STRANKA ZA GRAD O MESNIČKOJ

STRANKA ZA GRAD O MESNIČKOJ

16. listopada, 2014.

Exhibition road London Custom

Stranka ZA GRAD upozorava da je najavljeno popravno rješenje za novouređenu Mesničku ne rješava glavni problem u toj ulici – ugroženu sigurnost pješaka, biciklista i osoba s invaliditetom, tj. najranjivijih sudionika u prometu. Podsjećamo, jučer je gradonačelnik najavio zamjenu bljeskalica podnim oznakama koje ne svijetle, no nije bilo riječi  o proširenju nogostupa prema originalnom projektu. Gradske vlasti očito i dalje ne planiraju poštivati vlastitu Odluku o uređenju prometa na području Grada Zagreba u kojoj je propisano da nogostupi ne smiju biti uži od 1 metra, dok se u novoj Mesničkoj širina nogostupa na mjestima sužuje i do 65 centimetara.

“Gradska sredstva već su jednom bačena na katastrofalno rješenje. Sada se govori o preuređenju već preuređene ulice koje ne nudi nikakvu novost za najugroženije sudionike u prometu. Ukoliko grad inzistira na postavljanju novih podnih oznaka u Mesničkoj, zahtijevamo da se one postave minimalno u skladu sa vlastitom Odlukom o uređenju prometa, tj. da se pješacima ostavi minimalno 1,60m prostora”, izjavila je Iva Kvakić, supredsjednica stranke.

U Stranci smatraju da postoje puno bolja i modernija rješenja. Naime, nivelacija pločnika u originalnom projektu nove Mesničke na tragu je vrlo suvremenog rješenja za gradske prometnice – tzv. “shared space”, ili zajednički prostor. U takvom dizajnu uklanja se uobičajena prometna signalizacija i odvajanje cestovne površine od pješačkih. Ulice postaju sličnije trgovima za ugodniji boravak i kretanje ljudi, a ne automobila. Europski gradovi sve više se okreću ovakvom načinu uređenja gradskih ulica, pogotovo u središtima gradova. Istraživanja o sigurnosti pokazuju da se, protuintuitivno, zapravo uvelike smanjuje broj nesreća. Jedan od najpoznatijih primjera ovakvog uređenja je Exhibition road u Londonu, otvoren za Olimpijske igre. Mnogo bliži primjer je u Grazu, na Sonnenfelsplatzu.

“Gradska uprava je od potencijalno velikog iskoraka u prometnoj regulaciji za grad napravila višestruko opasniju prometnicu. Građani novu Mesničku s pravom nazivaju “aerodromska pista”, međutim, to nije zasluga bljeskajućih lampica, već goleme vizualne širine prepuštene za jurnjavu automobilima. Jednostavno, ako ulica izgleda kao pista, vozači će juriti. Trenutne najave iz gradske uprave da će bljeskalice preseliti na opasne pješačke prijelaze, a umjesto njih postaviti podne oznake, neće riješiti problem širine kolnika”, izjavila je Kvakić.

Stoga u Stranci apeliraju na poštivanje vlastitih propisa, s ciljem sprječavanja još jednog bacanja novca na polovično rješenje. Umjesto toga predlažu privremeno postavljanje žardinjera ili kamenih kugli kako bi se prostor za automobile ograničio na najviše 6 metara, kao što je predloženo u originalnom projektu. Dugoročno, Mesničku vide kao prvi pravi “shared space” u Zagrebu, s klupicama, decentnim ukrasima, pokojom terasom kafića i drugim sadržajima kakve centar jedne europske metropole zaslužuje.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code