TRANSPARENTI ZA MARKA AZAPOVIĆA

TRANSPARENTI ZA MARKA AZAPOVIĆA

30. travnja, 2013.

60796951-viole-maribor-marko-azapovic

U sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ promatrači HHO-a pratili su utakmice 29. kola HNL-a i zabilježili sljedeća događanja.

NK Osijek – NK Zagreb 1 : 0

Utakmica 29. kola Prve HNL odigrana u Osijeku u subotu,  27. 04. 2013. u 16.30 na stadionu Gradski vrt pred oko 1500 gledatelja, među kojima je bilo 80-100 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijek). Utakmica je protekla u mirnom ozračju. U 20. minuti Kohorta je istakla transparent „MARKO AZAPOVIĆ  R.I.P. – NAVIJAČI PROTIV UBOJICA“. *

U 67. minuti u nekoliko navrata skandira se: „HNS, pederi, nogomet ste sjebali!“, a u 77. minuti  vlastitim igračima: „Igrajte pederi!“.

GNK Dinamo – NK Slaven Belupo 1:0

Utakmica 29. kola Prve HNL odigrana u subotu, 27. 04.  2013. u 19 sati u Zagrebu na stadionu Maksimir pred oko 1500 gledatelja, bez pripadnika navijačke skupine BBB. Naime, na prodajnim mjestima karata, s unutarnje strane stakla, izvješen je popis osoba, dostavljen od strane MUP-a, koje ne smiju biti puštene na stadion zbog sudskih zabrana. Prema informacijama službenih osoba, odbijeno je oko 120 navijača, pa u znak solidarnosti ostali pripadnici BBB nisu htjeli ući na stadion, a neki, koji su već ušli, napustili su stadion. I BBB su nosili transparent posvećen Marku Azapoviću*. BBB su se okupili na parkiralištu iza zapadne tribine stadiona i 20-ak minuta bacali baklje, skandirali pogrdne pjesme policiji i druge svoje poznate parole. Nakon 20 minuta razišli su se uz pratnju specijalnih jedinica MUP-a.

HNK Hajduk – HNK Rijeka: 1:2

Utakmica 29. kola Prve HNL odigrana u nedjelju, 28. 04.  2013. u 19 sati u Splitu na stadionu Poljud pred oko 8000 gledatelja. Među njima se našlo više od 1000 pripadnika Torcide (HNK Hajduk) i  oko 150 navijača Armade (HNK Rijeka).

U 2. minuti Torcida skandira: „Hrvatska policija, mito i korupcija“, u 3. minuti pale jednu bengalku, a u 9. minuti pale nekoliko sjedalica na sjeveroistoku koje su hitnom intervencijom ugašene.  U 14. minuti pripadnik Torcide bakljom gađa redara na tartan stazi.  U 22. minuti Torcida opet pali bengalku, a u 30.-oj  skandira „Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola, tvoje Armade. Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba!“ (vezano uz krilaticu iz vremena NDH „Srbe na vrbe“).

Od 46. do 49. minute Torcida je upalila 30-40  baklji. Većina tih baklji pala je na tartan stazu, a 4-5 i na travnjaku igrališta. Odmah potom razvijaju transparent vezan uz Marka Azapovića s natpisom  „Nitko nas ne sluša, samo nam se prijeti, valjda je netko morao umrijeti?! Azapović Marko R.I.P?!“*. Nakon toga uslijedilo je još 6 topovskih udara. Od 50. do 57. minute Torcida skandira: „I Riječana i purgera, i šakama i nogama, sve za našeg Hajduka!“, te ponovo „Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba!“, a potom pale četiri baklje. U 57. i 65. minuti Armada skandira: „ Tovarske pičke!“. U 64. minuti obje navijačke skupine skandiraju “Hrvatska policija, mito i korupcija!“, a u 89.-oj Torcida pali još  četiri bengalke.

Sve ovo iz svečane lože promatrali su ministar sporta Željko Jovanović, te njegov pomoćnik za sport Petar Skansi, koji na nikakav način nisu reagirali na šovinizam i divljanje na stadionu.

Na povratku igrača Rijeke iz Splita, na benzinskoj postaji na autoputu, udaljenoj 40-ak kilometara od Splita, pripadnici Torcide fizički su napali trojicu igrača NK Rijeke – Ivana Močinića, Daria  Kneževića i Luku Marića.

*Marko Azapović živio je u Županji i navodno je pripadao navijačkoj skupini Ultrasi, te je više puta privođen od pripadnika MUP-a. Nedavno je priveden, jer je, prema navodima policije, izvršio kazneno djelo. Nakon što je pušten iz policijske postaje, umro je nakon nekoliko dana pod nerazjašnjenim okolnostima u svojoj kući. Njegovi roditelji tvrde da je umro od posljedica premlaćivanja od strane policijskih službenika, a posjeduju i medicinsku dokumentaciju iz koje su vidljivi tragovi, masnice, koje je navodno zadobio od pripadnika MUP-a. Pripadnici svih navijačkih skupina smatraju da je on žrtva policijskog prekoračenja ovlasti i zato su nosili natpise Azapović Marko R.I.P. (R.I.P. znači Počivao u miru, a drugo tumačenje je Represija i policija).

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, opetovano poziva sve klubove, da u skladu s Akcijskim planom HNS-a, na početku utakmice upozore navijače kako na sportskim terenima nema mjesta rasizmu, seksizmu i drugim oblicima netolerancije i divljaštva. Na ovo apeliramo stoga što su naši promatrači uočili da na većini utakmica takva upozorenja izostaju, a to se, nažalost, ponovilo i na utakmicama 29. kola Prve HNL-a, koje su pratili naši promatrači.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik T

 

 

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code