U SUKOBU S PERCEPCIJOM O SEBI

U SUKOBU S PERCEPCIJOM O SEBI

31. kolovoza, 2011.

 

Piše: Zoran Milanović

Vijest da je  Agrokor u srpnju  preuzeo  nepoznatu kompaniju Romah, s malim prihodima  i gubicima, kojoj je vlasnik bila supruga guvernera Rohatinskog, te da je ta kompanija, kako tvrde u HNB-u, u vlsništvu kuće u kojoj živi bračni par Rohatinski, istinski me pogodila  kao grom iz vedra neba. Vjerujem i brojne druge građane ove napaćene zemlje koji su u liku i djelu Željka Rohatinskog vidjeli jedinog  ili pak jednog od rijetkih poštenih figura na hrvatskoj javnoj sceni čije su  ime   ti isti građani javno dozivali da se angažira na narednim parlamentarnim izborima, s iskrenom željom da upravo on  postane novi hrvatski premijer kojem narod vjeruje. HSLS ga je htio staviti na svoju listu, a mediji su se nedavno raspisali da hrvatska stranačka scena drhti od eventualnog angažmana Željka Rohatinskog na narednim parlamentarnim izborima. Doktor ekonomskih znanosti i samozatajni guverner HNB-a, postao je velepopularan  onoga trenutka kada ga je ugledni britanski novčarski magazin The Banker proglasio najboljim europskim gu­­vernerom i najboljim središnjim bankarom na svijetu u 2008. godini. Magazin The Banker (pripada publikacijama grupe Financial Times), koji revnosno prati financijska kretanja u svijetu od 1926. i svake godine u svom siječanjskom broju objavljuje  izbor najboljeg regionalnog guvernera i ‘guvernera godine’ u svijetu, na temelju ocjena uredništva i istraživanja provedenog među bankarima i ekonomskim analitičarima.

Stoga je vijest koju je objavio Poslovni dnevnik da je Agrokor preuzeo nepoznatu kompaniju i to s gubicima, guvernerove supruge a da je kuća u kojoj obitelj Rohatinski živi u vlasništvu te kompanije ne ide ni malo u prilog čelnom čovjeku HNB-a. Tim prije što je, kako piše Index ta tvrtka tri godine bilježila gubitke (čak do milijun kuna) i firmi je prijetio stečaj, a time i opasnost da guverner ostane bez kuće. “Agrokor  je platio normalnu tržišnu cijenu za tvrtku, oko dva milijuna kuna, što naravno uključuje i imovinu tvrtke, dakle i kuću”, objasnio je guverner Rohatinski u Novom listu. “Od tog novca od prodaje tvrtke, moja je supruga ponovno otkupila kuću kao fizička osoba i kuća je sada u njenom vlasništvu kao fizičke osobe’, pravdao se Rohatinski. No, bez obzira na sva ta guvernerova pravdanja, i na notornu činjenicu da su on i Todorić prijatelji još iz studentskih dana, te da je  Rohatinski svojedobno bio i zaposlenik Agrokora, čini se da je,  sve do jučer, najpopularniji lik iz suvremene  hrvatske sumorne stvarnosti Željko Rohatinski ne samo u možebitnom sukobu interesa nego, što je znatno gore, u sukobu sa stvorenom  percepcijom javnosti o njemu.  A u javnoj percepciji guverner HNB-a doživljavan je kao nadljudsko biće, čovjek koji se hrabro suprotstavlja političkoj nomenklaturi štiteći stvarne ineterese  građana i monetarne  temelje države. O takvom Rohatinskom mediji su se prosto utrkivali tko će bolje  i tko će više napisati ljepših priča pa tako u jednoj od njih se tvrdi da je Roha, kako ga od milja zovu, postao  faca i na megapopularnom Facebooku, gdje su njegovi obožavatelji osnovali klub koji je tada imao  već više od 650 članova. ‘Živa legenda, čovjek koji kunu ima u malom prstu, a Hrvatsku u velikom srcu, rijetka pojava, najpametniji čovjek u Hrvatskoj, jedina osoba u državi koja zna što radi – opisuju Rohatinskog njegovi fanovi,  koji priznaju da nemaju pojma o gospodarstvu, ali sviđaju im se guvernerove ljudske kvalitete. A njegove kolege bankari, tvrdili su da su ‘ljudi  u Rohatinskom  prepoznali čovjeka koji je spreman žrtvovati se za opće dobro, stručnjaka koji nije vezan uz politiku i bori se za svoje stavove, a iznad svega je skroman, poš­­ten i moralan. To su osobine koje svi mi priželjkujemo’, ushićeno će bankari.

O Rohatinskom su mediji pisali i da je veliki  radoholičar,  radi i subotom i nedjeljom, a od ukupnog godišnjeg  odmora koristi samo sedam dana. U ispaćenom puku Rohatinski   postaje gotovo mitsko biće, a u   društvu  u kojem,  baš kao u  Škorinoj pjesmi, ‘na sve strane dižu glave, ptice rugalice’ on postaje najbolji među nama, koji istini za volju, noću vodu ne pije, niti bijelo lice mije, ali isto tako ne ispija skupocijena vina na svečanim ručkovima i večerama, jer je skroman i  nema ni vremena pa na brzinu pojede  sendvič kojeg mu naprave u nekoj trgovini. No, percepcija javnosti o njemu nakon otkrića Poslovnog dnevnika mogla bi, kako tvrdi Ljubo Jurčić na portalu Politika plus, biti bitno narušena, jer Rohatinski je stekao status u društvu kao principijelna osoba. Ali i neovisna. Bojim se da bi, nakon svega, ispaćeni puk koji je  u guvernerovu liku i djelu vidio  svog idola, sa žaljenjem mogao konstatirati,  da ‘nije Roha sve što sija’, nego da je Roha  samo ‘Todorićeva lutka na koncu’,  kako je to već ustvrdio Index. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. CHF
  #1 CHF 2 rujna, 2011, 07:39

  Koji lik..?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. peri&deri
  #2 peri&deri 1 rujna, 2011, 20:28

  cini mi se da danas nije mucketao dok je obrazlagao taj familijarno-financijski spin

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code