Šta kažu psiholozi o terorističkom napadu: Jašarevićevo ponašanje je sistematski producirano

Šta kažu psiholozi o terorističkom napadu: Jašarevićevo ponašanje je sistematski producirano

31. listopada, 2011.

muslimovic

Ponašanje teroriste Mevlida Jašarevića je sistematski producirano i manje-više profesionalno, izjavio je jučer za “Dnevni avaz” psiholog Ibrahim Prohić komentirajući teroristički napad državljanina Srbije. Prema njegovim riječima, profiliranje Jašarevića kao pojedinca može biti zamka.

Zamagljivanje pozadine

– Iako je djelovao sam, slučaj se ne može posmatrati izolirano, jer je on posljedica određene ideologije i ispiranja mozga, što je ključno. Psihološki profil njegove ličnosti nije najbitniji u ovom momentu, jer se on može i producirati. On je, očigledno, bio na zadatku, pripremao se i njegovo ponašanje nije rezultat situacije ni provokacije. Jedna od opasnosti jeste da se koristi spin i njegovo proglašenje neuračunljivim, čime se zamagljuje pozadina terorizma – kaže Prohić.

Problem slučaja Jašarević jeste i generalizacija i ocjena “svi su oni takvi”, smatra Prohić.

Sumanuta osoba

Teško je bez detaljnih analiza procijeniti motive, ali je evidentno da mu je potrebno liječenje, kaže psihologinja Jasmina Dizdarević.

– Iako je veoma nezahvalno prognozirati bez detaljnih analiza, mislim da se radi o bolesnoj osobi. Čovjek koji gleda unezvijereno i fizičkim izgledom asocira na sumanutu osobu, a puca u objekt koji u njegovoj glavi predstavlja problem, prema mom mišljenju, slučaj je za liječenje – smatra Dizdarević.

Milić: On traži svoj status u grupi

Specijalista sudske psihologije Aleksandar Milić iz Banje Luke čin Mevlida Jašarevića ocijenio je kao ponašanje čovjeka poremećene ličnosti.

– Riječ je o neidentifikovanoj osobi koja kao pripadnik neke grupe traži svoj status u grupi. Njegova ranija kriminalna djela pokazuju dosljednost ličnosti. Smatram da je prejako u ovom trenutku događaj okarakterisati kao teroristički napad. Mislim da ovo nije organizovano u nekoj grupi, nego se radi o Jašarevićevoj potrebi za nekakvom pažnjom, a sve je posljedica njegovog mentalnog sklopa i poremećaja u ponašanju – govori Milić.

Izvor: dnevniavaz.ba

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code