UHIĆENA HILDA TOVŠAK VLADARICA VEGRADA

UHIĆENA HILDA TOVŠAK VLADARICA VEGRADA

3. ožujka, 2013.

 

Hilda foto

Prevarila i brojna hrvatska građevinska poduzeća

 

Piše:  Mihovil Tomić

U susjednoj Sloveniji u turbulentnom tjednu koji je za nama, dvije ženske osobe došle su na naslovnice svih dnevnih novina, portala, radio i tv emisija. Bile su to Alenka Bratušek, nova kontroverzna mandatarka Slovenske vlade i moguća buduća premijerka u elegantnom odijelu i Hilda Tovšak, nekadašnja direktorica Vegrada u otrcanoj trenirci s građevinskim čizmicama na nogama.

Slovenska tiskovna agencija (STA) je u subotu, 2. ožujka u popodnevnim satima službeno objavila vijest da je uhićena slovenska „građevinska barunica“ i da će ostati iza rešetaka idućih 30 dana.

KRATKA POVIJEST VEGRADA

Hilda Tovšak je bila direktorica jednog od najvećih građevinskih poduzeća u Sloveniji. Tvrtka Vegrad iz Velenja je nakon nerazjašnjene agonije završila u stečaju prije nekoliko godina, a vjerovnici su zatražili preko 450 milijuna eura potraživanja samo od matičnog društva, ne računajući tvrtke-kćeri.

Protiv nje se vodi više od deset kaznenih postupaka, uključujući nestali novac u rimskoj SPA, pranje novca u Panami i Vaduzu, prisvajanje novca prikupljenog od radnika za obitelj poginulog djelatnika Vegrada, dio kuće Simone Dimic, nezakonito trošenje novca iz EU fondova i niz drugih protuzakonitih radnji. Popis kaznenih djela je impresivan. Za poduzeće Vegrad vezuje se i sudbina oko 600 radnika iz BiH koji su ostali su bez plaća i svih ostalih prava nakon što je otvoren stečajni postupak Vegrada 2010. godine.

Neki izvori tvrde da se gospođa Tovšak često mogla sresti i u Sarajevu. Predstavljala se, navodno, kao predstavnica austrijskog Strabaga. Austrijski izvori smatraju da gospođa Tovšak ima „znanje“ koje je potrebno za „pridobivanje“ građevinskih poslova na području bivše YU, te napominju da će za njih na tom području biti dovoljno posla za najmanje sljedećih petnaest godina. Koja su to znanja i kako se pridobivaju građevinski poslovi mogli bi otkriti sudski postupci koji će se uskoro zaredati.

KAKO JE „LEGLA“ TOVŠAKICA

Uhićena je prije nekoliko dana na svom velebnom ranču u Šentilju pod Turjakom u Mislinji koji se prostire na 78.894 kvadratnih metara i privedna u policijsku postaju u Celju. Istražni zatvor odredio joj je sud u Slovenj Gradecu. Specijalizirano državno tužiteljstvo Slovenije je predložilo pritvor za nju i za još tri osumnjičenika među kojima se nalazi i jedan poljski državljanin, a sve temeljem naloga „Nacionalnega preiskovalnega urada“ (NPU). Istragom rukovodi specijalizirani državni tužitelj Harij Furlan.

