ŠTIVO ZA DIPLOMATE

ŠTIVO ZA DIPLOMATE

6. listopada, 2013.

20100617175807-emigracion-3

 Knjiga Tuge Tarle “Hrvatski iseljenički Duhopis”

Napisao: Ivan Raos
 
Knjiga Tuge Tarle Hrvatski iseljenički Duhopis, zapravo su prikupljeni autoričini ogledi, kritike, pisma i prijedlozi nastali između (1990. – 2013.), zanalački pomno pisani, a kojima se zaista naveliko obogaćuju spoznaje i razumjevanje o hrvatskoj dijaspori. Knjiga je pregledno uređena i sadržajem uvjerljivo svjedoči istinu o hrvatskom iseljeništvu i dijaspori. Stoga opravdano zaslužuje baš sve epitete koje su o ovoj iznimnoj knjizi izrekla oba recezenta, urednik i predstavljačica. Za čitatelje evo nekoliko rečenica iz osvrta dr.sc. Rebeke Mesarić Žabčić, zatim izvatci iz recenzija dvojice uglednih i kompetitivnih recenzenta i urednika knjige. Ipak recezenti i, posebno predstavljačica stručno i argumentirano dobro poznaju život Hrvata u dijspori, pa su kao takvi opravdano izabrani da vrjednuju i ocjene sadržaj knjige.
Knjigu Hrvatski iseljenički duhopis pripada knjigama koje “čitate dok ne pročitate”, tj. doslovno je ne ispuštate iz ruku dok ne završite s čitanjem.

OPISI, INTERVJUI, ŽIVOTNE PRIČE

Autorica je istodobno često iseljenica – svjedokinja brojnih povijesnih zbivanja i događaja koji su se zbivali među hrvatskih iseljeništvom! Ujedno je i kao diplomatica bila uključena u rad hrvatskih migrantskih zajednica što osobito naglašava značnost autorice u shvaćanju procesa koji je odvijaju među hrvatskim iseljenicima, poglavito njezina razmišljanja, promišljanja, ideje i savjeti su pravo bogatstvo knjige…Opisi, intervjui, životne priče, pokazuju umjeće autorice da nam dočara momente, život, spoznaje naših Hrvata u drugoj domovini. Mišljenja sam da je knjiga važna, kako za sve Hrvate u Hrvatskoj, tako i za Hrvate izvan Hrvatske, pogotovo je značajna za studente i profesore koji je bave iseljeničkom problematikom. Evo dio onoga što je ugledna hrvatska znanstvenica dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić kazala u osvrtu na predstavljanju knjige.
 Rad Tuge Tarle o hrvatskom iseljeništvu je vrjedan prinos književnom i istraživačkom fondu hrvatske iseljeničke baštine. Rad je pisan pregledno, “protočno”, s mnoštvom tematskih i analitičkih uvida koji teško mogu čitatelja ostaviti ravnodušnim. Posebno, na tom tragu, treba upozoriti na, u tekstu šire obrazložen, prijedlog osnutka iseljeničkog muzeja (u Rijeci). Time je, posredno, autorica osnažila i pitanje o kakvoći institucijske “infrastrukture” s kojom hrvatsko iseljeništvo može u tuzemnoj Hrvatskoj računati. Već i zagovor osnutka iseljeničkog muzeja dostatnim je razlogom za odabir stanovita “aktivističkog” tona u znatnom dijelu teksta. Knjigu Tuge Tarle treba čitati kao sretni spoj popularno-znanstvena i referentnog teksta – naglasio je u recenziji dr. sc. Ivan Rogić.

KNJIGA ZASLUŽUJE ODJEK

Knjiga autorice Tuga Tarle pod naslovom Hrvatski iseljenički duhopis pripada onim štivima koje kad počnete čitati, ne ispušta se iz ruke… Uzet ću si slobodu i tvrditi da će ona morati postati obavezna literatura, ne samo za sveučilišne profesore i njihove studente koji se bave proučavanjem povijesti hrvatskog iseljeništva, nego i za hrvatske diplomate naročito one koje njihova profesionalna dužnost odvede u gradove i države u kojima već djeluju dobro organizirane hrvatske zajednice. Autoričin jednostavan i lagan stil pisanja u kojima ona daje slikovit opis hrvatskih zajednica, pojedinačnih uspjeha ili pak tragičnih sudbina hrvatskih iseljenika u Australiji,Čileu, Ekvadoru ili Slovačkoj gdje ju je odvela njezina profesijska dužnost diplomatice, stvara kod čitatelja dojam da i sam te zajednice i osobe osobno dobro poznaje kazao je u recenziji knjige dr. sc. Marin Sopta.
 Gledamo li iz znanstvenog kuta na ovu knjigu, možete primijetiti kako se ovdje susreću i preklapaju sociologija, politologija, povijest ali i filozofija. Međutim, svi tekstovi su izvrsno upakirani u iznimno pitak i zanimljiv publicistički stil. U sjajnim esejima, ogledima, kritikama i prijedlozima…zapravo pogledima iz inozemstva prema Hrvatskoj te iz Hrvatske prema našem razbacanom iseljeništvu, pronaći ćete subjektivna razmišljanja sudionika važnih procesa i sugrađanina naših iseljeničkih zajednica, koji nam donosi informacije i zapažanja iz prve ruke, ali isto tako i objektivnog promatrača, sa strane. Čitajući knjigu, od korice do korice, možete pratiti odnose Hrvatske prema dijaspori od velikog ushićenja, velikih planova i renesanse u odnosima početkom devedesetih preko suradnje i pomaganja oko stvaranja hrvatske države, njezine obrane i izgradnje, do svojevrsnog zasićenja, otuđenja i ignorancije posljednjih godina. Međutim, nema mjesta pesimizmu… Ova knjiga je istodobno poticaj da ponovno ojačamo ovu golemu snagu koju u sinergiji imaju domovinska i iseljena Hrvatska – kazao je urednik knjige dr. sc. Božo Skoko. Zato ova dojmljiva autoričina ukoričena istina o hrvatskoj dijaspori i iseljeništvu zaslužuje posebnu prihvatljivost, pažnju čitanja i, javni odjek u cijeloj hrvatskoj naciji, kako u tuzemstvu, tako i dijaspori diljem svijeta.T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 11 listopada, 2013, 16:21

  [quote name=”Shalom”]Predlazem nakladniku da jedan primjerak knjige hitno dostavi diplomatskoj neznalici Tini Krce pri nasem veleposlanstvu u Tel Avivu da nas vise ne sramoti kao narod i kao zemlju.[/quote]

  Moglo bi pola MVEP-a pročitati tu knjigu obzirom na kadar kakav je tamo zaposlen.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Shalom
  #2 Shalom 9 listopada, 2013, 15:00

  Predlazem nakladniku da jedan primjerak knjige hitno dostavi diplomatskoj neznalici Tini Krce pri nasem veleposlanstvu u Tel Avivu da nas vise ne sramoti kao narod i kao zemlju.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code