TRGOVAC ORUŽJEM SE PREBACIO NA GOLF

TRGOVAC ORUŽJEM SE PREBACIO NA GOLF

17. veljače, 2013.

 

aaronfrenkel dubrovnikhr

Donosimo što o Aronu Frenkelu pišu u Izraelu

Piše: Mihovil Tomić

U petak 15. veljače  završeno je prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o projektu golf resorta na Srđu. Prema neslužbenim podacima organizatori su prikupili više od deset tisuća potpisa. Nakon toga, potpisi se šalju u Gradsko vijeće Dubrovnika koje ih u roku od 8 dana prosljeđuje Ministarstvu uprave. Nadležni ministar Arsen Bauk ima zatim 60 dana da raspiše referendum.

Golf igrališta bi u Hrvatskoj, ako je vjerovati udrugama Zelena akcija, GONG i Transparency International koje protiv mnogih golferskih projekata dižu glas, mogli bi postati novi slučajevi netransparentnosti, političkog pogodovanja i korupcije širih razmjera.

GDJE SU FRENKEL I GOLF TU SU AFERE

Zašto je golf sumnjiv? Razloge  treba tražiti i u činjenici da je najveći golferski lobist među političarima je bivši  predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić koji je business s golf terenima do sada najčešće prezentirao kroz projekt „Kempinski“ u Istri. Građevinski dio izgradnje projekta „Kempinski“ pripao je tvrtki „Vegrad“ iz Velenja koja je prije dvije godine pod čudnim okolnostima završila u stečaju a njezina direktorica Hilda Tovšak je bila pritvorena u jednoj od najvećih korupcijskih građevinskih afera u Sloveniji. Taj istarski golferski projekt predmet je višegodišnjeg zanimanja austrijskih istražitelja koji se bave korupcijskim poslovima Hypo banke iz Klagenfurta na našim prostorima. Drugi Mesićev lobistički golf projekt lociran je na jugu Hrvatske, u Dubrovniku. Prema javno dostupnim podacima novoimenovani predsjednik RH Ivo Josipović, nastavio je utabanim stazama svog prethodnika.  Predsjednik Josipović sastao se s izraelskim investitorima projekta golfa na Srđu najmanje tri puta za vrijeme svog dosadašnjeg trogodišnjeg mandata. Osim toga, Josipović se i javno izjasnio o budućim golf terenima na Srđu. Izjavio je da bi volio igrati golf, ali da još ne zna držati golf palicu u svojim rukama…

Izraelski investitor Frenkel se također više puta sastajao i s dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem o čemu su izvijestili mnogobrojni mediji, a koji je poznat po tome što nije htio održati svoje predizborno obećanje da će biti raspisan referendum o golfu na Srđu.

Kako bismo hrvatskoj javnosti približili lik i djelo mogućeg budućeg investitora na prostorima grada Dubrovnika prenosimo prevedeni članak iz uglednog izraelskog dnevnika Haaretz potpisan od strane novinara Yossi Melmana koji 18. lipnja 2009. godine opisuje ovaj fenomen.

ZAŠTO PRODAVATI ORUŽJE KAD SE MOŽE IGRATI GOLF?

Citiramo: “Poduzetnik Aaron Frankel nastavlja privlačiti pozornost – ovaj put svojim poslovanjem u Hrvatskoj. Frankel je hrvatski počasni konzul u Jeruzalemu, a njegovo se ime vezuje uz kupnju 47 tisuća četvornih metara gradskog zemljišta, u povijesnom turističkom gradu Dubrovniku, na jadranskoj obali. Hrvatski tjednik Globus izvijestio je kako je novi gradonačelnik, Andro Vlahušić, zatražio od Državnog odvjetništva da istraži okolnosti oko obavljanja ‘tog posla’.

Frankel je u braku s Majom Brinar, nekadašnjom hrvatskom doministricom gospodarstva. Ovaj se bračni par, uz pomoć bivšeg hrvatskog ministra gospodarstva Davora Šterna, sastao s tadašnjom gradonačelnicom Dubrovnika, Dubravkom Šuicom. Prošlog, 5. svibnja, općina je potpisala ugovor s tvrtkom u Frankelovom vlasništvu o prodaji gradskog zemljišta za 360.000 eura. Tjednik Globus tvrdi da je to skandalozno niska cijena i ‘sumnjiv posao’. Parcela je u kontaktnoj zoni projekta budućeg golf-terena i elitnog turizma. Frankel je kupio susjednu površinu od lokalnog biznismena prije dvije godine.

