UOČI BLAGDANA POGONI BADELA NE RADE

UOČI BLAGDANA POGONI BADELA NE RADE

17. prosinca, 2013.

79286

Nešto slično događalo se i u vrijeme turističke sezone

 

Priredio:Mihovil Tomić

Udruga malih dioničara Badel Badelovcima u subotu 14. prosinca u 12.00 sati održala je  svoju XIV. sjednicu u prostorijama Društva političkih zatvorenika žrtava komunizma na Trgu kralja Petra Krešimira u Zagrebu.

U uvodnom dijelu izlaganja Anto Perković informirao je male dioničare Badela 1862 o teškom stanju u tvrtki kojoj nekoliko posljednjih uprava konstantno gomila gubitke. Apsurd je, naglašeno je na Skupštini, da u sadašnje vrijeme kada je najveća potražnja za pićima iz Badelova programa, proizvodnje linije gotovo stoje. To ne može biti slučajno, naglašeno je u izlaganju.

 

SUD PRESUDIO U KORIST MALIH DIONIČARA

Dioničari su bili informirani o dopisima koje je Udruga uputila na sve relevantne državne institucije i političke autoritete da se spasi tvrtka – od predsjednika Vlade RH, Zorana Milanovića,  Ministarstva gospodarstva, Ministarstva financija, pa do predsjednika Sabora. Skupština je protekla u znaku tumačenja dviju najznačajnijih pravomoćnih sudskih presuda koje bi trebale biti osnova da se Badel 1862 vrati dioničarima, i to: pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda o ništetnosti odluka skupštine od 25. listopada 2010., te Odluke Ustavnog suda, kojom se praktički tvrtka vraća stvarnim vlasnicima – malim dioničarima Badela 1862. Temeljem tih presuda i odluka uslijedio je prijedlog predsjednika Udruge Ante Perkovića Trgovačkom sudu, u Zagrebu za osiguranje privremene mjere – povrata podržavljene tvrtke njezinim stvarnim vlasnicima. 

Na sjednici, koju je vodio predsjednik Udruge, Anto Perković doneseni su brojni zaljučci i odluke. Između ostaloga tražit će se pravda preko institucija pravne države u Republici Hrvatskoj kao i internacionalizacija pred pravosudnim i političkim tijelima Europske unije. Zahtjeva se prekid mobinga nad dioničarima – radnicima Badela 1862 koji su zbog straha od gubitka radnih mjesta osuđeni na šutnju oko kriminala koji se događa u firmi. Stav Uprave o malim dioničarima vidljiv je i u njihovoj odluci da se udruzi zabrani održavanje sjednice na adresi Grada Gospića 7, na kojoj je uredno registrirana i ispunjava sve zakonske uvjete za legalno i legitimno djelovanje. Stoga su se dioničari morali snaći za prostor i sjednicu održati u prostorijama Društva političkih zatvorenika.

Udruga je inicirala pokretanje kaznene odgovornosti, zbog štete učinjenje tvrtki, za članove bivše i sadašnje Uprave, u kojoj su najodgovorniji: Zvjezdana Blažić, Srđan Oreb i Ivo Markotić, a isto tako i za članove Nadzornog odbora u sastavu: Zdenko Ljevak, Ana Mandac, Ante Vrančić, Matej Tomažin, Tomislav Vujić i drugi.

Anto Perković na sjednici je iznio cijeli presjek događanja u Badelu od 2009. kada je tvrtka izvrsno poslovala, do danas kada firma propada. Na sjednici su jednoglasno donesene odluke da se od Vlade RH zatraži održavanje izvanredne glavne skupštine Badela 1862 d.d., te ze zahtjeva povrat imovine društva malim dioničarima, obeštećenje malim dioničarima, otkup dionica od malih dioničara, ali i revizija poslovanja.

 

PREKINUTA PREDSTEČAJNA NAGODBA

Tvrtka Badel 1862 u prvih je devet mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 26,1 milijun kuna, što je povećanje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 12,9 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni su prihodi tvrtke ostvareni u iznosu od 246,05 milijuna kuna i smanjeni su 6,9 posto. Pad prihoda, kako pojašnjavaju u tvrtki, posljedica je otežanih uvjeta poslovanja tijekom ove godine, nelikvidnosti zbog blokade računa u prvim ovogodišnjim mjesecima te posljedično nemogućnosti urednog financiranja proizvodnje uoči turističke sezone.

Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su smanjeni sa 250,1 milijun kuna, na 232,7 milijuna kuna.

U prvih devet mjeseci ukupni rashodi Badela iznosili su 272,16 milijuna kuna i smanjeni su prema istom razdoblju lani za 1,9 posto.

Pritom su materijalni troškovi manji za 4,5 posto, na 162,5 milijuna kuna, a smanjeni su i troškovi osoblja za 3,8 posto, na 39,6 milijuna kuna. Istodobno su financijski rashodi povećani 33,2 posto, na 40,4 milijuna kuna, a glavni razlog, kako se navodi u izvješću, su kamate na dospjela dugovanja.

U pojašnjenju poslovnih rezultata navodi se i kako Badel 1862 posluje u uvjetima utvrđene nelikvidnosti i neadekvatnosti kapitala te je nad tvrtkom pokrenut postupak predstečajne nagodbe koji je trenutno u fazi prekida.

Donošenjem rješenja o prekidu postupka predstečajne nagodbe Badel nastavlja poslovati i postupati sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi pri čemu su produljeni rokovi provedbe postupka do okončanja poreznog nadzora.

U tijeku je izrada programa restrukturiranja Badela za što je angažirana konzultantska tvrtka A.T. Kearney, a cilj izrade programa je što brži izlazak iz postupka predstečajne nagodbe i eventualno pronalaženje strateškog partnera, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. alo...
    #1 alo... 18 prosinca, 2013, 12:02

    Gdje je nestala Zvjezdana Blazic?

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code