Tuđe nećemo, svoje hapsimo

Tuđe nećemo, svoje hapsimo

20. srpnja, 2011.

Iako su mnogi pomislili, a neki mediji i napisali, da je čelni čovjek tvrtke Osijek Koteks Drago Tadić demonstrirao svoju snagu, ali i nedodirljivost kad se prošli ponedjeljak slikao s podpredsjednikom Hrvatskog sabora i moćnim HDZ-ovih partijarhom Vladimirom Šeksom prilikom polaganja kamena temeljca u Petrijevcima, gdje je premijerka Kosor otvorila radove na izgradnji novog mosta preko Drave, događaji koji su uslijedili samo pet dana poslije odlučno su ih demantirali. Naime, Tadić je nakon druženja sa samim vrhom HDZ-a na polaganju kamena temeljca i zadovoljnog šaputanja s Vladom Šeksom pred monogobrojnim blicevima i TV kamerama, u subotu ujutro, 16. srpnja, uhićen zbog sumnji u malverzacije i uzimanje mita za radove na izgradnji auto ceste Zagreb-Županja. Tako je taj moćni osječki poduzetnik u nepunih 15 mjeseci po drugi put osjetio hladni dodir lisičina na svojim rukama. Nakon toga događaja u vodu su pali svi tračevi, ali i medijska nagađanja da je Tadićevo javno slikanje sa Šeksom samo još jedna demonstracija njegove nedodirljivosti. To prije što tvrtka Osijek Koteks zapošljava više od tisuću radnika i izvodi velike građevinske poslove u Hrvatskoj, ali i sve više u samoj regiji, pa bi njegovo uhićenje samo nekoliko mjeseci pred izbore, smatralo se u određenim slavonskim krugovima, moglo izazvati neugodne konotacije, ali i potrese u tom dijelu Lijepe naše, koji bi se mogli u mnogome odraziti i na rezultate samih izbora.

Neminovno su se u tom kontekstu spominjale Tadićeve jake političke veze u Zagrebu, prije svih upravo s Vladimirom Šeksom, ali i s brojnim bivšim i sadašnjim ministrima u onoj Sanaderovoj, kao i ovoj sadašnjoj, Kosoričinoj Vladi.
Dakle, ako je u nekim ne tako davnim vremenima pojavljivanje i slikanje u javnosti s moćnim Šeksom bila garancija zaštite od eventualnih progona pred institucijama koje „rade svoj posao“, sada, izgleda, fotosesion s nesumnjivo  najmoćnijim HDZ-ovcem znači upravo suprotno. Konkretnije, od prošle subote, narodski rečeno, podjednako se treba čuvati kletve „Dabogda se slikali sa Šeksom“ i sada već famozne „Daboga ti Andrija Jarak izvještavao ispred kuće“ .

No, šalu na stranu, hrvatskom ispaćenom puku sigurno je satisfakcija spoznaja da su svi jednaki pred zakonom, dakle, i oni koji imaju moćne prijatelje i zaštitnike, te se sukladno tome imaju priliku javno slikati s njima, kao i oni koji od svega toga nemaju ništa. Ipak, veliko je pitanje je li baš sve tako kako na prvi pogled izgleda i je li javno prikazivanje Šeksa i Tadića, samo nekoliko dana prije uhićenja ovog posljednjeg, još jedan igrokaz za mase koji bi trebao ukazati da instutucije doista rade svoj posao, neovisno o tome tko se s kim druži, javno slikava i došaptava. S obzirom na činjenicu da je aktualna vlada Jadranke Kosor sve svoje adute bacila na kartu završetka pregovora s EU, što je na koncu i uspjela, ali i na nesmiljenu brobu protiv korupcije, koja poput revolucije svakodnevno jede svoju djecu, sasvim je izvjesno da će u periodu pred izbore biti sve više slučajeva uhićenja poput ovog u Osijeku. Aktualnoj vlasti, pogotovo HDZ-u, čini se da u ovom trenutku teške gospodarske depresije ništa drugo ne preostaje nego, kad već ne mogu puniti državni proračun i otvarati nova radna mjesta, pune hrvatske zatvore i to uglavnom mangupima iz svojih redova. A kako bi se mogli opravdati pred potencijalnim biračima zašto baš krakovi korupcijske hoboptnice uglavnom izviru iz istih redova te se obraniti od oporbenih napada, HDZ-ov izborni slogan mogao bi, sukladno takvoj situaciji, biti: „ Tuđe nećemo, svoje hapsimo!“
Pa, tko voli, neka se izvoli javno slikati sa Šeksom! T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code