Kriminalisti slovenske policije su prošli četvrtak na području Ljubljane, Celja i Novog Mesta izvršili 34 kućne pretrage i u prvom naletu je uhićeno 10 osoba od čega ih je šestero pušteno. Formalno uhićenje Tovšakice bazirano je nezakonitostima pri zapošljavanju i obavljanju građevinskih radova stranih radnika na Termoelektrani Šoštanj, te za njihovom beskompromisnom željom za zaradom i iskorištavanjem stranih radnika iz Srbije i Poljske, te njihovom fiktivnom zamjenom. Svih četvero uhićenih – Hilda Tovšak, Aleš Pangerc, Uroš Plankar i Marek Andrzej Konfisz, optuženi su prema ocjeni istražitelja da su svojim rukovođenjem ugrozili živote radnika migranata koji su obzirom na svoj društveni i radni status vrlo ranjiva skupina. Osim toga, Hilda je uz sve prijašnje optužbe dodatno optužena za trgovanje i iskorištavanje stranim radnicima putem jednog od svojih poduzeća pod nazivom Slavc d.o.o., te očito tone sve dublje u svim kaznenim postupcima. Jednostavnim rječnikom rečeno skupina je svoju protuzakonitu dobit ostvarivala na način da bi bolje plaćene radnike iz Poljske umjetno zamijenili sa slabije plaćenim građevinskim radnicima iz Srbije. „Trgovanje“ je bilo dogovoreno i realizirano za približno 20 radnika, dok su istražitelji pronašli u premetačinama imena i plan za otprilike još 100 nesretnika. Za taj “građevinski trafficking“ naša Hilda, navodno je u vlastiti džep strpala oko100 tisuća eura. Mali novac ali veliko i opasno kazneno djelo. Optuženoj četvorci prema slovenskom zakonu prijeti zatvorska kazna do pet godina. Čini se da je po svom mentalnom sklopu gospođa Tovšak previdjela da više nije u YU nego u EU. Konačno, ni Al Capone nije „legao“ zbog leševa već zbog relativno male pogreške u računovodstvu.

Gospođa Tovšak bila je članica SKD-a, dakle, kolegica danas EU parlamentarca Lojzea Peterlea. Po slomu Peterleovog SKD-a odjedrila je u stranku SLS. Mnogi nezavisni promatrači ovog kazneno-pravnog slučaja, mišljenja su da je Tovšak morala sve ove godine imati zaštitu politike obzirom na teška kaznena djela koja joj se stavljaju na teret. Koliku, to će se tek utvrditi. Slovenski internetski portali preplavljeni su komentarima čitatelja koji pozdravljaju ovo uhićenje. Čitajući ih, stekli smo dojam da je očito bila ozloglašena predstavnica slovenskog korumpiranog građevinskog lobija premreženog s visokom politikom.

 „ČISTA LOPATA“, „STOŽICE“, „BETNAVA“ , „DIMIC“…

Osim posljednjeg slučaja protiv Hilde Tovšak pokrenuto je niz drugih kaznenih postupaka koji posljednjih godina pune stupce crne kronike zemalja u kojima je „operirala“. Sličnim radnim imenima pojedinih postupaka kao i u slučajevima hrvatskog Uskoka i slovensko pravosuđe ima „kodna“ imena istraga koje se kasnije prelijevaju u sudske postupke pod istim nazivom.

Jedan od poznatijih i već započetih procesa nosi naziv „Čista lopata“. Naime, Zekrija Habibović,  vlasnik tvrtke „Zako“, kojemu je Vegrad za obavljene građevinske radove ostao dužan 165 tisuća eura također kazneno goni gospođu Tovšak. »Marš v zapor! , Uničila si mene in mojo družino!«, povici su koje je prilikom posljednjeg ročišta u Ljubljani uputio Habibović direktorici Vegrada usred sudnice. Presuda u ovom slučaju još nije postala pravomoćna.
U kaznenom predmetu dvorca „Betnava“ u Mariboru tužiteljstvo Slovenije je uložilo optužnicu protiv Tovšak zbog protuzakonitog pridobivanja i štete iz financijskih sredstava EU fondova, uništavanja i krivotvorenja poslovne dokumentacije, te ispostavljanja fiktivnih računa. Osim nje, na klupi za optužene našli su se ekonomi mariborske nadbiskupije Mirko Krašovec i Anton Ekart, direktorica tvrtke Betnava, Dragica Marinič i njen građevinski nadzornik Karel Bogatin. Prema optužnom prijedlogu prijete im kazne od osam godina zatvora.

