U EU SI ZASTUPNICI SMANJUJU PLAĆE

U EU SI ZASTUPNICI SMANJUJU PLAĆE

20. travnja, 2013.

 

Francois-Hollande- 2165750b-460x288

Brutto plaća Ingrid Antićević Marinović 43.221,00 kuna

Piše: Saša Radović

7.prosinca 2012. Hrvatski sabor počeo je svoj radni dan sa šest zastupnika. Dakle, tog crnog petka 145 zastupnika Hrvatskog sabora pokrali su Vas, mene i 4.5 milijuna hrvatskih građana. Samo 6 zastupnika od njih 151 zaradilo je dio svoje plaće toga petka, ostalima treba oduzeti ono što su uzeli iz džepa nama građanima“.

Ovaj tekst objavili smo prošle godine na našem portalu. A ove godine saznali smo kolike su plaće 151 zastupnika Hrvatskog sabora. Objavit ćemo samo jednu, onu srednju – ima većih i manjih, ali razlike nisu velike. Naša zastupnica Ingrid Antičević Marinović ima bruto plaću od 34.481,00 kuna, paušal 1.500,00 kuna, stanarina i režije 3.000,00 kuna, putni troškovi 3.240,00 kuna, odvojeni život 1,000,00 kuna – ukupno 43.221,00 kuna mjesečno. Auhhh!

 

SAMNJITI I BROJ ZASTUPNIKA

 

Zakon i pravilnik koji su sami sebi saborski zastupnici donijeli i visoko podigli ruke pri glasovanju, propisuju da naša Ingrid zaslužuje tih 43.221,00 kuna mjesečno, te da i ostali zastupnici zaslužuju takve plaće, nešto veće ili nešto manje od njezine. No, ako ona i ostali zastupnici zaista misle da mi moramo vjerovati (mast trast!) da je to OK, da je u redu, korektno i nadasve zasluženo – onda bi ono englesko „trast“ trebalo promijenili u jedno veliko hrvatsko – „trasssss!“ S vilama i roguljama, kao u doba Matije Gupca.

Te plaćetine trebalo bi svesti u realne okvire, u najviše dvije prosječne hrvatske plaće. A broj zastupnika u osiromašenoj i jadnoj „Lijepoj našoj“ trebao bi biti mnogo manji od broja 151!

95% hrvatskih građana složit će se s ovom postavkom, a 5% bacit će drvlje i kamenje na autora ovih redova. No, dovoljno je pogledati ponovno ovaj tekst i prisjetit se onog petka 7. prosinca 2012. Što je još mnogo, mnogo nepovoljnije za tu „gornju kuću“ činjenica je da svakim danom živimo sve gore i da su odgovorni za to plaćeni 43.221,00 kuna mjesečno ili nešto više ili manje od toga. Uz to godišnje potroše na službena putovanja oko 2.000.000,00 kuna, na predstojnike potpredsjednika Sabora koji im uopće ne trebaju, 850.000,00 kuna. Nećemo spominjati pregolemi luksuzni vozni park, vozače…

Kritika ili pokušaj da se od Vlade RH ili od Hrvatskog sabora očekuje neka suosjećajnost s narodom, solidarnost ili humanost, promašene su teme. Zato se okrenimo jednostavnim i mogućim prijedlozima ublažavanja stanja u kojem se nalazimo. Nisu to neke znanstvene ekonomske studije koje korjenito rješavaju problem, nego dio, segment koji može pomoći. To je samo pogled ustranu, prema razvijenima, mnogo bogatijima i humanijima:

Premijer njemačke savezne pokrajine Schleswig-Holstein, Torsten Albig izrekao je ono što ni pod koju cijenu ne bi ni pomislio hrvatski dužnosnik: „Građani neće štedjeti ako im mi ne pokažemo primjerom“. Najprije je smanjio plaću sebi, a zatim pokrajinskim ministrima. Skinut je i neoporezivi dodatak na plaće, a smanjeni su i izdaci za mirovinska osiguranja.

Koliko bi „naših“ zastupnika diglo ruke za izglasavanje smanjenja svojih plaća? Nitko! Slavko Linić kaže: „Skidanje plaća nama (povlaštenima!) je glupost. To ni malo ne utječe na državni proračun“. Njegova Kumrovačka škola poučavala je samo o partijskoj solidarnosti – dok je solidarnost prema ostalima ostala izvan školskog programa.