Sporni je ugovor sklopljen neposredno prije lokalnih izbora. Nažalost, Šuica je izgubila izbore, a zamijenio ju je Andro Vlahušić. Novi je gradonačelnik počeo istraživati prošle ugovore, i otkrio Aarona Frankela. ‘Bivša je gradonačelnica’, izjavio je tjedniku, ‘bila maćeha prema gradu, a majka prema nekim izabranim investitorima, neovisno o tome odakle oni dolaze’. Šuica je zanijekala bilo kakve zloporabe i napomenula kako se Vlahušić sam susreo s Frankelom i njegovom suprugom, neposredno prije izbora. Pita se, zašto su se upoznali i što su razgovarali.

PRIJATELJI NA VISOKIM POZICIJAMA

Prije nekoliko godina, Frankel je posjedovao propalu tvornica halve u Bnei Braku, a njegovo je ime iskrsnulo u izraelskom tisku 2004., u izvještajima o vjenčanju u luksuznom hotelu, u Monte Carlu, s hrvatskom zamjenicom ministra gospodarstva. Na vjenčanje su, pored ostalih prijatelja, pozvani i vodeći članovi laburističke stranke Shimon Peres, Haim Ramon, Benjamin Ben-Eliezer i Dalia Itzik. Frankel je, za svoje goste, unajmio i posebni avion koji ih je doveo na vjenčanje.

Ime Aarona Frankela se zatim pojavilo u vezi s ‘mega’  poslom oko prodaje radarskog Phalcon sustava za zračni nadzor i rano upozorenje zrakoplova, u koji su bili uključeni Izrael, Rusija i Kina. Frankel, koji se sprijateljio s Moshe Keretom, tadašnjim generalnim ravnateljem izraelske avioindustrije, Israel Aerospace Industries (IAI), bio je njihov zastupnik za prodaju oružja u poslu s Azerbajdžanom i Rusijom. Temeljem tog posredovanja, ruski je Ilyushin poletio u Izrael, a IAI je instalirala ‘osjetljivu’ obavještajnu opremu. Zrakoplov je bio namijenjen Narodnoj Republici Kini, ali posao je propao zbog pritiska iz SAD-a. Umjesto ovog posla IAI je ugovorila sličan, ali puno veći, posao prodaje sustava za rano upozorenje zrakoplova Indiji.

Frankelovi ‘bliski odnosi’ s IAI-om, prihodovali su desetke milijuna dolara. Prije nekoliko godina, izraelski je Državni ured za reviziju (Israel State Controller) objavio izvještaj o spomenutom poslu, oko Ilyushin aviona s Rusijom, utvrdivši brojne nepravilnosti i sumnju u kriminal. Izraelska policija je pokrenula istragu usmjerenu na M. Keretu, ali ona nije ništa pronašla, i slučaj je zatvoren.

Glasnogovornik Aarona Frankela izjavio je kako je imovina u Dubrovniku kupljena legalno, u skladu s natječajem, te da je njihova ponuda bila viša od službene procjene vrijednosti koja je napravljena za općinu Dubrovnik – utvrdivši da je to nalaz hrvatskih vlasti, sačinjen tijekom provjere tog posla – ali ‘na žalost, našli smo se ovdje u trenutku izbora, i borbe za gradonačelničko mjesto, a to utječe na procjene, bez obzira na činjenicu što smo mi postupili čisto.’ rekao je glasnogovornik. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. HALTER
  #1 HALTER 2 ožujka, 2013, 12:04

  Na web stranicama http://www.h-alter.org objavljenjen je 28.2. ove godine članak „Dobra vila Frenkel“ s osvrtom kako je nacionalni tjednik Globus u posljednjem broju s gotovo deset stranica posvetio Dubrovniku, odnosno projektu golf resorta na Srđu. Na žalost Globus se pozabavio samo jednom stranom priče, onom koja zdušno podupire projekt.Sve u svemu očito je kako su investitori počeli svoju predreferendumsku kampanju.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Pape
  #2 Pape 24 veljače, 2013, 08:15

  Dubrovački potpisi za raspisivanje referenduma nisu glasovi ni “za” niti “protiv” golfa i apartmanizacije Srđa. To su samo vrata kroz koja građani žele proći i odlučiti o budućnosti svoga Grada. To im pravo nitko ne može oduzeti. Dubrovački potpisi za referendum o Srđu poruka su Zagrebu, našemu, hrvatskom glavnom gradu da građani traže svoje pravo odlučivanja i da je vrijeme da se Dubrovniku prestanu nametat odluke koje mu malo-pomalo skidaju oznake urbanog središta, od ukidanja Trgovačkog suda, carine, HZZO-a i dr. A o čemu ih apsolutno nitko ništa nije pitao…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. zagrebački prokurist
  #3 zagrebački prokurist 22 veljače, 2013, 10:55