Za sada, medijski najjače popraćena akcija slovenskog represivnog aparata u slučaju Vegrad odnosi se na predmet sportskog centra „Stožice“ izgrađenog u glavnom gradu Slovenije, kada je nakratko uhićen gradonačelnik Ljubljane, Zoran Jankovič. Ovaj slučaj je posebno odjeknuo u zagrebačkim poslovnim krugovima zbog tvrtke Egradnja kojoj je direktor i vlasnik Damijan Jankovič, kojega se u ovom slučaju sumnjiči za pranje novca. Slovenska policija je ovaj predmet otvorila sasvim slučajno pregledavajući poslovne knjige poduzeća »Akka« u vlasništvu Ane Kučan, kćerke bivšeg predsjednika Slovenije, Milana Kučana. Trag novca je vodio do familije Jankovič. Afera je buknula u trenutku posljednjih parlamentarnih izbora u Sloveniji, a zbog nastale situacije tadašnji predsjednik Slovenije, Danilo Türk nije predložio Jankoviča za mandatara vlade RS već je tu ulogu preuzeo Janez Janša. Bizaran detalj u aferi „Stožice“ čini i ponuda za dokapitalizaciju sportskog centra u Ljubljani od strane pokojnog libijskog diktatora Moamera Gadafija u visini od 30 milijuna eura. Motivi te poslovne ponude do danas su ostali nepoznati slovenskoj javnosti.

Posebnu medijsku pažnju gospođa Tovšak imala je u slučaju nekadašnje šefice kabineta Boruta Pahora po čijem je prezimenu „Dimic“, predmet i nazvan.

PERAČINA LOVE  OD VELENJA PREKO VADUZA DO PANAME

U sklopu istrage sumnjivih Vegradovih poslova kriminalisti su istražili i još uvijek istražuju preko 45 bankovnih računa van granica Slovenije. Posebno se istražuju računi u Panami, Lichtensteinu i u Austriji. Ovim filigranskim poslom se bavi državni tužitelj iz Celja Stanislav Pintar. Poseban naglask istražitelja je stavljen na poslovne odnose i transakcije novca između Tovšakove i Andreja Oblaka u Vaduzu budući je Oblak zastupnik više pravnih subjekata u toj alpskoj kneževini. Osim transfera novca

istražuje se i međusobna kupoprodaja tvrtki pod imenom Hypo Alpe-Adria Consultants i Immo Invest Fund. Obje navedene tvrtke iz Vaduza imale su u Ljubljani “parkiranu“ slovensku tvrtku Inventor koja se u samo nakon dva tjedna nakon osnivanja  „preparkirava“ na drugo mjesto u Ljubljani i to na adresi tvrtke Genero Invest, registriranoj za obavljanje djelatnosti oko nekretnina. Istražiteljima je posebno zanimljiva tvrtka Inventor iz Ljubljane gdje se pojavljuje ime Jerneja Tovšaka, sina glavne direktorice Vegrada.

Drugi krupni zalogaj u transferu novca čini Hildin transfer iz Vegrada u Panamu u visini od 22 milijuna eura još 2007. godine i na tvrtke blisko povezane s Hypo Alpe Adria Bank Slovenija. U tom financijskom poslu koji se odvijao preko Atlantika ključnu ulogu je imalo fantomsko panamsko poduzeće Enjuan Management Corp., kojega je također zastupao Andrej Oblak. Gospodin Miro Oblak ima registrirano prebivalište u Genevi i austrijsku putovnicu.

VEGRADOVI GRAĐEVINSKI PODUHVATI U HRVATSKOJ

Ako ste mislili da je višekratno fiktivno farbanje tunela u HAC-u originalno muljanje u građevinarstvu, grdno ste se prevarili. Hrvatski registri trgovačkih sudova i zemljišne knjige skrivaju mnogobrojne podatke o poslovanju kao i financijske transakcije gospođe Hilde Tovšak i gospodina Mire Oblaka i njegovog sina Andreja Oblaka. Kao primjer navodimo tvrtku Vila Helena, smještenu na adresi Alberi 300 u Savudriji, tik do golf kompleksa i hotela Kempinski. Nekretnina te tvrtke nalazi pak nešto južnije i to na otoku Hvaru u mirnoj uvali nedaleko Jelse.

