TAJNI PLAN ZA HAPŠENJE KALMETE

TAJNI PLAN ZA HAPŠENJE KALMETE

31. srpnja, 2011.

Ministar Kalmeta i bivši ministar Šuker bit će žrtvovani za uspjeh HDZ-a na izborima

 Piše: Darko Petričić

 Kako bi se povećale šanse HDZ-a na predstojećim izborima vrh stranke, odakle je i procurila ova informacija, odlučio je uhapsiti ministra Božidara Kalmetu i bivšeg ministra Ivana Šukera.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Božidar Kalmeta već je dva puta do sada u svojem ministarskom mandatu spretno izbjegavao smjenu, koja je realno gledajući bila zrela, ali se premijerka Jadranka Kosor nikako nije mogla odlučiti za nju, budući da se nije željela kockati s biračima i rezultatima u 9. izbornoj jedinici gdje Kalmeta dosta dobro kotira. No, u međuvremenu je pronađena dobitna kombinacija za ministrovu političku neutralizaciju.

 KALMETA DRUGI PUT NA LEDU

 Kalmetin odlazak s mjesta utjecajnog i financijski najizdašnijeg ministarstva u njegovom drugom mandatu dva puta je bio aktualan, i oba puta premijerka Kosor nije povukla odlučujući potez, ali Kalmetinu glavu odlučila kapitalizirati u predizborne svrhe. Svaki odlazak Kelmete s ministarskog mjesta bio je povezan s događajima oko Sanadera. Prvo se počelo kalkulirati s njegovom ostavkom nakon odlaska Sanadera s mjesta premijera početkom srpnja 2009. godine. Uskoro je uslijedilo hapšenje vrha Hrvatskih autocesta, koje se nalaze u ministrovom resoru, zbog brojnih financijskih afera. Druga kalkulacija sa smjenom Kalmete aktualizirana  je odmah nakon Sanaderova hapšenja u Austriji krajem 2010. godine, i tada su se ponovo otvorile nove afere u HAC-u oko bojanja tunela, aranžmana s Fimi medijom, arheoloških iskapanja… Kalmeta se ovog puta izvukao zahvaljujući poltronsko-ulizivačkom intervjuu u Globusu, gdje premijerki daje punu podršku u njezinom radu, i gdje odlučno pokušava demantirati optužbu da je jedini preostali Sanaderov čovjek u aktualnoj Vladi. Intervju je bio pun pogodak i premijerka je ponovno odustala od njegove smjene, a on ostavku nije namjeravao dati.

 SCENARIJ ZA HAPŠENJE KALMETE

 Kalmetino hapšenje provest će se u suradnji sa Državnim odvjetništvom po sljedećem scenariju, kako je planirano u vrhu HDZ-a. Prvo će maknuti Božidara Kalmetu s prvog mjesta na izbornoj listi za 9. (zadarsku) izbornu jedinicu, a na to mjesto postavit će drugog ministra koji gaji ozbiljnije političke pretenzije – Tomislava Karamarka. Ta smjena trebala bi isprovocirati svađu između Kalmete s predsjedništvom HDZ-a, jer se ne očekuje da bi Kalmeta mogao napasti ministra policije budući da Karamarko raspolaže s brojnim informacijama koje Kalmeti baš ne idu u prilog. Ubrzo nakon svađe uslijedilo bi isključenje Kalmete iz HDZ-a nakon čega bi na scenu stupio Mladen Bajić koji bi strpljivo čekao zeleno svjetlo od premijerke Kosor. Na teret bi mu se najvjerojatnije stavile afere u HAC-u, malverzacije sa zemljištem u zadarskom zaleđu i organizacija korupcijske hobotnice u Zadru gdje je blisko surađivao s bivšom ministricom Anom Lovrin.

Hapšenjem Kalmete premijerka bi pokušala pokazati hrvatskoj javnosti da je odlučna u borbi protiv korupcije i da definitivno čisti HDZ od Sanaderovih kadrova, a time bi se odužila i onima koji već duže vrijeme traže Kalmetinu ostavku jer njegov ostanak na mjestu ministra politički opterećuje stranku.