Za razliku od Linića i 151 hrvatskog zastupnika u Češkoj su saborski zastupnici 2010. digli ruke i izglasali sebi smanjenje plaća i ukidanje prava na besplatni javni prijevoz. Britanski premijer David Cameron smanjio je plaće zastupnicima, belgijski premijer Elio Di Rupo smanjio je plaću sebi, svim ministrima i državnim tajnicima. Vlada Španjolske, također! I u susjednoj Sloveniji 2009. godine smanjene su plaće zastupnika.

 

HOLLANDE SEBI SMANJIO PLAĆU ZA 30 POSTO

 

Da netko upita našu Vladu ili Hrvatski sabor što misli o francuskom predsjedniku Françoisu Hollandeu – začuo bi se grohotan smijeh i izjava koju nije pristojno ni izreći, ni napisati. Jedan od naših liječnika, ministara napisao bi mu uputnicu za kliniku Vrapče (psihijatrijska bolnica).

Hollande je sebi i ministrima smanjio plaću za 30 posto. Ukinuo je sva službena vozila i pomoć Crkvi u visini od 2,3 milijarde eura. Uveo je porezne olakšice za kulturne djelatnosti, nametnuo poreze privatnim bankama, te papreno oporezovao one sa visokim zaradama.

A što je s ona dva najmoćnija u svijetu, s Putinom i Obamom? Vladimir Putin u svojoj grandioznoj vili od milijardu dolara, uopće ne razmišlja o plaći. A, Barack Obama si je nedavno smanjio plaću. Za kojega će se naši dužnosnici opredijeliti? Pa, za Putina, dabome! Moskva nam je bliža nego New York.

 

ZASTUPNIČKE PLAĆE SMANJITI NA 10 000 KUNA

 

Vratimo se na prijedloge za ublažavanje materijalnog i moralnog rasapa u Hrvatskoj. Počnimo sa solidarnošću!

– Do izlaska iz krize, svim hrvatskim dužnosnicima Vlade RH i zastupnicima Hrvatskog sabora treba smanjiti plaću na 10.000,00 kuna.

– Ukinuti sva službena vozila.

– Broj od 151 zastupnika smanjiti na 81.

– Uvesti poreze po uzoru na Francusku.

– Iz banaka poreznih utočišta vratiti 30 milijarda eura opljačkanog kapitala.

– Ispitati imovine svih 263 multimilijunaša i oduzeti sve što je opljačkano.

– Prestati otplaćivati kredite koje su svojevoljno bez dozvole naroda uzimali vlastodršci.

Posljednja dva prijedloga treba pojasniti. Po Wealth-X, balkanskih multimilijunaša ima 438. To su oni koji imaju više od 30 milijuna dolara. Skoro svi jučer nisu imali ništa, što ukazuje na veliku vjerojatnost da su pokrali i opljačkali svoj narod. U Srbiji je 90 tih tajkuna, u BiH 85! Hrvatska je daleko ispred svojih susjeda. Mi imamo 263 multimilijunaša, no pitanje je možemo li se time hvaliti – ili se crvenjeti od stida? Ili smo jako pametni – ili najbolje krademo!

Po pitanju neplaćanja kredita imamo svjetske uzore i moralno opravdanje ne vraćanja „nevoljnog duga“. Po Alexanderu Sacku; Dug je nevoljan ako se uzima bez odobrenja i bez znanja naroda, a nevoljan je i ako ne donosi benefit narodu.

Hrvatski narod nikada nije odobrio zaduživanja. Pohlepna i bahata elita o zaduživanju sama je odlučivala. Nitko ne zna, gdje su uzeti krediti, koliko, kada, koliko je otišlo u privatne džepove??? Općepoznata je činjenica da ti krediti nisu donijeli ništa dobro narodu.

Ovih nekoliko grubih skica prijedloga, samo je mali dio mogućeg ali neophodnog da se pokrenemo „prema gore“ i prestanemo padati. To je daleko od dovoljnog, od pravog znanstvenog ekonomskog plana, od buđenja privrede, od uvođenja pravne države…

Ali, s nečim treba početi!

 

 

Anno Domini MMXIII. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code