Hrvatske tvrtke koje je prevario Vegrad  u gradnji kompleksa hotela Kempinski Adriatic s pripadajućim golf terenima u Savudrijskoj vali: Umag gradnja-Umag, Brolex-Buje, Metida-Umag, Dado-Umag, Građevinska mehanizacija-Buje, Partner-Umag, Dama-Umag, Duport-Umag, Građevinska mehanizacija Mikac-Umag, Izolacija-Koška, Đuro Đaković-Slavonski  Brod, Končar-Zagreb, Elkom Ivanec, Akos-Varaždin, Klimaterm-Zagreb, Klimaproing-Zagreb, Empiria-Krapina, Knegra- Strahoninec, Lepen-Podturen, Piger-Mursko Središće, Kermek-Čakovec, Megrad 3B-Novakovec, Turk graditeljstvo- Gornji Kraljevec, Intermegrad-Čakovec i Elmont Međimurje-Čakovec. Iako je gotovo svima u hrvatskoj bio poznat podatak da je Vegrad ostao dužan više od 3 milijuna kuna za nikad plaćene radove, to nije spriječilo da bivši predsjednik RH, Stjepan Mesić i nezaobilazni IDS-ovac Ivan Jakovčić otvore kompleks „Kempinski“ uz spektakularni medijski vatromet. Prema dostupnim podacima i neslužbenim informacijama novi poligon za golf projekt s „međunarodnim“ predznakom mogao bi biti lociran na jugu Hrvatske pod šifrom neophodnih turističkih investicija.

Očito je da s hrvatskim propisima nešto nije u redu kad se dogodi da strana tvrtka poput Vegrada neokrznuta ode s takvim dugovima iz RH, a državni financijski nadzor na to ne reagira. Zbog neisplaćenih dugova građevinske tvrtke iz Hrvatske prijavile su Vegrad USKOK-u pod optužbom da svjesno  želi oštetiti izvođače radova, kako bi ostvario protupravnu financijsku korist.

Porezni dugovi kako Vegrada, tako i osnovanih njegovih sestrinskih poduzeća u Hrvatskoj iznimno su veliki, a nalaze se u službenoj ali i javnoj evidenciji Porezne uprave RH. Evo nekoliko poduzeća u Hrvatskoj koje je osnovao Vegrad d.d. iz Velenja: Vegrad Zagreb d.o.o., Vegrad Velak Zagreb d.o.o., Vegrad gradnja d.o.o., Vegrad d.o.o., Vegrad Blato Jug d.o.o., Vegrad Adria d.o.o., Dom Šanci d.o.o., Kvatrić Centar d.o.o., itd.

Također postoje ozbiljne indicije o nezakonitim radnjama pojedinih sudskih djelatnika RH u postupcima koji su se vodili ili se još formalno vode pred hrvatskim sudovima, a koji su po svojoj naravi koruptivni, čiji negativni sudski rezultat je na koncu platila Hrvatska država umjesto Vegrada. Sudski sporovi u RH trajali su više od 20 godina, a svi su okončani proglašenjem stečaja građevinskog giganta iz Velenja krajem 2010. godine.T

21 komentar

Uskoči u raspravu
 1. Danielpat
  #2 Danielpat 28 studenoga, 2023, 08:38

  canadian pharmacy com accredited canadian pharmacy canadian pharmacy

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Richardvar
  #3 Richardvar 20 studenoga, 2023, 14:45

  tadalafil 20mg canada tadalafil for sale from india tadalafil uk generic

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Jameskig
  #4 Jameskig 11 studenoga, 2023, 16:58

  http://prednisone.digital/# prednisone 20mg tab price

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Robertger
  #5 Robertger 7 studenoga, 2023, 03:13

  buying prescription drugs in mexico online: п»їbest mexican online pharmacies – purple pharmacy mexico price list mexicanpharmacy.company
  global pharmacy canada [url=http://canadapharmacy.guru/#]canadian valley pharmacy[/url] reliable canadian pharmacy reviews canadapharmacy.guru

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Brianfaics
  #6 Brianfaics 3 studenoga, 2023, 08:56

  indianpharmacy com: indian pharmacy paypal – indian pharmacy indiapharmacy.pro

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Jamescaund
  #7 Jamescaund 28 listopada, 2023, 19:55

  http://kamagra.icu/# Kamagra 100mg

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Charlescab
  #8 Charlescab 11 listopada, 2023, 20:43

  mexican border pharmacies shipping to usa Mexico pharmacy online purple pharmacy mexico price list

