TERRANEO I OSOBE S TEŠKOĆAMA

TERRANEO I OSOBE S TEŠKOĆAMA

1. lipnja, 2012.

  terraneo_2012

Pored snažnog djelovanja u smjeru revitalizacije grada Šibenika, ukazivanjem na važnost decentralizacije, te promicanjem svijesti o potrebi zaštite i čišćenja okoliša, festival Terraneo u svojem drugom izdanju pokrenuo je i program kojim nastoji ukazati na važnost i obavezu društvene odgovornosti.

 

Pokrenuta je suradnja s pet različitih udruga iz Šibenika koje redom za cilj imaju uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u društvenu sredinu: Centar za rehabilitaciju ‘Roman obitelj’, udruga Kamenčići (udruga za pomoć osobama sa mentalnom retardacijom šibensko-kninske županije),  Udruga za promicanje inkluzije (podružnica Šibenik), udruga ‘Izvor ljubavi’ (pomoć  djeci  s  teškoćama  u  učenju  šibensko-kninske županije) te Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac. Program društvene odgovornosti realiziran je sa spomenutim udrugama i njihovim korisnicima kroz nekoliko aktivnosti: zapošljavanjem korisnika u sklopu festivalskih radnih pozicija, prodajnim štandovima za prodaju suvenira koje izrađuju korisnici udruga, te kroz likovni projekt ‘Nacrtaj Terraneo’.

 

SURADNJA S PET UDRUGA

 

Zapošljavanjem korisnika spomenutih udruga nastoji se ukazati na potrebu prihvaćanja osoba s teškoćama i njihove integracije u svakodnevni život. ‘Ovim aktivnostima želimo osobama kojima je život otežan i koji nerijetko trpe neprihvaćanje i odbacivanje od društva omogućiti bar privremeno zaposlenje što može imati dugoročne pozitivne posljedice. Naime, time samim korisnicima nudimo jedno sasvim novo iskustvo i osjećaj korisnosti i funkcioniranja u ovako velikom radnom timu. No ujedno senzibiliziramo širu javnost o njihovim potrebama i mogućnostima doprinosa unutar društvene zajednice. Naša nastojanja će polučiti rezultat kratkoročno ukoliko korisnici budu zadovoljni odrađenim i barem nakratko dobiju šansu javno pokazati svoje vrijednosti, a dugoročno ako će netko u Hrvatskoj slijediti naš primjer i nastaviti ovu praksu‘, kaže Sunčica Špoljarević, voditeljica programa društvene odgovornosti Terranea.

‘Uključivanje naših korisnika u realizaciju Terranea je više nego pohvalno. Već deset godina ulažemo silne napore kako bi senzibilizirali lokalnu zajednicu za probleme s kojima se susreću naši članovi, a s ciljem da ih se u što boljoj mjeri prihvati kao punopravne članove društva. Zasad smo postigli prepoznatljivost rada Udruge te smo u tom smislu uvršteni u različita događanja, ali još uvijek nismo uspjeli postići značajniji odmak od karitativnog pristupa prema našim članovima. Ovakav prijedlog za suradnju, gdje je organizator voljan zaposliti dvoje naših korisnika još nismo imali pa vjerujemo da će to biti poticaj i ostalima da razmišljaju u tom smjeru‘, kaže Sonja Ninić Ševo, predsjednica udruge Kamenčići.

 

Radne pozicije i radno vrijeme u sklopu festivala Terraneo birane su nakon savjetovanja s voditeljima navedenih udruga i ustanova i u skladu s mogućnostima njihovih korisnika. U svrhu njihove zaštite, i uz dogovor s voditeljima udruga, predviđeno je da svaki korisnik tijekom radnog vremena ima profesionalnog pratitelja iz udruge kojoj pripada, te jednog festivalskog zaposlenika. Dio korisnika bit će zaposleno u periodu pripreme i raspremanja festivalske infrastrukture, dok će dio biti zaposleno za vrijeme trajanja festivala, ovisno o potrebama festivala i mogućnostima korisnika. Cilj je zaposliti po dvije osobe iz navedenih udruga te po dvije osobe s invaliditetom, liječenih ovisnika i trenutno nezaposlenih.

‘Podržavamo ovu inicijativu Terraneo festivala jer je to i smisao i cilj našeg rada. Inkluzija u samom svom imenu nosi sa sobom značenje uključivanja u život zajednice, pa je stoga ovaj festival izvrsna prilika za  prihvaćanje različitosti i promoviranje jednakih mogućnosti. Ovo je dobra inicijativa i svakako želimo i mi vas promovirati kao naše prijatelje koji su na pravi način prepoznali značenje inkluzije i stvorili uvjete za uključivanje osoba s teškoćama u redovne životne aktivnosti. Nadamo se da ćemo vas moći isticati kao primjer dobrog partnera‘, kaže dr.sc. Marija Alfirev, predsjednica Udruge za promicanje inkluzije u Šibeniku.

