UHIĆEN AKTIVIST TONČI MAJIĆ I ODVEDEN NA PSIHIJATRISKO VJEŠTAČENJE

UHIĆEN AKTIVIST TONČI MAJIĆ I ODVEDEN NA PSIHIJATRISKO VJEŠTAČENJE

12. prosinca, 2011.

 

 

 

 

Civilizirana-Hrvatska-Drzavno-odvjetnistvo-gradanskog-aktivista-poslalo-psihijatru_ca_large

 

 

 

U ponedjeljak ujutro  u Splitu je uhićen aktivist Majić i odveden na psihijatrijsko vještačenje po nalogu suda, a na prijedlog državnog odvjetništva koje ga kazneno goni jer već godinu dana jednom mjesečno šalje pismo predsjedniku države i zajedno s njim rasparanu hrvatsku zastavu, što je kazneno djelo.

 

Majić na taj neobičan i provokativan način prosvjeduje zbog nerješavanja svoga 31 godinu starog sudskog slučaja.

 

»Po nalogu zagrebačkog Županijskog suda Majića treba dovesti u psihijatrijsku bolnicu Jankomir na psihijatrijsko vještačenje pošto se odbio dragovoljno odazvati vještačenju i prihvatiti sudski nalog«, potvrdio je Hini Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda na kojemu se protiv Majića vodi istraga zbog sumnji u počinjeno kazneno djelo nepoštivanja državnih obilježja RH.

 

Majić je novinarima kazao da mu je policija pri uhićenju u njegovu splitskom stanu pokazala sudski »dovedbeni nalog« te da očekuje da će u Zagreb biti prevezen poslijepodne.

 

»Svakog mjeseca rasparam hrvatsku državnu zastavu i pošaljem je predsjedniku Republike Ivi Josipoviću da bih ga upozorio u kakvom se stanju nalazi hrvatsko pravosuđe«, kazao je Majić koji se trenutno nalazi u policijskoj postaji. Objasnio je kako je prvi put zastavu rasparao 14. listopada prošle godine, točno na 30. godišnjicu prometne nesreće u kojoj je teško ozlijeđen i nakon koje je ostao invalid.

 

»Sud u Splitu je još 1982. utvrdio da nisam kriv za ovu nesreću i ja tražim odštetu od oko 200.000 eura koja mi je počela stizati tek nakon što sam lani u listopadu prvi puta rasparao zastavu i poslao je predsjedniku. No, do sada sam dobio tek oko jedne trećine traženog iznosa i dok mi se ne isplati cjelokupna odšteta nastavit ću svakog mjeseca prosvjedovati na isti način«, kazao je Majić.

 

Majić je nekim medijima iz policije poslao SMS poruku da neće surađivati i da nikakvog vještačenja neće biti. U državnom odvjetništvu kažu da Majić ima pravo odbiti vještačenje jer nitko ne može biti na to prisiljen, a glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu kaže da se u tom slučaju »neće moći ništa napraviti«

 

Postupak protiv njega pokrenulo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo nakon što je Ured predsjednika o Majićevim pismima izvijestio glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

 

Predsjednik Ivo Josipović je Majića nedavno čak pozvao na Pantovčak na prijem povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

 

Glasnogovornica zagrebačkog državnog odvjetništa Dunja Pavliček kazala je Hini da se Majić odbijao podvrgnuti vještačenju pa je istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić od policije zatražila njegovo privođenje na vještačenje.

 

Majić je nekim medijima iz policije poslao SMS poruku da neće surađivati i da nikakvog vještačenja neće biti.

 

Glasnogovornica Pavliček kazala je da Majić ima pravo odbiti vještačenje jer nitko ne može biti na to prisiljen. T

 

 

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code