TURBULENTNA BADELOVA SKUPŠTINA

TURBULENTNA BADELOVA SKUPŠTINA

19. kolovoza, 2011.


R
edovna godišnja skupština tvrtke Badel 1862 iz Zagreba, koja će se održati u subotu 20. 08. ove godine, nikako neće proteći mirno. Očekuju se sukobi članova bivše i sadašnje uprave Badela 1862 zbog pogrešnih poslovnih odluka na štetu tvrtke, a pored svega toga, i država je odlučila uči u vlasničku strukturu ovog proizvođača alkoholnih pića.

Iako je trend da se država oslobađa tvrtki koje su u njezinom vlasništvu, u slučaju Badela 1862, Vlada Jadranke Kosor odlučila je postupiti drugačije. U vlasničku strukturu država tako ulazi po cijeni od 100 kuna za jednu dionicu, dok je cijena te iste Balelove dionice na burzi svega 50 kuna. Prema tome, Vlada s tvrtkom sklapa državno štetan posao. Isto tako, nitko nije rekao premijerki Jadranki Kosor da će u slučaju ulaska države u vlasničku strukturu Badela 1862, doći do nedopuštene koncentracije proizvodnje jakih alkoholnih pića u državnom vlasništvu, budući da se tu već nalaze: Dalmacijavino, Imota, Segestica… Takva monopolistička vladina politika, u segmentu jakih alkoholnih pića, sigurno neće proći neopaženo kod predstavnika Evropske komisije od kojih se očekuju negativne reakcije za vrlo kratko vrijeme. Da su ove namjere o ulasku u vlasništvo ozbiljne, najbolje pokazuje činjenica da u Nadzornom odboru Badela 1862, od četri člana koji tamo rade, čak trojica rade u državnim institucijama od kojih primaju plaću. Pretpostavlja se da ti ljudi pripremaju državno preuzimanje tvrtke.

Na apele koje su mali dioničari upućivali Vladi i premijerki Kosor nije bilo nikavih odgovora ni razumijevanja, pa čak je i ignoriran protuprijedlog Ruždjaka i Perkovića da mali dioničari uđu u vlasničku strukturu pod jednakim uvjetima kao i kod ulaska fondova gospodarske suradnje u tvrtku.

Kod malih dioničara i zaposlenika prevladava mišljenje kako se ovakva nekorektna vladina politika prema Badelu 1862 provodi isključivo iz razloga da bi se tvrtka etatizirala i prodala po povoljnim uvjetnima, vjerojatno za jednu kunu, jednom koncernu koji je već imao takve aranžmane s državom.

Zbog bojnih štetnih ugovora i zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, mali dioničari Badela 1862 podnijeli su kaznenu prijavu protiv Uprave i članova Nadzornog odbora tvrtke, kako bi se utvrdila odgovornost za gubitke koji su nastali 2010. i 2011. godine. T

 

Darko Petričić

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. Almdudler
    #1 Almdudler 20 kolovoza, 2011, 22:23

    Baš im je simpa predsjednica uprave.Čini se da žena zna pretakati vino…

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code