  Vegradove firme kćeri u Hrvatskoj su na poznatoj listi srama porezne uprave glavne zvijezde s nekoliko desetaka milijona kuna dugovanja a u isto vrijeme imaju prikrivene neprodane stanove i lokale, zemljišta,tvorničke hale i građevinsku opremu zahvaljujući vještim odvjetnicima , korupiranom pravosuđu i talibanima u poreznoj upravi. Samo u Zagrebu u jednog općini duguju preko milijun kuna za neplaćen porez na stanove… Tko im je to omogučio? Ajmo, Mirko i Slavko, primite se posla!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. MADE IN SLOVENIA
  #4 MADE IN SLOVENIA 22 veljače, 2013, 10:20

  Državno tožilstvo je pred dnevi vložilo zahtevo za sodno preiskavo zoper pet oseb; nekdanjo direktorico “Vegrada” Hildo Tovšak, nekdanjega dolgoletnega šefa Hypo Alpe Adria Bank Slovenija Božidarja Špana, njegovega naslednika Antona Romiha, nekdanjega direktorja Hypo Leasinga Andreja Potočnika in nekdanjega direktorja družbe Hypo Alpe Adria Consultants Andreja Oblaka, je za slovenski TV Dnevnik potrdil državni tožilec Stanislav Pintar. Tožilstvo jim očitna kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja v Panami. Več na http://www.delo.si

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Made in Poland
  #5 Made in Poland 22 veljače, 2013, 10:11

  Frenkel je poznat i u Poljskoj, i to nakon 2004. godine u poznatom slučaju kada je uhićen poljski lobist Marek Dohcnal vezano uz istragu o korupciji visokih poljskih dužnosnika poznatu pod nazivom “Orlengate”. Riječ je najvećoj korupcijskoj aferi u modernoj povijesti Poljske, o navodnom mitu teškom oko 40 milijuna funti od strane ruskih tvrtki koje se bave energetikom. U istrazi Dochnal je, među ostalim, navodno spomenuo Aleksandera Schneidera i Frenkela preko tvrtke Loyd’s Investments, i to kao strane poduzetnike koji su bili povezani s nizom uglednika iz vrha poljske vlade, kao i sa samim tadašnjim predsjednikom Aleksanderom Kwaśniewskim. Svi poljski dužnosnici koji su bili prokazani u ovom slučaju odbili su takve navode, a afera “Orlengate” nikada do kraja nije istražena, pa tako ni uloga Loyd’s Investmentsa.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. čoban
  #6 čoban 22 veljače, 2013, 09:44

  Isto kao i u slučaju u škotskoj i u nas poneki mediji prozirno drukaju za investitore , a koliko se vidi to je večernji list i mali lokalni portalčić iz dubrovnika pod nazivom portaloko koji čak zna donositi po dva teksta dnevno o toj temi… zna li netko što je to medijska korupcija i usput dovođenje u zabludu vlastitog naroda?

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. post office
  #7 post office 20 veljače, 2013, 06:47

  Tko kaže da se čovjek bavi oružjem i golfom.Gospodin je djelatnik u kulturi kneževine Monaco sa sjedištem u M.Carlu.Evo adrese pa mu pišite:
  The Jewish Cultural Center of Monaco Monte Carlo
  3 avenue du Berceau – 98000 Monaco
  Tel: +377 97 70 23 62
  Mobile: + 33 (0)6 62 12 23 32
  Email: [email protected]
  Website : http://www.jccmonaco.com
  Rabbi Tanhoum Matusof
  President: Mr Aaron Frenkel

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. info
  #8 info 19 veljače, 2013, 11:44

  Bivši BBC – jev novinar Anthony Baxter, autor svjetski poznatog i nagrađivanog dokumentarca “You’ve been Trumped” („Nasamareni ste“) u kojem se problematizira golf-projekt američkog multimilijardera Donalda Trumpa u Škotskoj, ovih dana boravio je u Dubrovniku, gdje snima svoj novi film, i to upravo o gradnji luksuznih vila i golf-terena na Srđu. Veliku ulogu u podršci Trumpu, smatra Baxter, odigrali su lokalni i nacionalni mediji, koji su o projektu izvještavali pristrano, no nakon što je njegov film prikazan na BBC-ju, mišljenje javnosti se promijenilo. Kao i na Srđu, uz golf-terene trebale su biti sagrađene vile, hoteli i apartmani.I bivši predsjednik Stjepan Mesić primio je novinara Anthonyja Baxtera u svom uredu u Zagrebu!? (izvor:J.list,19.2.2013.)

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Guest
  #9 Guest 19 veljače, 2013, 08:04

  Austrijski mediji pišu, a prenosi tportal, o ‘lešu od deset milijardi eura u Hypo-podrumu’, odnosno o svim lošim kreditima, sumnjivim investicijama i građevinskim projektima koje se moralo pokriti novcem austrijskih poreznih obveznika. S obzirom na sve postojeće istrage, održana i nadolazeća suđenja, te krakove Hypo-hobotnice diljem Balkana, afera Hypo – iako je buknula još prije četiri-pet godina – nije ni približno gotova.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code