SREBRNA PLAKETA U NATJECANJU ZA ZLATNI CVIJET

SREBRNA PLAKETA U NATJECANJU ZA ZLATNI CVIJET

9. listopada, 2013.

Zagreb Ivo-Pervan

Grad Zagreb je osvojio srebrnu plaketu i posebnu međunarodnu nagradu za izvrsnost uređenja parkovnog kompleksa Lenucijeva potkova na natjecanju “Zlatni cvijet Europe 2013”, u konkurenciji 2400 gradova Europe.

 Riječ je o nagradi za hortikulturno uređenja grada, turističku ponudu, komunalnu uređenost, ekološku svijest građana i projekte zaštite okoliša koju dodjeljuje Europska asocijacija za cvijeće i krajobraz (AEFP).

 “Mi zadnje četiri godine igramo stalno u ligi prvaka. Jedini smo glavni grad u Europi koji nosi prestižne titule, među 2400 gradova. To je kao da osvojite ligu šampiona”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare.

 Bandić je, podsjetivši i na dobivanje prve nagrade za mobilnost, istaknuo kako dobivanja nagrada godi ali i obavezuje, što znači da moraju raditi još više i bolje.

 U kategoriji gradova s preko 500.000 stanovnika u oštroj konkurenciji i zahtjevnoj selekciji 2.400 gradova Zagreb je 27. rujna u belgijskom Niportu proglašen jednim od triju najljepše uređenih gradova Europe, uz Dresden i Birmingham.

 Zagreb je također osvojio i posebnu međunarodnu nagradu za izvrsnost te je uz Birmingham jedini grad koji je na natjecanju “Zlatni cvijet Europe” osvojio čak dvije nagrade. Posebna nagrada za izvrsnost dodijeljena je za parkovnu arhitekturu sedam gradskih parkova – Lenucijeva/Zelena potkova, jer su suci prepoznali brigu o uređenosti javnih gradskih parkova u Zagrebu, a posebno je vrednovan i nagrađen odnos gradskih vlasti, tvrtki i građana prema očuvanju prekrasne parkovne arhitekture Donjeg grada. Riječ je o Trgu Nikole Šubića Zrinskog, Trgu Josipa Jurja Strossmayera, Trgu kralja Tomislava, Trgu Ante Starčevića, Botaničkom vrtu, Trgu Marka Marulića, Mažuranićevom trg i Trgu maršala Tita, rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin.

 Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Amelija Tomašević istaknula je kako su prestižno srebro i posebna međunarodna nagrada za izvrsnost dodatna turistička atrakcija za sve posjetitelje glavnog grada Hrvatske.

 Predsjednik AEFP za Hrvatsku (Entente Florale Europa za Hrvatsku) Vojko Pleština čestitao je gradonačelniku Bandiću i Gradu Zagrebu istaknuvši kako je Zagreb odabran među 10 najprestižnijih europskih gradova 12 zemalja Europe, članica AEFP-e, te ugledne europske asocijacije.

 Rekao je da prema propozicijama njihove asocijacije ovu razinu grad mora zadržati najmanje pet godina, jer mu se u protivnom oduzima titula, a gradonačenik Bandić se na to našalio i rekao da on sa ekipom jamči za četiri godine.

IZVOR:www.politikaplus.comT

 

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code