TORCIDA BEZ INCIDENTA BODRILA HAJDUK PROTIV ZAGREBA

TORCIDA BEZ INCIDENTA BODRILA HAJDUK PROTIV ZAGREBA

16. rujna, 2014.

0-559094946

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 8. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

NK OSIJEK – HNK RIJEKA 0 : 1

Utakmica 8. kola Prve HNL odigrana u Osijeku, u subotu, 13. rujna 2014. u 16.00 sati na stadionu u Gradskom vrtu. Nešto više od 1.500 gledatelja okupilo se u Gradskom vrtu, a među njima i oko 150 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), te svega dvadesetak pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke). I na ovoj se utakmici pojavio mali transparent s keltskim križem (kojega UEFA smatra neprihvatljivim simbolom), te drugi s natpisom „Mrzim HNS“. Kao i na utakmicama prije toga nitko od nadležnih osoba nije reagirao, te su natpisi ostali izvješeni cijeli susret. Od navijačkih ispada valja spomenuti paljenje dimne kutije u 11. minuti, a u 30-oj se u dva navrata čulo skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ (što čini se više nikoga odviše ne uzbuđuje!?), te omiljeni pjesmuljak osječkih navijača „Jebemo, jebemo HNS…“.

Drugo je poluvrijeme započelo (47.minuta) skandiranjem Armade „Osječke pičke“, a u 59-oj su zapaljene dvije dimne kutije. Jedna sporna odluka suca izazvala je Armadu na skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ (66. min.), da bi neprimjereno skandiranje eskaliralo u 76. minuti kada Kohorta najprije uzvikuje „Gazi, gazi Riječana“, da bi nastavili s „Gazi, gazi Srbina“, a kulminiralo s porukom „Smrdljiva Rijeko, šugavi grade, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba“.

GNK DINAMO – NK ISTRA 1961 2 : 0

Utakmica 8. kola Prve HNL odigrana u subotu, 13. rujna u 19.00 sati u Zagrebu na stadionu u Maksimiru

U Maksimiru se okupilo oko 1.100 gledatelja među kojima je bilo oko 50 pripadnika BBB fan club (navijačka skupina GNK Dinama) na sjevernoj tribini i 40-ak pripadnika Demona (navijačka skupina NK ISTRA 1961). Korektna navijačka atmosfera narušena je u 14., 60., 61., i 80. minuti uzvicima „Jebo vas Mamić“, dok se u 60. i 80. minuti moglo čuti, na hrvatskim stadionima sada već uobičajeno, „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

NK ZAGREB – HNK Hajduk 2 : 2

Utakmica 8. kola Prve HNL odigrana u Zagrebu, 14. rujna 2014. u 19.00 sati, na stadionu u Kranjčevićevoj.

Blizu 2.000 gledatelja, od kojih je pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka) bilo gotovo 500, okupilo se u ulici pjesnika da prati susret zagrebačkih i splitskih nogometaša. Torcida je gotovo cijelu utakmicu bodrila svoj klub, gotovo bez ijednog incidenta. Tek u 55. minuti čulo se „Mrzim Dinamo“, a u 57-oj kratko skandiranje „Jebo vas Mamić“. U 82. minuti nakon jedne odluke suca Torcida skandira „Cigane, Cigane“. Zagrebovi „Bijeli anđeli“ njih svega nekoliko gotovo se nisu čuli tijekom susreta.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednikT

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code