U SISAČKI CARITAS STIGLO 40 TONA MANDARINA IZ OPUZENA

U SISAČKI CARITAS STIGLO 40 TONA MANDARINA IZ OPUZENA

23. prosinca, 2014.

DSC07322

U katedralnu župu Uzvišenja svetog Križa u Sisku u zadnjih mjesec dana stigla je donacija od ukupno 40 tona mandarina iz Opuzena. Prvi dio od 12 tona stigao je 5. prosinca, zatim 8 tona 13. prosinca, a posljednja pošiljka od 20 tona u subotu 20. prosinca 2014. godine. Sve to zahvaljujući đakonu Mariu Šagolju, koji je bio veza s obitelji Kapović iz Opuzena koja je donirala mandarine, i obitelji Zaloker od kojih je Marija Zaloker voditeljica župnog Caritasa katedralne župe u Sisku, a koja se angažirala oko podjele mandarina. Naravno, bez katedralnog župnika preč. Marka Karače ništa od ovog ne bi bilo moguće i zahvaljujući njegovoj susretljivosti mogla se provesti ova akcija prihvata i raspodjele doniranog voća. 

Obitelj Kapović već se preko trideset godina bavi uzgojem voća i ove godine ih je, isto kao i druge proizvođače teško pogodila činjenica da otkupljivači s kojima su inače surađivali, nisu preuzimali njihovu robu. Ministarstvo poljoprivrede je ponudilo dio rješenja dopuštajući im donaciju određenih kvota voća koje bi im djelomično trebale biti plaćene.

Mandarine su podijeljene između Katedralne župe koja je mandarine podijelila kako korisnicima Župnog caritasa, tako i župljanima, župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku, Sv. Josipa Radnika u Galdovu, Sv. Marije Magdalene u Selima, Sv. Antuna Padovanskog u Ćuntiću, Sv. Antuna Pustinjaka u Odri, Sv. Marije Magdalene u Sunji, Prečistog Srca Marijina u Ilovi, Sv. Mihaela Arkanđela u Prelošćici, Blaženog Alojzija Stepinca u Budaševu i Sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi.

Dio mandarina podijeljen je i raznim udrugama s kojima volonteri župnog Caritasa katedralne župe surađuju, pa su tako dio dobili Udruga hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Sisak i Velika Ludina, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sisak Novi, Braniteljska udruga “Dabrovi” Sisak, Centar za žene Adela – Sigurna kuća Sisak, socijalno ugrožene osobe u Sunji, Dječji dom Vrbina, Udruga umirovljenika Sisak Novi, Dječji vrtić Sisak Novi i Udruga invalida rada Sisak.

Isto tako iz župnog Caritasa Katedrale ističu kako im je bilo drago što napokon mogu malo vratiti tvrtkama koje već desetak godina prate i pomažu rad njihovog caritasa, a dio njih sada također trpi teške posljedice ekonomske krize u Hrvatskoj, tako da je dio mandarina doniran i njihovim djelatnicima. To su poduzeća Mlin i pekare Sisak, Komunalac Sisak, Gradska groblja Sisak, Grass, Radio Sisak, Radio Quirinus, Gradski muzej Sisak, Swisslion, djelatnicima u kuhinji Opće bolnice Sisak i drugima. Dio mandarina doniran je i Pravoslavnoj parohiji u Sisku.

U vrijeme kada je stigao drugi dio donacije u Sisku se održavao 20. zimski kup Hrvatske u ronjenju te je dio mandarina doniran i Ronilačkom klubu Sisak koji je ovu donaciju podijelio stotinjak natjecatelja koji su došli iz svih dijelova Hrvatske.

Iz Župnog caritasa Katedrale zahvaljuju se i Postaji prometne policije Sisak koja je uvijek osigurala izlazak šlepera iz centra grada, ali i građanima na strpljivosti zbog zaustavljenog prometa.

(MZ) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code