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Jameswoold
  #10 Jameswoold 13 kolovoza, 2023, 03:02

  best ed drugs top ed drugs buy ed pills online

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. ClaudeDor
  #12 ClaudeDor 12 kolovoza, 2023, 20:32

  drugs for ed: best ed pills at gnc – ed drugs list

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. CharlesNub
  #13 CharlesNub 10 kolovoza, 2023, 07:44

  cure ed: new ed treatments – best drug for ed

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. JimmyEvema
  #14 JimmyEvema 7 kolovoza, 2023, 22:47

  cheap prednisone 20 mg: https://prednisone1st.store/# prednisone 20 mg tablet

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Betnava
  #15 Betnava 3 travnja, 2013, 20:53

  Po današnjem nalogu rimske kongregacije za duhovnike se mora nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec začasno preseliti na avstrijsko Koroško. Domnevni vzrok: njegova vloga pri finančnem zlomu mariborske nadškofije v aferi „Betnava“. Po Francu Krambergerju, predčasno upokojenem mariborskem nadškofu, ki se je moral umakniti iz javnega življenja, in Alojzu Uranu, upokojenem ljubljanskem nadškofu, ki bi moral že lani v Trst je Mirko Krašovec že tretji slovenski klerik, ki mu je Rim naložil umik bodisi iz javnega življenja Slovenije.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Guest
  #16 Guest 2 travnja, 2013, 13:38

  [quote name=”ZAGREB JURAJ B.”]Predstavništvo Vegrada Velenje od 01.12.1987-god. i Vegrad Zagreb d.o.o.poslovali su u Hrvatskoj vrlo uzorno za sve građevinske firme ,među naj korektnijim prema kupcu do2001 god.Gradili su stanove , obiteljske kuće ,industrijske hale i prvi ŠOPING CENTAR PREČKO ZA NEPOZNATOG KUPCA.Nikome nije ostao dužan , uredno platio sve koopernte i sve ostale obveze snaslova komunalnih doprinosa i porezai prireza. Nevolje Vegrada počele su sa smijenama tri ključna rukovodioca u VELENJU i direktoraVEGRADA ZAGREB[/quote]

  Dragi Juraj! Da li možda misliš na poštenjačinu od dir.Brajdića koji je primao mito prilikom prodaje svakog stana u Zagrebu i protiv kojeg se podnjelo niz krivičnih prijava baš u periodu koji spominješ? A što je s Vegradovim objektom Kvaternik Plaza u Zagrebu?

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. ZAGREB   JURAJ B.
  #17 ZAGREB JURAJ B. 30 ožujka, 2013, 16:26

  Predstavništvo Vegrada Velenje od 01.12.1987-god. i Vegrad Zagreb d.o.o.poslovali su u Hrvatskoj vrlo uzorno za sve građevinske firme ,među naj korektnijim prema kupcu do2001 god.Gradili su stanove , obiteljske kuće ,industrijske hale i prvi ŠOPING CENTAR PREČKO ZA NEPOZNATOG KUPCA.Nikome nije ostao dužan , uredno platio sve koopernte i sve ostale obveze snaslova komunalnih doprinosa i porezai prireza. Nevolje Vegrada počele su sa smijenama tri ključna rukovodioca u VELENJU i direktoraVEGRADA ZAGREB

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. gdo ve?
  #18 gdo ve? 13 ožujka, 2013, 06:01

  Sledi lastništva podjetja iz Luksemburga, ki je v Vegradovem zemljiškem poslu prejelo 2,7 milijona evrov, po trditvah tožilstva Slovenije pa ga obvladuje nekdanji prvi mož Hypo banke Božidar Špan, vodijo do Bahamov. Španovo premoženje bo iskala tudi banka, ki ga odškodninsko toži.

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. hello kitty
  #19 hello kitty 5 ožujka, 2013, 12:48

  ova je ženska verzija našeg čačića

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. ovo ima samo u HR
  #20 ovo ima samo u HR 5 ožujka, 2013, 00:44

  Zavod za poslovna istraživanja 26.2.2008. je uručio Prvu hrvatsku kunu, nagradu za najbolje hrvatske poduzetnike i menadžere. Među dobitnicima se nalazila i Hilda Tovšak, direktorica tvrtke kćeri slovenskog poduzeća Vegrad, registriranog u Zagrebu, u kojem je zaposleno troje predstavnika.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code