SUMRAK ZBOG ĐURĐICE SUMRAK

SUMRAK ZBOG ĐURĐICE SUMRAK

25. rujna, 2011.

hdy1
Foto:index.hr

Tko više tuče žene u HDZ-u ili SDP-u

Piše:Zoran Milanović

Gdje ima više nasilja – u HDZ-u ili SDP-u? Tko više tuče svoje supruge  SDP-ovci ili HDZ-ovci? Ta su se pitanja proteklih dana učestalo mogla čuti u javnosti, a iz dvije najjače hrvatske stranke, kao čeličnim refleksom izbačene, pljuštale su optužbe jednih na račun drugih. Dakle, o  nasilju nad ženama bilo je nedavno puno riječi a najviše verbalnog nasilja, ipak, se zbilo  upravo na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.  Toga je dana, naime, HDZ-ovka Đurđica Sumrak, inače bliska prijateljica premijerke Jadranka Kosor, optužila predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da tuče svoju ženu. Je li joj pri tom  prijateljica Kosor, na  obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama,  pozivom upućenim svim političkim strankama i nevladinim udrugama da »ne dopuste da na izbornim listama budu nasilnici«, trasirala put za takvu prilično sumračnu izjavu, koja nije potkrijepljena nikakvim dokazima, ne zna se, ali nije teško naslutiti da saborska zastupnica Sumrak vjerojatno, u ovom slučaju nije solirala. A  je li pak solirala SDP-ova saborska zastupnica Mirela Holy koja je na istu temu kazala da je puno saborskih zastupnika dobilo  velik broj anonimnih informacija o osobama iz HDZ-a, za koje se govori da su čak bili privedeni u policiju zbog obiteljskog nasilja. Iako se Holy nije  izjasnila na koga je mislila, u kuloarima se pretpostavlja da je imala na umu izjavu Branimira Glavaša, dok je još bio na slobodi, iz  listopadu 2008. godine, kada je  na jednom političkom skupu HDSSB-a u Đakovu rekao da je osječki zastupnik HDZ-a Dragan Kovačević obiteljski nasilnik. Poznato je da je Kovačević  tužio Glavaša i dobio odštetu u iznosu 13.600 kuna. Dakle i Sumrak i Holy su svojim  ničim utemeljenim izjavama, o  muževima razbijačima iz HDZ-a i SDP-a, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama pretvorile u sumračni poligon za prljave političke obračune pred nadolazeće parlamentarne izbore.

MEDIJSKI MAG

Ipak,  izjava Đurđice Sumrak da predsjednik SDP-a, i pretendent za budućeg premijera, mlati ženu, koja nije potkrijepljena nikavim dokazima, daleko će više naškoditi vladajućoj stranci nego li Holyijeva, također sumračna  izjava, SDP-u. Tim prije što je spin o obiteljskom nasilništvu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića pušten još pred prošle parlamentarne izbore, s ciljem diskreditiranja tadašnjeg glavnog Sanaderova političkog protivnika. No, tadašnji Sanaderov medijski mag i svemoćni spin doktor  Ratko Maček, bio je dovoljno lukav da i stranku  i sebe sačuva od eventulanog blama ukoliko netko od novinara nasjedne i objavi tu bedastoću. Ne daj Bože da je netko od tadašnjih HDZ-ovaca dozvolio sebi takav sumračni ispad pa da kao Đurđica Sumrak, onako, kao grom iz vedra neba, optuži čelnog čovjeka najopasnije suparničke stranke za nasilje nad ženom. Vraćanje na tu ižvakanu temu četiri godine poslije i to nakon što je i sama  supruga predsjednika SDP-a demantirala te kuloarske priče još 2007. godine znači da je vladajuća stranka debeleo u banani. A to nije dobro, prije svega za njihov imidž u javnosti,  pred nadolazeće izbore, jer ovakve optužbe, koje je izgovorila HDZ-ova saborska zastupnica i najbolja premijerkina prijateljica demoralizatorski djeluje i na  članove ali i simpatizere te stranke. U ovom slučaju veoma je bitno i tko je iz redova HDZ-a izgovorio takvu optužbu na račun predsjednika SDP-a. Da je to izgovorio neki lokalni čelnik ili nižepozicionirani član stranke blamaža bi bila manja, ali  kada se zna da je glavna optuživačica predsjednika SDP-a, visokopozicionirana prijateljica premijerke Jadranke Kosor, onda stvar postaje puno ozbiljnija. To prije svega znači da će ova kampanja biti znatno prljavija od svih prethodnih, te da se neće birati sredstva u osramoćivanju, oblaćivanju i transferiranju svekolikih laži   na račun političkog protivnika.

SUPROTNOST  HDZ-u

Kako stvari sada stoje po količni prljavština prednjači vladajuća stranka, ponajviše zahvaljujući nedopustivoj optužbi Đurđice Sumrak, koja kao i da je transferirana u javnost sa samog ruba zone sumraka.  Stoga i nije čudno što su u SDP-u ostali konsternirani nakon svega ovoga i što je predsjednik stranke Zoran Milanović  na sjednici Glavnog odbora najavio plan  SDP-ova ponašanja tijekom predizborne kampanje, koji će, kako je ustvrdio, biti potpuna suprotnost  HDZ-ovoj koju je sveo na jednu riječ – prljavština. “Umjesto argumenata i dokaza sredstvo protunapada su im laži i izmišljotine”, rekao je tom prigodom Milanović, najvjerojatnije aludirajući na  optužbe o SDP-ovim crnim fondovima te ničim potkrijepljenu izjavu HDZ-ove Đurđice Sumrak da je šef SDP-a “sklon obiteljskom nasilju”. Ovakva izjava lidera oporbe je u svakom slučaju dobrodošla i svaki dobronamjeran građanin ove zemlje bi je podržao. Međutim, postavlja se pitanje u kojoj mjeri je ona vjerodostojna, nakon što je i njihova saborska zastupnica, i inače bliska prijateljica Ivana Račana, na podjednako neutemeljen način ustvrdila da su neke osobe iz HDZ-a zbog obiteljskog nasilja privedene u policiju. Na takvu izjavu nitko se iz oporbenog SDP-a nije osvrnuo, a bilo bi bolje da jeste i to na način da se ograde od nje, ukoliko iskreno žele voditi kampanju suprotnu od HDZ-ove, koju je Milanović nazvao prljavštinom. Ono što najviše zabrinjava u ovome trenutku jeste činjenica da će se vodeće stranke u zemlji u svojoj predizbornoj kampanji uglavnom posvetiti, ne svojim građanima nudeći im bolji život i prosperitetniju budućnost, nego svojim političkim protivnicima kako bi ih u što crnjem svjetlu i što tamnijim bojama prikazali hrvatskoj javnosti. Koliko će u svemu tome biti istine gotovo da nikoga ne zanima, važno je samo diskreditirati protivnika i udariti što niže ispod pojasa, od čijih podmuklih udaraca se teško oporaviti. Doista je   zanimljivo  vidjeti hoće li građani ove zemlje na narednim izborima dati povjerenje onima koji više igraju prljavo i agresivno i služe se klevetama i lažima ili onima koji će pokušati u izbornoj kampanji hrvatskoj javnosti predstaviti, primjerice, program gospodarskog oporavka zemlje, koji bi i za Sumrak i za Holly, ali i za sve građane Hrvatske  bio značajniji od izmišljenih priča o tobožnjim stranačkim nasilnicima. T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code