PRODAJNI ŠTAND

 

Pored spomenutog, program društvene odgovornosti uključuje mogućnost korištenja prodajnog štanda bez naplate naknade, a s ciljem prodaje suvenira koje izrađuju korisnici navedenih udruga i ustanova. Time se želi omogućiti direktno predstavljanje njihovih radova festivalskim posjetiteljima. ‘Iskreno smo zahvalni na inicijativi kojom pomažete uključivanje osoba s posebnim potrebama u život lokalne zajednice. Time nam pomažete da ostvarimo ciljeve našeg rada, među kojima je na listi prioriteta jedan od najvažnijih zadovoljan korisnik. Naši korisnici koji će sudjelovati u projektu pokazali su velik početni interes koji će, približavanjem festivala sve više rasti, a svoj maksimum doživjeti tijekom samog festivala. Tada će u neposrednom kontaktu s velikim brojem ljudi imati mogućnost predstaviti svoje ručne radove’, kaže Marin Roman, ravnatelj Centra za rehabilitaciju Roman obitelj.


Nakon iniciranja suradnje sa spomenutim udrugama, a praćeni navikama i sposobnostima njihovih korisnika, u suradnji sa tiskarom Kerschoffset pokrenut je projekt ‘Nacrtaj Terraneo’ koji uključuje izradu likovnih radova na temu Terranea. Naime, korisnici spomenutih udruga za zadatak imaju naslikati 400 radova sa sadržajem koji ih asocira na festival: s motivom ljeta, mora, glazbe, sunca, kornjače, itd. Ti će radovi  u obliku trokutastih zastavica – koje imaju funkciju likovne izložbe no istovremeno asociraju na turističku sezonu, najavljuju kulturni događaj, ukrašavaju grad i simboliziraju radost – u periodu od sredine srpnja do početka kolovoza biti izloženi na ulicama Šibenika. Nakon toga, zastavice će bile izložene i u sklopu samog festivala. ‘Ovom akcijom želimo dati dodatnog prostora za kreativno izražavanje korisnicima te promovirati njihov rad unutar gradskog prostora na vrhuncu turističke sezone, a zatim i na festivalskoj lokaciji na uvid svim posjetiteljima’, dodala je Sunčica Špoljarević. Realizacija ovog projekta omogućena je  uz podršku tiskare Kerschoffset koja je prepoznala važnost istog.

 

Vaš prijedlog nas je oduševio jer dodaje nove dimenzije našim nastojanjima da ova djeca upoznaju sebe kako bi postigla bolje rezultate u školovanju, socijalizaciji i životu općenito’, izjavila je Majda Ivanda, predsjednica udruge Izvor ljubavi. ‘Kroz planirane aktivnosti, djeca će bolje upoznati sebe, svoje mogućnosti i ograničenja, svoje talente i područja na kojima moraju još raditi kako bi poboljšali svoje šanse u životu. Kroz druženje s vršnjacima, kreativni rad i sport, poboljšat će svoje vještine komuniciranja, suradnje, timskog rada i snalažljivosti u novim situacijama’, zaključila je Majda Ivanda.

 

‘S gledišta odgoja i socijalizacije osoba s intelektualnim teškoćama ovakve aktivnosti povezuju ih s novim  ljudima i doprinose uvažavanju svake osobe. Istodobno, to im pruža neslućene mogućnosti podizanja opće kvalitete života putem učenja i rada kroz aktivnosti koje mu se nude. Svaki se čovjek kao društveno biće u radu dokazuje i potvrđuje, a u slobodnom vremenu, kao individua, usrećuje. Festival Terraneo pruža mogućnost  društvene prihvatljivosti osoba s intelektualnim teškoćama‘, izjavila je Branka Bego, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac.

‘Ovakvi projekti jako su bitni jer su najbolji primjer kako se mijenja svijest o osobama s intelektualnim teškoćama. U većim centrima ih je zasigurno više, ali iz dosadašnjeg iskustva u našoj lokalnoj zajednici možemo reći da je pionirski. Pojavom Terranea u ovom su se gradu pokrenuli neki novi projekti pa smo uvjereni kako će i socijalna osviještenost organizatora ovog festivala imati utjecaja na sve dionike naše lokalne zajednice‘, zaključila je Sonja Ninić Ševo iz udruge Kamenčići.

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code