TRETMAN ALKOHOLIZMA

TRETMAN ALKOHOLIZMA

19. studenoga, 2012.

Alcoholism 01

U Gradskoj Skupštini održana je cjelodnevna konferencija ‘Tretman alkoholizma u lokalnoj zajednici – stanje i mogućnosti unapređenja u svjetlu europskih standarda’ u kojoj su eminetni stručnjaci uz prestavnika Svjetske zdravstvene organizacije govorili o problematici i prevenciji alkoholizma.

Na konferenciji se govorilo o stanju alkoholizma kao ovisnosti kod nas. S obzirom da su Hrvati u samom vrhu Europe u količini ispijenog alkohola, problem alkoholizma jer vrlo ozbiljno shvaćen među stručnjacima, no javnost je ta koja se mora upozoriti na negativne učinke alkohola.

Poznati stručnjak iz područja borbe protiv alkoholizma, dr. Darko Breitenfeld upozorio je da postoji i velika količina alkohola koja se ne registrira, a što je karakteristično na istok Hrvatske s obzirom na kulturu pravljenje rakije te je situacija još gora.

Osim domaćih stručnjaka, konferenciji je prisustvovao predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije Lars Moller koji je prikazao stanje u Europi te dao smjernici kako se učinkovito boriti protiv trenda porasta alkoholizma u Europi.

‘Najbolje rješenje kako smanjiti uporabu alkohola se sastoji u tome da se povećaju porezi na alkohol, ograničavanje pristupa alkoholu te zabrana reklamiranja alkoholnih pića. To su učinkovita rješenja koja je teško primijeniti, no ovim načinom zasigurno se može smanjiti broj alkoholičara’, kazao je Moller. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code