planovima usmjerena prema Iblerovu trgu, gdje stoluje pokrovitelj svih dosega i (ne)uspjeha esdepejaca, partijski lider i slučajni kancelar, Zoran Milanović, spomenuta nam je drugarica ove godine priredila dva vašara. Prvi je onaj „Željezara“, koji slavi industrijsku i kulturnu – makar i socrealističku – prošlost nekad snažnog gospodarskoga grada, a drugi kirvaj što pro forma spominje i rođendan Spasiteljev. Baš kao da se radi o srbijanskoj palanci ili turskoj kasabi, u gradskom „cityju“ trostruka je sisačka vladarica smjestila objekte primjerene tjednim, mjesečnim ili godišnjim stočnim i drugim sajmovanjima. U trećoj trećini glavne gradske prometnice, Druge ulice braće Radića, pod prozorima sugrađana, našao se, ni manje ni više, nego poznati, drndavi autodrom. Slijede potom cirkuski ringišpil, sunovratni plastični tobogan, pečenjarnica, šatorska ispostava „Euroherca“ uspješne direktorice Božice Zlovolić, šator Ine i deseci štandova domaće i drugih radinosti.

BANIČEKOVE PATOLOŠKE ANATEME 

Pravi vašarski ugođaj i atmosfera što su ih marketinškim novcem, navodno, osigurale netom već spomenute firme, ali i „Končar“, nasljednica nesretne Sisačke, OTP-banka, PBZ, Hrvatske šume, MIP, sisački poduzetnički inkubator, Kulin, EXCO, McDonalds, Pan i Mile Božić – prerada drva, transport i mehanizacija… Premda se prvih dana sajmovanja službujući uslužnici nisu pretrgnuli od posla, poznata formula „kad djeca imaju novca – i kramari trže“ ispunila je očekivanja. Što je s kreativnošću, osobnim, socijalnim i političkim osjećajem prve osobe gradske i turističke administracije, koja je pričuvno plivalište-klizalište kraj Mahirove „Tri jagode“ i apoteke locirala na zapadnoj strani Kranjčevićeve? Tvrda i bezosjećajna poput sfingi Keopsovih piramida, koja je montiranim sistematizacijama radnih mjesta i otkazima staljinistički unesrećila stotinjak sisačkih obitelji, svoj izraziti poduzetnički talent i onaj naslijeđeni životnoga druga Darka i njegova poduzetničkoga šefa-genijalca, SDP-papagaja Gordana Marasa, odlučila je u Sisku provjeriti do najsitnijih detalja. Ali, sve će to narod pamtiti, prenositi od uha do uha. Odlična atmosfera, uz bogatu ugostiteljsku i gastronomsku ponudu i vatromet, bit će uvod i u veliki kršćanski blagdan. U gradu tisuća gladnih usta, tisuća otpuštenih metalaca, kemičara i građevinaca koji nemaju ni za kruh, ponudila je KIB obilje besplatnih promatračkih zabava. Olako i bez uključivanja zdrava razuma, gotovo u bunilu, ulaže 200.000 kuna. Posebna priča Božića u gradu Ledeni je trg podno gradskoga sata koji će s cijelom priredbom potrajati sve do 7. siječnja 2015. Ondje bi svoje klizačke sposobnosti sisačkom prevrtačkom piruetom svakako trebali provjeriti prvi građani Kristina i Darko. Glava te proslavljene obitelji, naime, osobito je zaslužan za projekt privlačenja donatora i sponzora iz Zagreba, premda je nakon smjene (i svoje izravne zasluge za izvršeni predbožićni „desant“ i prevrat pravaša-hadezeovaca“ – op.p.) na negostoljubiv Sisak bacio osvetničku partijsku anatemu. Red je, dakle, da postupno naplati kunske indulgencije.

UMALO PLIVALIŠTE NAMJESTO KLIZALIŠTA

A u minulom tjednu velikih kirvajskih priprema i iznenađenja, nazočili smo zabrinjavajućim pogledima komunalaca u vodenu površinu daskama ograđena montažnoga klizališta i u agregate snažnih crpki punjenih skupocjenom pitkom vodom iz gradskih hidranata. Ta, kriv je natprosječno topao prosinac. U lijepo i detaljno obnovljenoj crveno-žutoj Šipuševoj ulici, gdje su graditelji belajskoga „Mežnara“ Denisa Barešića od srpnja izgubili 40-ak neradnih i kišnih dana, brklje zabrana prometovanja stajale su sve do 18. prosinca i obilaska tzv. gradske elite. Kikinih prometnih stručnjaka koji su osmislili i pješačku zonu dijela Kranjčevićeve i Ulice Radićevih, pa i radove „Pismoradovih“ djelatnika. Radili su i usred bijela dana i tako olakšavali ionako kompliciranu prometnu situaciju brzinske obnove ulica i cesta. Petnaest dana prije Silvestrova, dotični su farbali horizontalnu prometnu signalizaciju na kolniku prilaznice i Mosta „Gromova“ iz smjera Strossmayjerove. I komotno ostavili znakove zabrana. Kolona je bila nepregledna, a vozači beskrajno strpljivi. Živjele Hrvatske ceste jednoga od dvojice sunjskih kumića, Miće gredskoga i gospara Darka! Kako glavni i sporedni izvođači ECP-a i drugih firmi napreduju puževim korakom, sukladno ekspertizi dipl.ing. riječnoga prometa, Siščani vjeruju da bi četverotračna Zagrebačka i ojačani odranski most iz 1934. mogli biti završeni oko 2020. Inače, održana je i osamnaesta dodjela „Zlatne Victorije“, trofeja Turističke zajednice grada, na kojoj su središnje figure bile KIB i friška nada SDP-TZG-a Milijana Borojević (ne dao Bog da je druge stranačke farbe – op.p.). Posebna je zanimljivost ove priredbe da nitko od „starih“, pa ni Mađerićev pionir uljepšavanja grada Željko Vrbanus, nije pozvan na podrumsku feštu. U skučeni Jazz-club Siscia.

