UDRUGA NADA

UDRUGA NADA

21. studenoga, 2012.

 P1010314

Predstavnik Udruge Nada danima protestira na mjestu  gdje se spajaju Cjetni trg i Bogovićeva ulica u Zagrebu. Protestira zbog oboljelih od poremećaja u prehrani za koje u Hrvatskoj od nadležnih institucija nema dovoljno razumijevanja.

Udruga “Nada” osnovana je u listopadu 2002. godine u Zagrebu kao nevladina, neprofitna udruga za pomoć oboljelima od poremećaja u prehrani. Predsjednik Udruge je dr. Mladen Tršinski, a tajnik Hrvoje Rendulić. Stalno članstvo čini 10 liječnika različitih specijalnosti: internisti, pedijatri, gastroenterolozi, endokrinolozi, psihijatri, psiholozi i dijetetičari. Uz njih, članove Udruge čini i 290 oboljelih i članova njihovih obitelji.

Obzirom da Udruga Nada još nema svoje prostorije i komunikacije, za potrebne aktivnosti koristi prostorije Udruge Duga, Ksaver 200, Zagreb.

Ciljevi Udruge su senzibilizacija javnosti s obzirom na težinu i ozbiljnost bolesti kao i na njenu sve veću pristutnost, destigmatizacija bolesti zbog krivih kulturoloških stereotipa o bolesti, edukacija oboljelih i članova njihovih obitelji, ukazivanje na dostupnu literaturu, pravodobno upućivanje oboljelih na odgovarajuća mjesta liječenja, koordinacija dislociranih mjesta liječenja, razni oblici druženja, očuvanje dostojanstva i integriteta oboljelih. Udruga se posebno zalaže za osnivanje centra za liječenje oboljelih u kojemu bi multidisciplinarno surađivali liječnici svih potrebnih specijalnosti nužnih za stručni tretman oboljelih.

Udruga Nada redovito sudjleuje na javnim natječajima kako bi financirala svoje aktivnosti. Do sada je dobila sredstva za rad i provođenje projekata Udruge od Gradskog zavoda za zdravstvo i socijalnu skrb te od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Od Gradske uprave traženi prostor za rad još nije dobila.

Udruga je rad počela projektima “Savjetovalište Tračak nade”, koji je namijenjen svima koji traže bilo kakvu pomoć u liječenju kao putokaz u savjetodavnom smislu te projektom “Edukacija oboljelih i njihovih obitelji”, kako bi se osigurao minimum dostupnosti elementarnih znanja o bolesti i njenom liječenju zbog poteškoća koje proizlaze iz antagonizma u bližoj okolini oboljelih. Udruga je bila prisutna na HR-u, Obiteljskom radiju, Radiju 101, Katoličkom radiu, Radio Rijeka i Radio Split, također u nekoliko emisija HRT-a, RTL-a, Nova TV, OTV, te u Večernjem listu, Jutarnjem listu, Novom listu, Vijesniku, Slobodnoj Dalmaciji, Svijetu, Zdravlje, Elleu, Cosmopolitanu, Gloriji, Extra-i, Story-u, Teenu, OK-u, HIT-u i Školskim novinama. Organizirala je predavanja stručnog članstva u prostorijama Hrvatskog školskog muzeja, te okrugle stolove i javne tribine u organizaciji Gradskog poglavarstva i Udruge iz Splita. Stalno suraduje sa sestrinskom Udrugom “Libella” iz Rijeke i Splita. T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code