UVREDE ZA ŠUKERA, MAMIĆA, ŠTIMCA, SAMMIRA I BEQIRAJA

UVREDE ZA ŠUKERA, MAMIĆA, ŠTIMCA, SAMMIRA I BEQIRAJA

23. travnja, 2013.

borik-puntamika-navijaci-620x423

U sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ promatrači HHO-a pratili su utakmice 28. kola HNL-a i zabilježili sljedeća događanja.

HNK Cibalia – GNK Dinamo 0:1

Utakmica odigrana u subotu, 20.04.2013. na gradskom stadionu u Vinkovcima, s početkom u 15h pred oko 5.000 navijača. Među njima je bilo oko 500 pripadnika Ultrasa (navijačka skupina HNK Cibalie), dok se gostujućih Bad Blue Boysa okupilo oko 900.

Na početku utakmice Ultrasi skandiraju: „HNS pederi nogomet ste sjebali“, što su ponovili i u 31. minuti.

U 14. minuti pale jednu baklju. Dvije minute kasnije Sammiru, igraču Dinama, skandiraju: „Glupane“, „Jebo te Štimac“ (izbornik nogometne vrste), te „HNS pederi nogomet ste sjebali“. U 28. minuti igraču Dinama Fatosu Beqiraju, Ultrasi skandiraju: „Beqiraju mama ti je kurva“, te „Igrajte pičke“. U 45. minuti BBB skandiraju: „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“. U 50. minuti BBB pale desetak baklji. U 75. minuti BBB opet pale nekoliko baklji koje bacaju u teren i na atletsku stazu. U 81. minuti ponovo Ultrasi skandiraju Sammiru: „Jebo te Štimac“, a BBB: „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ što ponavljaju još nekoliko puta do kraja utakmice.

 

RNK Split – NK Osijek 4:1

Utakmica je odigrana u Splitu 20. 04. 2013., na stadionu Park mladeži, s početkom u 19.00 sati pred 400 gledatelja, od čega desetak navijača NK Osijeka. Utakmica je odigrana u mirnoj atmosferi, bez bacanja pirotehničkih sredstava, a izostala su ružna i neprihvatljiva skandiranja. Nije bilo ni rasističkih, etničkih ili seksističkih poklika.

HNK Rijeka – NK Lokomotiva 1 :2

Utakmica odigrana u subotu, 20. 04. 2013. u 19.00 sati na stadionu Kantrida, pred oko 4.500 gledatelja, među kojima oko 700 – 800 pripadnika Armade (navijačka skupina NK Rijeke). Prije početka utakmice jedan topovski udar, a u 10. minuti skandiranje: „HNS, pederi, nogomet ste sjebali“ te „Jebo vas Mamić“ što se ponavlja još dva puta. U 23.-oj čuje se kratko skandiranje „Purgerske pičke. U 50. minuti dva topovska udara, a potom skandiranje „Cigani, Cigani“ zbog nekih sudačkih odluka, da bi se potom nastavilo skandiranje protiv Mamića, a uslijedila je i cijela serija topovskih udara. Sve to popraćeno je skandiranjem i pjevanjem vulgarnih poruka HNS-u, a posebno njegovu predsjedniku Davoru Šukeru.

NK Slaven Belupo – HNK Hajduk 1:1

Utakmica odigrana u nedjelju 21. 04. 2013. u 19.00 sati, na stadionu u Koprivnici pred oko 2.500 gledatelja, od čega 300 pripadnika Torcide. Sama utakmica protekla je mirno, bez uobičajenih pirotehničkih predstava i uz vrlo korektno navijanje Torcide. Valja naglasiti da prilikom utakmica NK Slavena spiker redovito upozorava gledatelje na Zakon o sprječavanju nereda na sportskim terenima, te da rasizmu nema mjesta na stadionima. Uz to spiker upozorava da su utakmice na stadionu u Koprivnici pod stalnim video nadzorom, što sve pozitivno utječe na ponašanje publike.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code