 NOVA HAPŠENJA

 Odluka o neutralizaciji Kalmete uslijedila je nakon što se pokazalo da policijsko i pravosudno procesuiranje Milana Bandića nije izvjesno. Naime, za predizborne potrebe trebalo je lišiti slobode zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kako bi se pokazalo kako najveći kriminalci ne dolaze samo iz HDZ-a već i iz drugih stranaka, no Bandić je lukavo spas potražio kod HSS-a koji mu je pružio zaštitu.

Što se tiče hapšenja bivšeg ministra Ivana Šukera, za njega nisu potrebni ovako komplicirani scenariji, s obzirom da on više nema aktivnu političku ulogu. Šuker bi se procesuirao na temelju njegove uloge u financijskom reketu kojeg je provodio dok je bio ministar; na temelju iskaza Mladena Barišića koji je istražiteljima opisivao tokove novca iz državnih tvrtki i gospodarskih subjekata prema HDZ-u i privatnim računima političara, te na temelju intenzivnih poduzetničkih aktivnosti bivšeg ministra na području Vodica kao i unutrašnjosti zemlje. Pretpostavlja se da se na tim projektima Šuker brine za plasman svojeg i Sanaderovog novca kojeg su sakupili dok su bili miljenici politike.

O Kalmetinoj hapšenju u Državnom uredu za reviziju prevladava mišljenje da je on zreo za takav čin. T

 

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. hrvoje
  #1 hrvoje 12 kolovoza, 2011, 19:27

  krivo ,sigurno ide u zatvor ,ona mora ostati šefica hdz-a i nakon izbora .hdz če izgubiti izbore ,ali ona mora uništiti lopovsku mrežu koju kalmeta vodi .Zaslužio je zatvor i dugoročno ga treba uništiti da se nikad više ne opravi ,to je povijesna zasluga GOSPOĐE KOSOR:)

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. hrvoje
  #2 hrvoje 12 kolovoza, 2011, 19:24

  TO JE SIGURNA STVAR,KAD JE OTIŠAO SANADER I NJEGOVA MNOGOBROJNA MREŽA POMAGAČA,VIŠE OD 100 LJUDI,ODLAZI I KALMETA.HDZ NEĆE DOBITI IZBORE ,ALI TREBA SE ODREĆI LOPOVA KALMETE,JER JE ON NAJVEĆA PRIJETNJA BUDUČNOSTI HDZ .ALI NE IDE SAMO ON IDE I BIANCINA MATKOVI ,PA DOKTOR DADO MILINOVIĆ,PA KALETA I NJEGOVO DRUŠTVO ;ŽIVANOVIĆ,LIVAKOVIĆ SIGRNO ,MIČIĆ,IVANA MATKOVIĆ ŠEFICA KABINETA KOJA JE TAKOĐER SPREMNA U ZATVOR ,BRAVO GOSPOĐO KOSOR ,BEZ OBZIRA NA SVE VI STE KRALJICA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Tesa
  #3 Tesa 7 kolovoza, 2011, 20:46

  Hapšenje Kalmete? Kako da ne.
  Čovjek drži cijelu županiju, posljednje HDZovo utočište. A da su mu do sada nekaj mogli napakirati, to bi davno i učinili. Nije ga spasio intervju u Pavićevim novinama, već to kaj je uspio zadržati hladnu glavu uslijed svih etiketiranja da je Sanaderov čovjek. A nije. K tome, Kalmeta zna pravu mjeru korištenja medija. i zna da jedino ako radi svoj posao i šuti može mu spasiti glavu koju bi neki doista rado trampili za neš drugo. Glupo je u kolovozu 2011 da novinar kao jedinu argumentaciju nateže intervju od prije dve godine, kao i da u veu dovodi Bandića i kalmetu. Glupo. Petričić sjedi jedan

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Marko
  #4 Marko 3 kolovoza, 2011, 06:40

  Zanimljivo. Karamarko je najavio angažiranje u politici, a nije rekao kako ni gdje.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code