Vodeći računa o svakoj naslijeđenoj lipi, brižna je predsjednica ocijenila kako je klub najstarije zidanice Maloga kaptola, koji je na početku dužnosničke karijere namjeravala unovčiti, najprikladniji i najjeftiniji. Bilo je nezaboravno, prenose rijetki sretnici i medijski djelatnici akreditirani u SDP-u, gradu i TZG-u. Čak su i prvi suradnici, vrlo česti neistomišljenici KIB-e morali pristati na arhimedovsku zatvorenost krugova vladajućih socijaldemokrata i hrvatskih nepotrebnih demokrata. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. boze
  #1 boze 6 siječnja, 2015, 07:44

  Zdenko je car od čovjeka….

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Ha-ha
  #2 Ha-ha 4 siječnja, 2015, 20:25

  Teško zavidnima i zlobnima, takvi su najveća kazna sami sebi…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Guest
  #3 Guest 28 prosinca, 2014, 14:45

  GUEST>>>> NE KOPIRAJ guesta gore već daj identifikaciju, označi svoju poziciju …..pa kada to učiniš kreni poljubiti ruku Dami Marini Merzel,vjeruj zaslužila je ….

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. guest
  #4 guest 27 prosinca, 2014, 16:09

  Kristina Ikić Baniček – BIK je već podjelila nekoliko stotina otkaza u trgovačkim društvima, ustanovama i u vijećnici, sve pod parolom da je to ušteda.Nova crvena barunica otkaze je prigodno dijelila za Uskrs i Božić…….normalno njoj to nisu svetci.Svi ste pljeskali kad je dijelila otkaze u vijećnici, no kad se počelo drmati u INI onda se odjedanput narod počeo buditi, ali opet ništa kad su dani otkazi u Kristalnoj kocki vedrine, nitko ništa. Ravnateljica KK V koja btw nema uvjeta tj. škole, staža da bude ravnateljica, ponosno je pod bor nekim djelatnicima stavila rješenje o otkazu. Da li oni što su dobili još lani otkaz imaju za kruh? Možda imaju ali kad primaju od svojih ostarjelih roditelja pomoć, pognu glavu. Što napraviti kad si ponižen do kranjih granica ljudskosti? Pravi put je da se mi svi udružimo i saznamo koliko je koštao ovaj vašar od “Božićnog grada” koji izgleda kao da je sad stigao iz Rume. Koliko koštaju razni poslovi koji se obavljaju u gradu?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Guest
  #5 Guest 24 prosinca, 2014, 22:35

  Nije istina da građani Siska nemaju niti za kruh..pa zaboga miloga…. onaj tko bi mene nit krivoga nit dužnoga namjerno ostavio bez kruha zasigurno nebi dočekao sutrašnji dan tj,. taj bi promptno bio POKOPAN makar i bez saznanja rodbine o tome gdje su mu kosti…po sistemu ti meni uništio egzistenciju a tako i ja tebi…onaj tko ne vjeruje samo nek krene uvjeriti se …dakle Siščani il su kreteni totalni ili BUDALE ili LAŽU svi oni da ih je netko ostavio bez kruha…..SUDBINU UZETI U SVOJE RUKE TREBA…bez obzira na poslijedice,naravno ako si u pravu….

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Klarens
  #6 Klarens 24 prosinca, 2014, 03:51

  Hvala ti voljena KPJ
  +++++++++++++++++++++
  Najgora macheho svih vremena
  +++++++++++++++++++++++++
  Nitko drugi nebi svojoj djeci
  +++++++++++++++++++++++++
  Niti pomislio tako shto uchiniti
  ++++++++++++++++++++++++++
  DJECI SVOJOJ !!!!!!
  ++++++++++++++++++++++++++
  CRKNI,ZLO PROKLETO

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. apocalypsedude
  #7 apocalypsedude 23 prosinca, 2014, 15:48

  Sisacka gradska uprava je gomila govana, idiota, lopova, uguza i neradnika. Samo svakih par godina najvece govno ispliva na mjesto gradonacelnika i tamo smrdi dok se netko ponovo zesce ne posere. Jos od pok. zupana kojem je na krov vikendice pao zlatni meteorit dok su drugima padale minobacacke mine gradom i zupanijom vladaju kriminal i glupost.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code